CONTEXT

Un nou horitzó

s’han de convertir en punt de referència i trobada del sector de la comunicació

Las Tres Xemeneies y la nave de turbinas, abierta por el festival Manifesta, en Sant Adrià de Besòs.

Las Tres Xemeneies y la nave de turbinas, abierta por el festival Manifesta, en Sant Adrià de Besòs. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
José Manuel Pérez Tornero
José Manuel Pérez Tornero

Catedràtic de la UAB y expresident de la Corporación de Radio y Televisión Española

ver +

¿Qui s’hauria imaginat que la torre Eiffel (1889) es convertiria, amb el temps, en l’emblema gairebé etern de París? Sens dubte, no s’ho imaginaven ni Maupassant ni molts artistes i intel·lectuals de l’època, perquè no van saber veure que les ciutats de la modernitat necessitaven símbols potents capaços de marcar nous horitzons de futur. ¿Podran, avui dia, les Tres Xemeneies de l’antiga fàbrica tèrmica de Barcelona convertir-se en una nova icona del futur? En cert sentit, sí, però a condició que, primer, desenvolupin un bon projecte. I, segon, que puguin aglutinar un ampli consens cívic i institucional al seu voltant.

Sens dubte, les Tres Xemeneies tenen gairebé tot el que es requereix. Tenen pregnància, és a dir, capacitat d’atraure l’atenció, perquè marquen, físicament, la transició entre una terra limitada i un horitzó marítim infinit. I poden aconseguir també –si es desenvolupa adequadament el projecte de hub audiovisual– la força necessària per marcar, simbòlicament, la transició entre un temps que s’acaba (el del carboni) i un nou horitzó, el de la societat del coneixement i la comunicació.

Però la qüestió clau, per tant, és definir bé aquest projecte que ha d’apuntar al futur. Localitzar una infraestructura de producció audiovisual a Catalunya és, sens dubte, una bona iniciativa. Sobretot, tenint en compte que la indústria de les comunicacions està creixent a Espanya a un ritme inusitat, capaç de generar gairebé 80.000 llocs de treball, i considerant que una branca del sector, la producció de ficció, ha arribat a la xifra de 4.500 milions d’euros anuals.

Laboratori viu.

Notícies relacionades

Per tant, el que faria Catalunya amb les Tres Xemeneies seria consolidar-se en un sector que, últimament, té el seu epicentre a Madrid i millorar el seu nivell de competitivitat. Però el projecte ha d’anar molt més enllà. Sobretot, si vol ser catalitzador, singular i guanyar el futur.

Les Tres Xemeneies han d’aconseguir ser un punt de referència i trobada intel·lectual del sector, capaç de generar idees, investigar, explorar i experimentar noves vies i desenvolupaments. Ha de ser un laboratori viu, capaç d’ajudar i accelerar la concepció i el disseny de nous projectes i ecosistemes comunicacionals. Punt de convergència entre tots els sabers i pràctiques que exigeix el nostre temps: tecnologies, arts, mitjans digitals, cine, televisió, animació, videojoc, intel·ligència artificial, realitat virtual. Només així aconseguiran ser una cosa semblant al que al seu dia va ser París per a les arts, Hollywood per al cine o Silicon Valley per a les tecnologies. És a dir, centres de referència mundial amb què tothom ha de comptar. En aquest sentit, les Tres Xemeneies han d’aspirar a convertir-se en un nou centre de referència en el seu camp. Un centre obligat per a la creativitat, la innovació i la presa de decisions econòmiques. D’aquesta manera, atraparan el nou esperit del temps. I milloraran el nostre futur.