El PSC, Junts i ERC s’alien per reformar la cessió del 30% el 2025

Els tres grups volen trobar una fórmula per modificar la norma de reserva d’un percentatge de pisos nous per a vivenda social i sotmetre-la a votació.

Jaume Collboni i Laia Bonet, en una visita a una promoció de vivenda pública a Barcelona. | MANU MITRU

Jaume Collboni i Laia Bonet, en una visita a una promoció de vivenda pública a Barcelona. | MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern socialista de Jaume Collboni ho va deixar molt clar la setmana passada. La modificació de la norma urbanística que obliga els promotors privats a destinar un 30% de pisos nous a vivenda social es tramitarà el 2025. Vol sotmetre-la a aprovació assegurant-se el consens polític amb els grups i amb el sector, una cosa amb què va afirmar que no compta ara mateix. Però més enllà de sotmetre a votació una proposta concreta en què està treballant, els detalls de la qual va avançar aquest diari, el PSC pot comptar per ara amb Junts i ERC per encarar la seva reforma, ja que són els dos grups que s’han mostrat oberts a buscar una fórmula per modificar la mesura.

La comissió d’urbanisme d’ahir va debatre una proposició del PP, que demanava a l’Executiu un informe per saber els pisos que s’han edificat i els que s’han quedat pel camí. La iniciativa no va prosperar, ja que només va comptar amb els vots del PP i de Vox. El PSC, Junts, ERC i BComú no van compartir la postura del PP, que reclama al seu torn derogar la norma per complet. Els tres primers van insistir a corregir la mesura, mentre que els Comuns (que en són els impulsors) discrepen a fer-ho i retreuen al Govern voler clavar-li l’«estocada final» obrint la possibilitat de monetitzar la reserva i excloure les rehabilitacions.

D’aquesta manera, Junts i ERC es van mostrar a l’espera de rebre una proposta del Govern per poder estudiar-la i sotmetre-la a votació. «El que fa falta és modificar, no anular», va remarcar el portaveu adjunt de Junts, Damià Calvet, que va recordar que la reforma la portaven en el seu programa electoral tant Junts com el PSC. Per part d’ERC, la regidora Eva Baró va exposar que la majoria dels grups són conscients que la mesura no ha funcionat tal com està plasmada. «Ens convé a tots trobar una fórmula que faci que aquesta política es pugui ajustar, corregir i aconseguir que tingui un retorn social cap a la ciutadania», va afirmar.

«Una proposta treballada»

Notícies relacionades

La primera tinenta d’alcaldia socialista, Laia Bonet, va defensar que la norma del 30% responia a una lògica d’incrementar la vivenda protegida a Barcelona, «feta amb la millor de les intencions, però no ha funcionat». I ho va constatar amb dades, que també va avançar aquest diari: tan sols ha aconseguit 144 pisos, dels quals únicament se n’han executat 22. Els altres 122 es divideixen en 84 de concedits i en 38 en tràmit.

«Després d’aquests anys n’hauríem d’haver aconseguit 1.670 i és evident que no hi hem arribat», va afegir. Per això va insistir a corregir la norma «des del consens polític, amb els grups i el sector, fent una proposta treballada, compartida des del rigor i des del bon ofici polític per poder presentar la seva aprovació».