La transformació d’un símbol

L’AMB busca com protegir el barri de les Tres Xemeneies d’inundacions

La institució admet que la nova zona residencial "es troba en zona inundable" per riuades fortes del riu Besòs que poden causar "danys importants"

L’entitat mostra la seva preocupació pel «retrocés general» de la línia de costa i l’erosió de les onades

Abans d’edificar s’haurà d’abordar també la neteja de les parcel·les contaminades i desviar el col·lector

L’AMB busca com protegir el barri de les Tres Xemeneies d’inundacions
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El complex audiovisual entorn de les Tres Xemeneies es pretén acompanyar amb 1.783 pisos nous entre la desembocadura del riu Besòs i el límit de Badalona amb Sant Adrià, a més de gairebé 20.000 metres quadrats de sostre d’hotel. Les projeccions del Pla Director Urbanístic (PDU) aprovat per la Generalitat apunten que el barri pendent d’aixecar-se allotgi uns 4.400 habitants –prop del 12% de la població actual de Sant Adrià– i creï fins a 9.982 llocs de treball. Aquesta zona residencial que preveu colonitzar l’última franja marítima despoblada de l’entorn de Barcelona s’haurà de blindar davant eventuals fenòmens naturals i meteorològics extrems.

El futur veïnat de les Tres Xemeneies està condicionat per la seva ubicació, als voltants del curs final del Besòs i la costa, ocupada durant dècades per fàbriques que han deixat una reguera de pol·lució. El seu pòsit es manté sota terrenys situats al voltant de la central tèrmica d’Endesa, clausurada el 2011. Abans d’edificar, s’haurà d’abordar la neteja de les parcel·les contaminades, desviar el col·lector de Llevant que trasllada aigües residuals per una dèbil canonada al costat de la platja i assegurar la contenció del litoral davant les borrasques, l’augment del nivell del mar o les riuades. Són uns riscos potencials que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) admet.

La institució ha tret a concurs un contracte pel qual, a canvi d’un màxim de 197.000 euros, busca assistència tècnica en arquitectura, enginyeria, planificació urbana i consultoria en ciència i tecnologia per redactar un estudi que esculli "la millor solució per a cada una de les problemàtiques" que identifica al tram costaner dominat per les Tres Xemeneies. Ho jutja de "vital importància", segons figura en el plec de condicions del procés de contractació.

Entre els desavantatges que el document desgrana que requereixen pal·liatiu per construir en uns solars ara sense domicilis, l’AMB reconeix que "l’entorn es troba en una zona inundable per crescudes fortes del Besòs, que poden provocar danys importants." Afegeix que acusa un "deteriorament notable". Esmenta la "contaminació de la platja de Sant Adrià heretada del passat industrial", "el retrocés generalitzat de la línia de costa" per "l’erosió de les onades i les tempestes" i "la mala qualitat de l’aigua del mar durant les pluges", que atribueix a una xarxa de drenatge "insuficient".

L’encàrrec pendent d’adjudicació inclou la tasca d’elaborar un "estudi exhaustiu d’inundabilitat" per a tota la zona per desenvolupar al voltant de l’antiga central. L’AMB ho justifica per "la proximitat del riu i per l’amenaça potencial durant els episodis de pluges intenses".

L’anàlisi "ha d’avaluar la capacitat i eficàcia del sistema de drenatge actual i el previst pel PDU de les Tres Xemeneies, especialment en la seva capacitat d’absorció de tempestes", i determinar "la resiliència del sistema, considerant tant episodis de pluja normals com esdeveniments extrems". Com en les altres propostes que l’informe pugui plantejar, l’AMB demana que s’assenyali quant costa implantar "mesures de mitigació d’inundacions", tenint en compte "els costos de construcció, les despeses de manteniment en curs i els possibles beneficis econòmics, com la reducció dels danys per inundacions".

Dictàmens de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Protecció Civil ja van advertir que un eventual desbordament del Besòs pot negar un sector de la futura zona urbanitzada un cop cada 100 anys i tota la seva extensió una vegada cada 500 anys. El pla urbanístic va incorporar correccions perquè les edificacions es dotin de sistemes d’alerta per a evacuacions i rètols d’avís del risc d’inundació, es construeixin a partir de determinades cotes per minimitzar danys per les crescudes i adoptin mesures perquè no es col·lapsin per la força de l’aigua.

Contenciós en marxa

Ecologistes en Acció ha recorregut el PDU davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La plataforma insta que s’anul·li per la "indiscutible condició de zona inundable" del lloc.

Notícies relacionades

Els treballs que l’AMB licita exigeixen una "avaluació meticulosa dels mètodes de defensa costanera" davant "l’erosió del mar, les tempestes i els perills que presenta el canvi climàtic" a la franja litoral de les xemeneies. Suggereix explorar "dics, revestiments i espigons" contra l’onatge i l’erosió, així com "solucions basades en la natura, com l’alimentació de les platges, la restauració de dunes i la plantació de vegetació".

Per la seva banda, l’AMB demana abordar el "complex repte d’identificar, contenir i descontaminar terrenys potencialment contaminats" i protegir "infraestructura clau" davant les inclemències, com els cables submarins de dades que arriben fins a Sant Adrià. També sondejarà estendre "emissaris submarins", per descarregar aigües pluvials mar endins i mitigar la "contaminació de les aigües marines costaneres durant els episodis de pluja". A part, comprovarà si és compatible un passeig marítim amb les defenses costaneres que s’emplacin per "suportar els impactes del canvi climàtic, l’augment del nivell del mar i altres reptes ambientals".