L’‘inventor’ del patí de vela
Han passat 82 anys des que l’empresari badaloní Lluís Mongé Ferrer va popularitzar l’actual disseny d’aquestes populars embarcacions. Mongé va utilitzar els seus coneixements del món de les balances per jugar amb l’equilibri i els pesos d’una manera mai vista.
Aquest catamarà de 5,6 metres d’eslora és molt característic per no comptar amb timó, orsa ni botavara: es governa amb l’ús del pes corporal. Els moviments del patinista a l’embarcació són els que incideixen en el rumb, i l’escassa fricció amb l’aigua fa que amb poc vent ja pugui agafar velocitat. Una cosa que sorprèn i magnetitza els aficionats a la vela. Tant és així que ha despertat devocions no només a Catalunya, sinó també a Andalusia, València, les Balears, Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya i França.
Han passat 82 anys des que l’empresari badaloní Lluís Mongé Ferrer va donar a conèixer aquesta embarcació amb el disseny que perviu en l’actualitat. La seva empresa, Balanzas Mobba, que regentava juntament amb dos socis, anava vent en popa. "Era un visionari i es podia permetre fer el que es proposava", explica el seu net, Marc Mongé, que continua amb l’afició familiar al patí de vela.
Els orígens
Soci del Club Natació Badalona i apassionat per la navegació, el que es va proposar va ser crear una nova embarcació per competir en una regata que va tenir lloc el 1942 a Vilanova i la Geltrú. Dues dècades abans, els banyistes havien creat a la Barceloneta una taula sustentada amb dos flotadors per endinsar-se al mar amb l’ajuda d’uns rems i evitar la gran contaminació que afectava les aigües a la costa. Després s’hi va afegir una vela llatina.
En la regata de Vilanova i la Geltrú, cada participant havia de portar la seva pròpia embarcació. L’objectiu era elegir quina era la que navegava millor. "El meu avi va decidir muntar una vela en una posició molt avançada, de manera que deixava espai per al joc de contrapesos", explica Marc Mongé. En realitat, "el que va fer va ser aplicar a la navegació una cosa que coneixia molt bé pel seu negoci amb les balances", revela. Així, doncs, per a aquesta creació va aprofitar la fusta que importava el seu germà, Emili Mongé, molt robusta i flexible, per construir els dos cascos i la coberta d’un catamarà molt més lleuger i amb una escotera d’acer.
La seva embarcació es va mostrar tan superior a la resta que va ser designada com el model de patí català que calia seguir, i la Reial Federació Espanyola de Vela el va reconèixer com una embarcació en sèrie. Mongé mostra fotografies del seu avi, jove, assenyalant en la imatge el número 1 a la vela de la seva embarcació.
Producció en sèrie
Després de l’èxit del seu prototip, els Mongé van contractar la fabricació de noves unitats. No obstant, no va ser fins a la dècada del 1960 que el fabricant també badaloní Antoni Soler es va dedicar a produir-los en sèrie i comercialitzar-los durant gairebé 20 anys. Va ser, a més, el creador de la versió que utilitzen en l’actualitat els nens i nenes. Una placa a la façana del carrer de la Caritat del municipi, on es trobava el seu taller, recorda la seva figura. Badalona va declarar el patí de vela com a embarcació genuïna de la ciutat el 2008, i el va incorporar en el patrimoni cultural del municipi.
L’afició pel patí de vela es va refermar amb el primer campionat d’Espanya de Patí de Vela, organitzat el 1944 pel Club Natació Barcelona, que es continua celebrant junt amb els diferents clubs a Espanya. El 1951 va néixer l’Associació Esportiva Internacional de Patí de Vela, amb Carles Pena, clau en el reconeixement del patí de vela com a modalitat.
El Club Patí Vela, al final del moll de la Marina, és un dels pocs llocs on es continua fabricant de manera artesanal aquesta embarcació. El club construeix també el model amb rems i sense vela, i es remunta així als orígens d’aquesta embarcació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia