AL VALLÈS

Centenars de recàrrecs sobre la taxa de residus podrien ser reemborsats

Centenars  de recàrrecs sobre la taxa de residus podrien ser reemborsats

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La comarca catalana del Vallès Occidental continua donant voltes a la nova taxa de residus que ja ha irromput en grans ciutats de l’àrea de Barcelona. Des que el territori va organitzar mobilitzacions ciutadanes i recollides de firmes crítiques amb el tribut, els defensors ciutadans locals han retret a les administracions públiques falta de transparència. Ara, una nova resolució d’ofici de la Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, apunta que centenars de recàrrecs executius sobre la taxa per pagar-se fora del termini voluntari són susceptibles de ser reemborsats a la ciutadania al no haver-se produït la notificació tributària com corresponia, tal com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

La base per justificar la veda oberta de la devolució dels recàrrecs, confirmada a aquest diari per l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona (Diba) –té delegada únicament la recaptació del tribut–, és un "error" en la seva notificació, tal com afirmen a aquest diari els síndics locals de Sabadell i Rubí, Josep Escartín i Carles Aluju. Els defensors ciutadans critiquen que a les seves ciutats la liquidació de l’alta al padró de la taxa es va haver de notificar individualment via avís certificat i no a través de carta ordinària.

La resolució de la Síndica de Greuges de Catalunya, a qui es va remetre prèviament el Síndic de Rubí, s’expressa en aquest mateix sentit: "La liquidació corresponent a l’alta del padró s’ha de notificar individualment", diu el text. Que conclou en les seves recomanacions: "No es podran aplicar els recàrrecs de la via executiva [per no pagar-se en període voluntari] si l’administració no acredita que ha notificat la liquidació de manera individual i que els obligats al pagament hagin disposat del termini establert per efectuar el pagament".