L’INEOS Britannia posa emoció a la final de la Copa Amèrica

L’Emirates Team New Zealand va perdre la primera regata del dia per una fallada en els ‘foils’ i, en la segona, els britànics els van superar per set segons.

L’INEOS Britannia posa emoció a la final de la Copa Amèrica
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els britànics són aquí. Quan (gairebé) tothom els donava per liquidats a la final de la Copa Amèrica de vela, l’INEOS Britannia va ressuscitar ahir per plantar cara a uns neozelandesos que fins ara s’havien mostrat intractables i que els portaven quatre victòries a zero d’avantatge. Els de sir Ben Ainslie posen emoció a la competició de Barcelona amb la doble victòria i deixen el caseller en 4-2. Pròxima cita, demà.

El dia de descans de dimarts va anar bé a la tripulació del Britannia. La piconadora de l’Emirates Team New Zealand, que comptava les mànegues disputades per triomfs, ha frenat en sec. Per primera vegada des que va arrencar el match final entre el defensor del títol i el desafiador vencedor de la Louis Vuitton Cup, les regates de la jornada van ser vibrants. Fins al moment, els kiwis havien desplegat una navegació impol·luta, sense errors, que feia témer una edició en la qual els anglesos deixessin en blanc el marcador.

Orgull britànic

Però a la Copa Amèrica mai es pot donar res per descomptat i l’INEOS Britannia va treure ahir l’orgull i, primer per una fallada en els foils neozelandesos que els van donar avantatge a la sortida i, després, per una mànega més ben disputada, van obtenir la victòria en totes dues. En la segona només els van treure set escassos segons. "Ara comença una altra final per a nosaltres", va valorar el timoner sir Ben Ainslie després d’explicar que, dimarts, s’havien preparat "intensament" per mirar de respondre a l’enorme competitivitat dels neozelandesos.

Aquest treball havia consistit principalment a detectar en què estaven "fallant". A jutjar per la remuntada que han protagonitzat, amb un INEOS Britannia molt més semblant a l’equip que va acabar amb el Luna Rossa Prada Pirelli per un 7-4, ho estarien aconseguint. La clau va ser mantenir l’avantatge aconseguit des de l’inici, va continuar l’esportista en la seva interpretació de l’esdevingut.

Notícies relacionades

Els 10 nusos que hi havia al camp de regates probablement també van contribuir a la victòria anglesa. Van ser més veloços que els seus rivals, tal com va encaixar el timoner kiwi Peter Burling. "La veritat és que ells han sigut realment ràpids, però està clar que cometre un error davant d’ells no perdona. Sigui com sigui estem tranquils. És cert que ells van entrenar a fons dimarts, els vam veure i ens esperàvem aquesta gran reacció. Però encara queda molt, i ha sigut una advertència", va interpretar el també campió olímpic.

La reaparició dels britànics en la lluita per la Copa de les Cent Guinees dona vida a la 37a edició, amb una Barcelona plena de seguidors de la competició, sobretot neozelandesos. La vistosa haka de la tribu maori que acomiada cada dia la tripulació de l’Emirates Team New Zealand en el Port Vell sumava centenars de persones, la majoria convençuts que ahir sentenciarien la final. Però el Britannia va aconseguir resistir i ara sembla que revalidar el títol no els serà tan fàcil als kiwis.