Els kiwis estan a només una victòria de revalidar el títol

L’Emirates Team New Zealand va guanyar les dues regates del dia contra l’INEOS Britannia en una exhibició de navegació. El marcador està 6-2.

Els kiwis estan a només una victòria de revalidar el títol
2
Es llegeix en minuts

Les dues victòries dels anglesos de dimecres van ser flor d’un dia. Els kiwis van tornar ahir amb la superioritat habitual i van guanyar les dues regates, de manera que estan a un sol triomf de revalidar el títol de la Copa Amèrica de vela. Els britànics no van poder amb ells i a partir d’ara es jugaran la continuïtat en cada mànega que disputin perquè l’Emirates Team New Zealand està a una sola victòria del triomf. Mentrestant, l’INEOS Britannia en necessitaria cinc de seguides.

El 6-2 en el qual està ara mateix la final es pot decantar avui mateix, tot i que les previsions meteorològiques vaticinen que no hi haurà prou vent per disputar la regata. Si es confirma el mal presagi, la cita següent entre neozelandesos i anglesos seria demà. O dilluns, perquè en aquesta competició mai es poden fer gaires plans.

En la primera de les regates d’ahir, la sortida va ser per als anglesos, però en el primer tram els kiwis els van avançar i se’n van anar de seguida a més de 200 metres de distància. No va ser només per la bona navegació dels neozelandesos, sinó també perquè van triar la part dreta del camp, on el vent era més favorable. De fet, des del vaixell de l’equip tècnic de l’Emirates Team New Zealand, el seu entrenador, Ray Davies, va assegurar que la tripulació comandada per Peter Burling havia fet cas als seus meteoròlegs a l’hora de triar la zona per on competir. I a ells els va donar el mèrit.

Vigilats de prop

Dels 12 i 13 segons de diferència a les primeres portes entre els neozelandesos i els britànics es va passar al final a gairebé un minut d’avantatge. Els kiwis van marcar de prop els seus rivals. Es van col·locar en tot moment davant d’ells. I, quan els deixaven anar, era perquè sabien segur que el lloc on estaven no era perillós i no els podien fer cap mal.

La segona regata de la jornada tampoc va donar ales als britànics. Els kiwis van guanyar la sortida d’una prova amb vuit trams en la qual els anglesos es jugaven molt. Van cometre, a més, un error greu i van perdre el vol, de manera que van cedir uns metres preciosos.

Notícies relacionades

Les cares dels tripulants eren ben diferents a l’aterrar. En aquest sentit, el timoner Burling, relaxat, va assegurar que la navegació de la jornada havia sigut com la que practica a Takapuna, la badia neozelandesa d’on procedeix. "Havíem fet un treball dur i ens hem divertit, ha sigut un dia dinàmic", va descriure.

Des de l’INEOS Britannia, en canvi, el seu entrenador, Xabi Fernández, es mostrava una mica decaigut, que no vol dir rendit. "Ara cada regata és l’última. Volíem continuar retallant i no ha pogut ser, però els nostres regatistes no abaixaran els braços. Estan acostumats a la pressió", va analitzar el guipuscoà.