VIVENDA

BComú i ERC mantenen en suspens Collboni en el vot de les ordenances

La comissió d’Economia votarà demà l’aprovació inicial de la nova norma

No està garantit el ‘sí’ dels dos socis preferents de l’alcalde

El govern municipal confirma un preacord amb els Comuns per estudiar la limitació sobre els lloguers de temporada. Junts i PP la rebutgen i els republicans demanen avaluar-la a fons.

BComú i ERC mantenen en suspens Collboni en el vot de les ordenances
3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La regulació dels lloguers de temporada a Barcelona amb un pla d’usos específic per a la capital ha acaparat el protagonisme de les negociacions pressupostàries del 2025 que el govern socialista de Jaume Collboni està portant a terme amb l’oposició. A un dia de la primera votació de les ordenances, primera prova de foc dels comptes, no està garantit el sí de Comuns ni d’ERC, els dos socis preferents assenyalats per l’executiu municipal. No obstant, el PSC confirma a EL PERIÓDICO que ha arribat a un preacord amb BComú amb el qual s’han compromès a abordar l’ús de la vivenda de temporada mitjançant dues vies: un grup de treball entre les dues formacions i una comissió no permanent d’estudi per debatre i acordar un pacte per a la vivenda, a més d’estudiar la regularització dels lloguers de temporada que es portaran a terme des de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l’Estat.

La resta de l’oposició es va pronunciar ahir sobre el preacord, que estableix que a través d’aquest grup de treball es defineixin els criteris per modificar i acordar abans de finalitzar l’any una aprovació inicial de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que declari tota la vivenda residencial com a vivenda permanent i que no estigui lligat a modalitats que puguin ser temporals. A més, planteja un pla especial urbanístic que pugui regular i determinar aquesta limitació, que ja va explicar públicament la portaveu i futura líder municipal de BComú, Janet Sanz. Junts i el PP van rebutjar un pla d’usos específic per portar a terme la limitació local, mentre que ERC va demanar-ne avaluar a fons la viabilitat i conèixer els detalls de la seva aplicació.

Els Comuns el situen com "un bon principi d’acord" obtingut en el marc de les negociacions per aprovar les ordenances fiscals i els pressupostos per a l’any que ve. El seu primer efecte tindrà lloc demà en la comissió d’Economia, on es votarà l’aprovació inicial de les ordenances. Abans de decidir el seu vot, els Comuns afirmen que han volgut primer "generar un clima de confiança i de diàleg", i arrencar el compromís al govern que complirà les condicions que li demanen. La principal ha sigut la regulació dels lloguers de temporada. També reclamen desincentivar els creuers d’escala i reduir el nombre de terminals i congelar les tarifes del transport públic. Dues qüestions més que, segons BComú, els socialistes han acceptat.

"La situació d’emergència habitacional que vivim a Barcelona requereix una resposta del govern", va dir Marc Serra, portaveu adjunt de BComú quan marxi Ada Colau. El regidor ha restat importància a la probable coincidència aquesta tardor d’aquesta iniciativa de regulació local i un altre intent estatal d’abordar els lloguers temporals. "Es troba en la via morta", va sentenciar sobre l’espanyola. "Tot i que hi hagués un nou acord [al Congrés], no podríem tenir una regulació vigent en els pròxims sis mesos", va afegir.

ERC, que ja va demanar en el ple de setembre instar el Govern i l’Estat a regular els lloguers de temporada, creu que és una proposta que "tècnicament s’ha de valorar millor". "Si es pogués fer per aquí, nosaltres estem a favor de la regulació i l’eina que sigui més viable és la bona", va afirmar el portaveu republicà, Jordi Castellana.

"Generaria més frustració"

Per a Junts, el lloguer de temporada s’ha de regular "correctament" i qualsevol posició que es faci des de Barcelona "és pur teatre". En aquest sentit, el portaveu adjunt del grup, Damià Calvet, va reclamar al govern "no distorsionar el mercat immobiliari amb un pla especial d’usos que generaria més frustració i perpetuaria el problema de l’accés a la vivenda", i va acusar Collboni i Colau de ser "els culpables" de la situació actual.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el portaveu del PP, Juan Milián, va constatar la "mala direcció" del govern municipal amb el compromís obtingut de regular el lloguer de temporada, un fet en el qual veu la tornada a "les polítiques del passat, un absolut despropòsit", i va avisar Collboni que "Barcelona no trobarà solucions ni amb ERC ni amb els Comuns, només si es dialoga amb tothom".

Malgrat aquests compromisos, el govern de Collboni no té garantits els suports en la comissió d’Economia. Els Comuns i ERC van afirmar ahir que encara no tenen decidit com es posicionaran sobre les ordenances fiscals.