BComú votarà ‘sí’ en el primer tràmit de les ordenances fiscals

La regidora Sanz adverteix al govern de Collboni que no té garantit el vot afirmatiu en el ple del desembre.

El alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en marzo pasado.

El alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, en marzo pasado. / Efe / Alejandro García

2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

BComú ha decidit votar sí en el primer tràmit de les ordenances fiscals del govern socialista de Jaume Collboni, que avui a la tarda se sotmetran a aprovació inicial en la comissió d’Economia. D’aquesta manera, el grup liderat per l’exalcaldessa Ada Colau facilitarà la tramitació de les taxes per al 2025 i l’executiu ja compta amb nou suports garantits, tot i que no li seran suficients. Per poder tramitar-les, necessitarà els vots d’ERC, que de moment manté la incògnita sobre el sentit del seu vot, ja que Junts, PP i Vox s’hi posicionaran en contra.

La regidora Janet Sanz, de BComú, ho va anunciar ahir a un dia de la votació, després que el govern municipal s’hagi compromès amb tres de les condicions que els Comuns han posat a sobre de la taula, segons va precisar la que serà la futura portaveu municipal: regular el lloguer de temporada, desincentivar els creuers d’escala i reduir el nombre de terminals, i congelar les tarifes del transport públic.

Aquestes tres condicions, "indispensables" per a BComú, van ser les primeres que els Comuns van proposar per començar a parlar sobre les ordenances i els pressupostos. Per a ells les dues negociacions "van de la mà" i volen abordar-les de manera conjunta, malgrat que les votacions es fan per separat i les seves tramitacions compten amb diferents tempos.

Les ordenances han d’estar aprovades abans d’acabar l’any perquè puguin entrar en vigor el gener del 2025. Així, en cas de tramitar-se avui, l’aprovació definitiva es votarà en el ple del desembre, ja que haurà de passar un període de 30 dies hàbils d’al·legacions. Si les taxes no superen el seu primer tràmit en aquesta comissió, es tornaran a votar en el ple d’aquest octubre: si s’aprova continuarà la tramitació i, si no s’aprova, el projecte decaurà i ja no es podran tramitar perquè entrin en vigor el 2025. No obstant, els pressupostos no tenen perquè aprovar-se abans d’acabar l’any i la tramitació pot fer-se quan es consideri.

Primer ‘round’

Sanz va insistir que abans de finalitzar l’any Barcelona ha de tenir una proposta per regular els lloguers de temporada, una partida pressupostària per congelar les tarifes i una concreció de quines terminals de creuers s’han de tancar. L’encara portaveu del grup va constatar que al govern "li ha costat concretar moltes d’aquestes propostes" i per això vol forçar-lo que es comprometi.

Notícies relacionades

Més enllà d’aquestes tres condicions, no s’oblida de les seves tres propostes per a les ordenances i, tot i que el govern "les ha recollit i incorporat", demana més concreció. Aquestes són la pujada de l’IBI a hotels de luxe (que els Comuns demanen que sigui fins a 1,3% i el govern ha fixat en 1,08%), doblar el preu de l’entrada del parc Güell a turistes, i endurir les sancions als que incompleixin l’ordenança de terrasses. Sanz va explicatr que presentaran al·legacions perquè es concretin.

Amb tot, avisa que continuarà amb la negociació pressupostària amb tres condicions més que ja van anunciar: estendre la superilla de Consell de Cent i crear-ne dues més al passeig Maragall i a Sants-Creu Coberta, una funerària pública i una òptica municipal. "No podem garantir cap tipus de posició al final d’aquest camí perquè s’han de complir aquests compromisos i serem absolutament exigents", va assegurar Sanz.