Conseqüència de la sentència del TSJC
L’Hospitalet ha de tornar 2.000 multes pel revés judicial a la seva ZBE
El retorn només afectarà les resolucions sancionadores que no siguin fermes
L’ORGT treballa en un tràmit web que faciliti la comunicació de dades al ciutadà
L’ajuntament retornarà uns 214.000 euros ja cobrats i deixarà d’ingressar un total de 2,3 milions derivats de 14.000 procediments sancionadors més ara anul·lats
L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat també haurà de tornar multes després del revés judicial a la seva zona de baixes emissions (ZBE), tal com ja va avançar EL PERIÓDICO. Seguint l’estela de la devolució a la qual ja es va veure impel·lida Barcelona, el consistori hospitalenc retornarà d’ofici l’import de sancions imposades a partir d’una ordenança municipal que, a ulls del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), és nul·la. A més de la ZBE de l’Hospitalet, el TSJC també va tombar –després de fer el mateix a Barcelona– les regulacions mediambientals de les altres ciutats que integren la gran ZBE Rondes Barcelona, coordinada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): Cornellà i Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.
La quantia que representen el total de processos sancionadors susceptibles d’anul·lació en l’Hospitalet equival a 2,3 milions d’euros, que és l’import que l’Ajuntament deixarà de cobrar en total. No obstant, la quantitat ja efectivament cobrada que el consistori hospitalenc estarà obligat a tornar seran exactament 214.228,85 euros, segons dades municipals facilitades a aquest diari.
Aquests 214.228,85 euros fan referència a unes 2.000 multes (1.992, concretament) que el consistori ja havia cobrat abans de la sentència del TSJC. A més, l’administració local de la segona ciutat més poblada de Catalunya anul·larà també 14.771 procediments sancionadors més que encara no havien sigut cobrats. Aquests segons són els que equivalen a 2,1 milions d’euros que l’administració local no ingressarà.
Fonts municipals de l’Hospitalet ratifiquen que el criteri per a la devolució de multes serà el mateix que va utilitzar Barcelona: el retorn únicament afectarà resolucions sancionadores que no siguin fermes –per haver sigut recorregudes– i que no hagin sigut executades completament –amb embargament provisional–. D’aquesta manera, l’ajuntament no reintegrarà les multes ja fermes que haguessin sigut totalment abonades abans de la sentència, unes 27.243, que equivalen a 2,4 milions d’euros més. També abans de la sentència del TSJC, el consistori n’havia anul·lat 16.134 més –per duplicitats, errors o al·legacions estimades– per un altre import de 2,5 milions d’euros.
El procés de devolució
El motiu legal de les infraccions per les multes relatives a la ZBE de l’Hospitalet és únic, afegeixen fonts municipals: "No respectar el conductor del vehicle les restriccions de circulació derivades de l’aplicació de protocols davant episodis de contaminació i de les zones de baixes emissions".
Consultat per aquest diari el consistori hospitalenc pel procediment per tornar les sancions, l’administració local remet a l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona (ORGT). Serà l’ens encarregat de notificar les resolucions aprovades i executarà les devolucions que es determinin. El ciutadà haurà de presentar la documentació necessària a l’ORGT per fer la transferència bancària.
Notícies relacionades"L’ORGT està treballant en un tràmit web que faciliti la comunicació de dades al ciutadà per fer la devolució de l’import que li correspongui", assenyalen des de l’Ajuntament de l’Hospitalet, que assegura "no disposar de més informació" però, adverteix, "tot el procediment i requisits necessaris seran notificats al ciutadà en la resolució en la qual s’aprovi la devolució".
De les ciutats de la ZBE Rondes Barcelona, l’Hospitalet va ser l’únic consistori que va assegurar tenir calculada una quantia de sancions per tornar. A Sant Adrià, el tinent d’Alcaldia José Antonio Gras (PSC) va explicar que no tenen un càlcul fet però no preveiem que sigui un import alt". A Esplugues, el tinent d’Alcaldia i ara alcalde Eduard Sanz (PSC) va demanar esperar que es resolgui el recurs davant el Tribunal Suprem interposat pel consistori. Tant Gras com Sanz apunten al mateix criteri de devolució que Barcelona: sancions no fermes. Fonts municipals de Cornellà, per la seva banda, es van limitar a afirmar que el consistori no preveu de moment la devolució de sancions després de la sentència del TSJC.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034