Salut espera estrenar el SEM de l’Hospitalet el 2025

La nova seu del Servei d’Emergències Mèdiques es troba en la «recta final» de la primera fase de les obres després d’un any de treballs.

Fachada del edificio que será la nueva sede del SEM y que se prevé que empiece a acoger servicios en 2025. FOTO de ELISENDA PONS

Fachada del edificio que será la nueva sede del SEM y que se prevé que empiece a acoger servicios en 2025. FOTO de ELISENDA PONS / Elisenda Pons

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La futura seu del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), ja s’alça al costat de la Granvia de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Transcorregut una mica més d’un any des de l’inici dels treballs, les obres encaren ara "la seva recta final", tal com apunten fonts del Departament de Salut.

D’aquesta manera, s’ultimen ara les tasques per finalitzar la primera part del projecte, en la qual "es construeix l’edifici i se’l dota de la infraestructura immobiliària bàsica", afegeixen les mateixes fonts, que també comenten que la previsió és que el trasllat a la nova seu del SEM comenci el 2025.

El nou equipament, de 22.500 metres quadrats, busca resoldre un dèficit històric d’espai d’una de les infraestructures sanitàries clau a Catalunya i donarà cabuda a més de 700 professionals. Una vegada finalitzin aquestes obres i els entreguin les claus de l’edifici, el Departament de Salut explica que arrencarà una segona fase, en la qual es dotarà l’edifici "amb l’última tecnologia" i el mobiliari necessaris per posar en marxa la nova seu.

Tot i que per ara no hi ha un calendari concret sobre la taula, Salut indica que aquesta segona fase del projecte és "un procés complex d’adequació tecnològica que s’allargarà uns mesos. Així, es preveu que aquesta fase finalitzi en algun moment encara per determinar del 2025.

Trasllat progressiu

També començarà l’any vinent el trasllat dels serveis del SEM a la nova seu. Un moviment que es realitzarà de manera progressiva amb l’objectiu de garantir en tot moment l’atenció sanitària a la ciutadania".

La nova seu del SEM, que va començar a constituir-se el juliol del 2023 juntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO), acollirà una renovada Central de Coordinació Sanitària (CECOS), des d’on es gestionen tant les emergències mèdiques com tota l’activitat del 061 Salut Respon, rebent més de 8.000 alertes diàries.

Inclourà també una sala on es rebran part de les trucades del 112 i, a més, les sales de formació i la sala d’actes de l’edifici seran d’ús compartit amb altres entitats del Servei Català de Salut.

El contracte per portar a terme la construcció del nou edifici central del SEM, amb un preu de 48,3 milions d’euros, se’l va emportar la unió temporal d’empreses (UTE) constituïda per Ferrovial i Climava que, al seu torn, va encarregar el disseny de l’equipament als estudis d’arquitectura b720, Fermín Vázquez Arquitectos i AECOM, que han treballat de manera coordinada.

Des del 2006, any en què es va crear el SEM, l’entitat ha anat sumant professionals i desplegant serveis fins a consolidar-se com a entitat de referència. Un creixement del qual, en bona mesura, va quedar constància durant la pandèmia de la covid. La seu actual, també ubicada a l’Hospitalet, es va quedar petita per fer front a l’emergència.

Emergències imprevistes

Notícies relacionades

És per això que, des del començament del projecte, es va insistir que el futur edifici també ha de poder respondre amb flexibilitat a situacions d’emergència imprevistes i creixements del servei, com amb la covid.

Luis Bellera, director del projecte i director de disseny de b720, i Eric Trillo, director d’AECOM a Barcelona, expliquen a aquest diari que un dels principals reptes de l’ambiciós projecte que lideren ha consistit no només a dissenyar sinó també a construir aquesta infraestructura en un "temps rècord".