Sector econòmic

El preu dels lloguers de comerços a BCN creix un 10%

Les rendes no paren de pujar mentre que l’oferta disponible als grans portals cau més del 28%, segons l’observatori econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

El preu dels lloguers de comerços a BCN creix un 10%
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Barcelona encadena des de finals del 2023 un augment gradual del preu dels lloguers de locals comercials, que la va portar a acumular un 9,98% interanual (per metre quadrat) el setembre passat, un argument que ha provocat aquesta setmana que el grup municipal d’ERC hagi proposat regular aquest sector (amb el suport de PSC i Comuns). L’objectiu és posar-hi límits, com ha passat amb la vivenda, per evitar la possible desaparició del comerç de barri davant la capacitat econòmica més elevada de les franquícies i multinacionals. L’escalada del preu per metre quadrat, situat en 15,04 euros, és diferent a cada zona, i també depèn de la mida i la conservació de l’espai. Però en la majoria de barris està a l’alça, segons les dades que recull l’observatori de l’agència de desenvolupament econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). La seva estadística també destaca la caiguda de l’oferta, que xifra en poc més d’un 28%.

Després de diversos increments l’any passat i certa estabilitat a finals del 2023, els preus s’han anat elevant mes rere mes aquest 2024, segons recullen els balanços elaborats per aquest organisme partint dels anuncis que apareixen als portals d’Idealista, Habitaclia i Yaencontre. Es tracta de preus publicats, que no vol dir que siguin equivalents als firmats finalment, però en tot cas mostren la tendència del mercat en l’encariment dels locals.

Diferències per zones

La disparitat territorial és notable. Deixant de banda els eixos prime, com passeig de Gràcia o el Portal de l’Àngel, on en funció de la mida es poden assolir les tres xifres per metre quadrat, la centralitat cotitza fort. De mitjana, el Gòtic s’emporta la palma amb 22,9 euros per metre quadrat i mes, i ha crescut poc més d’un punt en un any. El Raval, on els preus de la vivenda segueixen a la baixa pels problemes d’inseguretat, la cotització comercial continua forta, només dos punts per darrere, després de disparar-se el 13,8% en només un any. En canvi, la zona del Born està una mica per sota, a 18,5 euros per metre quadrat.

Malgrat que l’Eixample compta amb carrers d’or, el barri de la Dreta de l’Eixample ostenta una mitjana de 18,13 euros el metre, només unes dècimes per sota que l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Entre els barris més cars per obrir un negoci en l’actualitat destaca, a la zona alta, el de Sant Gervasi-Galvany, a 18,4 euros. I també creixen (per sobre del 12% en un any) la Vila de Gràcia, fins a 17,07, i Sarrià, a 16,06.

Barris de gran dinamisme comercial, però més assequibles, com Sants, se situen a 13,28 euros, mentre que Sant Antoni i la Sagrada Família el superen per mig punt, i Sant Andreu figura a 12,2 euros el metre quadrat. En el tram més barat per muntar-hi un nou negoci s’emplacen les zones més perifèriques. Alguns exemples són Besòs-Ciutat Meridiana, a poc més d’11 euros, o Trinitat Nova, un punt per sobre. Els barris amb menys interès comercial, vistos els preus, serien Vallbona (6,39) i Baró de Viver (5,89), entre d’altres. Aquest últim té, a més, una caiguda del 7,2%.

L’observatori estableix una oferta de superfície comercial disponible d’1,21 milions de metres quadrats, que es tradueixen en 6.058 locals (aquest setembre) després de caure l’oferta mes rere mes. Fa un any n’eren 8.582, manté. Aquesta menor disponibilitat sembla haver escalfat els preus.

Notícies relacionades

Altres fonts ofereixen dades una mica diferents segons les seves bases de dades. L’escola d’API, en la seva estadística del segon trimestre de l’any, fixa el preu mitjà del metre quadrat a la ciutat en 16,07 euros, amb una pujada anual del 6,28% per metre. No obstant, amb un lloguer mitjà de 3.025 euros (que inclou totes les mides i zones), significa l’augment anual de les rendes en un 11,27%. En aquest cas comptabilitza un volum d’ofertes més gran, tot i que també per sota del 2023.

Des de la plataforma especialitzada Brickbro expliquen que els preus dels locals estan determinats per la ubicació, dimensions (com més petits, més car acostuma a ser el metre quadrat), la demografia i les "bombolles immobiliàries".