Els llums de Nadal de Barcelona incorporen figures gegants de leds
En total seran 110 quilòmetres de carrers amb llums clàssics i moderns
Els comerciants del passeig de Gràcia celebren que l’ajuntament prolongui els horaris de l’enllumenat festiu, que també comptarà amb decoració en edificis i botigues singulars.
Els llums de Nadal de Barcelona incorporen aquest any diverses novetats destacades, tant en formats i ubicacions com en horaris. Sobresurten un ren lluminós de dos metres i mig d’alt (bé, com no n’hi ha ni a les tundres més remotes) i 21 figures més de proporcions equivalents amb dissenys encara per revelar, així com 14 edificis de la ciutat decorats per a l’ocasió (com el viaducte de Vallcarca i la Casa Golferichs); una ruta per botigues del club de les emblemàtiques maquillades per a l’ocasió i un altre itinerari per hotels.
En total hi haurà 110 quilòmetres de carrers amb els seus llums de Nadal clàssics i moderns, com els que el 2023 li van donar un aire realment original al passeig de Sant Joan. I tindran un horari més d’acord amb els bioritmes de la ciutat, fins a la una de la matinada de diumenge a dijous, i fins a les dues, els divendres, dissabtes i vigílies de dies festius.
L’Ajuntament de Barcelona ha decidit afrontar la decoració nadalenca sense el fre que semblava prémer l’any passat per aquestes mateixes dates, quan per a enuig dels comerciants es va preveure que la il·luminació s’apagaria a les 10 de la nit.
3,3 milions d’euros
El pròxim 28 de novembre començarà oficialment el Nadal a Barcelona, amb una encesa de la il·luminació que potser no repetirà el format de l’any passat, quan el passeig el passeig de Gràcia va ser el gran protagonista, sinó amb una nova aposta, pot ser més d’acord amb la descentralització de les decoracions, que pràcticament arribaran a tots els barris de la ciutat. Els pròxims dies se’n coneixeran els detalls.
Sense el propòsit de ser Vigo, l’arranjament dels carrers per recordar que és Nadal i, sobretot, donar una empenta al sector comercial i al de la restauració, el pressupost ha crescut en aquesta edició fins als 3,3 milions d’euros, un 13% més que el 2023. La factura de la llum es menjarà una ínfima part d’aquesta factura, raó de més per allargar l’horari.
Els comptes són més alts perquè, de la mà del Foment de les Arts Decoratives s’ha decidit prosseguir amb una millora dels dissenys i, de fet, fins i tot es treballa ja en les il·luminacions de l’any vinent. Aquestes figures gegants de llums led que es repartiran per 22 punts de la ciutat en són un exemple. Seguiran el model dels exitosos galets que fa anys tant van agradar, fins i tot que de tant utilitzar-los ja ni estaven per cap sopa. S’han buscat a rens i companyia emplaçaments vistosos, com l’encreuament de dos eixos verds de l’Eixample, Girona amb Consell de Cent.
Curiosament, aquest segon carrer, sens dubte de moda, no tindrà il·luminació nadalenca pròpia. I això que el 2023, els dissenyadors de Brosmind, que van sorprendre i van agradar amb una tematitzada il·luminació de còmic per a la part baixa del passeig de Sant Joan, tenien a punt també la de Consell de Cent. S’ha quedat en un calaix.
El mapa de quins carrers s’engalanen per Nadal és fruit d’un equilibri entre les peticions que presenta les agrupacions de comerciants i els criteris de l’ajuntament, és a dir, de quin espai considera imprescindible que estiguin decorats amb llums, com la Gran Via o la plaça de Catalunya. Que els eixos verds de l’Eixample, vista la seva gran acceptació com a bulevards de passeig, s’hagin quedat fora d’aquesta mapa resulta com a mínim curiós.
En qualsevol cas, és indiscutible que el mapa ha crescut en quilòmetres i, sobretot, en horaris, motiu pel qual el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, ha felicitat l’ajuntament.