L’Hospitalet desincentivarà el consum de begudes energètiques

L’ajuntament llança una campanya dirigida als joves emmarcada en el seu nou pla per combatre les addiccions .

L’Hospitalet desincentivarà el consum de begudes energètiques
2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’alcalde de l’Hospitalet, David Quirós, va acudir ahir a l’institut on va cursar els seus estudis, l’Apel·les Mestres del barri de Sanfeliu, per presentar la campanya Begudes energètiques. Perill de sobrecàrrega. La iniciativa pretén conscienciar joves i adolescents de la segona ciutat catalana del perill que comporta per a la seva salut el consum abusiu d’aquest tipus de begudes, en auge entre la població de menys edat. La campanya s’estendrà per 73 centres educatius de la ciutat, que donen cobertura a uns 37.700 alumnes: "Sentiu que l’Hospitalet es preocupa per vosaltres, perquè creixeu amb totes les garanties i drets", va dir Quirós.

Van ser presents a l’acte la tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura García i la directora del centre educatiu, Begoña Garcia. La campanya s’emmarca en el pla de prevenció de drogues i addiccions, presentat al maig. De fet, el consum de les begudes energètiques és la primera de les conductes potencialment addictives en la qual l’ajuntament hospitalenc ha posat el focus: "Des de les institucions us hem d’informar perquè prengueu les vostres pròpies decisions", va dir Quirós davant un nombrós nombre d’alumnes. Després de la presentació, els estudiants van participar en un taller formatiu sobre els efectes de les begudes energètiques. Els principals problemes de salut que es deriven del consum abusiu de begudes energètiques poden ser cardíacs (augment de la pressió arterial i el ritme cardíac), neurològics (ansietat, insomni, problemes de concentració), digestius (nàusees, vòmits) o metabòlics (obesitat, diabetis). A més, el consum d’aquestes begudes també pot generar dependència a causa de les grans quantitats de cafeïna que contenen.

Tot això pot tenir un impacte negatiu en el rendiment acadèmic i esportiu, ja que aquests productes bloquegen el cansament i la fatiga de manera momentània, però no produeixen nova energia. Els últims estudis de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) revelen que quatre de cada 10 estudiants de 10 a 14 anys van consumir aquest tipus de beguda almenys una vegada al mes durant el 2023. Per aconseguir frenar-ne el consum, es va insistir en la "necessària col·laboració" de tots els actors que formen part del món educatiu: des dels alumnes i les seves famílies, passant per les escoles i instituts i l’ajuntament.

Notícies relacionades

Per explicar als més joves les conseqüències del consum de begudes energètiques, l’ajuntament ha preparat tríptics informatius. En aquests es llegeix que una sola llauna de beguda energètica equival pel seu contingut en cafeïna a dues tasses de cafè exprés, o quatre de cafè filtrat, o quatre llaunes de refresc de cola.

La campanya també incideix en la responsabilitat d’influencers, youtubers i streamers en el consum de begudes energètiques entre els joves, un camp en què abunda la promoció d’aquest tipus de productes, ja sigui de manera indirecta (amb patrocinis) o de manera directa: "És dels temes que més ens preocupen. El més important és tenir criteri, que els joves sàpiguen que no són saludables i no els consumeixin", va dir la regidora Laura García.