El Rei s’ho passa bé a Barcelona

Felip VI va assistir al 75è aniversari dels premis Planeta. Abans de començar el sopar ja va rebre tres ovacions del públic i a l’acabar la nit n’hi van fer cinc en total.

El Rei s’ho passa bé a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Joan Vehils

Fa just una setmana, el rei Felip va pujar al vaixell amfibi portaaeronaus LHD Joan Carles I com aquell que s’embarca al seu iot el cap de setmana. Això sí, Felip VI va arribar amb helicòpter i acompanyat del president de la Generalitat. El motiu era presenciar una jornada de la final de la Copa Amèrica. Al cap de tres dies, dimarts, va assistir al 75è aniversari dels premis Planeta. Des que Salvador Illa és president, el Rei es troba a gust a Barcelona. Es nota en les seves formes, en el seu posat i en el seu rictus.

A la porta del Museu Nacional d’Art de Catalunya l’esperava el president del grup editorial Planeta, José Creuheras, a més de tota la plana major política socialista catalana encapçalada pel mateix president de la Generalitat. I dic que el Rei s’ho passa bé a Barcelona perquè rep un tracte esplendorós. En els Planeta, abans de començar el sopar, ja havia rebut tres ovacions. La primera a l’aparèixer a la sala oval, la segona al pujar a l’escenari per prendre la paraula i la tercera després del seu discurs. El Rei va correspondre a l’afecte de la sala posant-se la mà al cor com fan els basquetbolistes de l’NBA.

Mentrestant, la reina Letícia vestia tan elegant com Columna Martí, la dona de Creuheras. Expliquen que portava un vestit de Carolina Herrera que va ser tan comentat com l’atrevit vestit verd, entre oliva i molsa, creuada de Creuheras. Per cert, aquest últim, en el seu discurs va elogiar el Rei i va agrair la presència d’Illa després de molts anys d’absències de presidents de la Generalitat en l’entrega d’aquests guardons.

Abans del sopar vaig enraonar una estona amb un d’aquests empresaris rics, que al seu dia va ser emprenedor, però que continua amb la mateixa amabilitat i discreció que en aquells temps. Em refereixo al president de Mango, Isak Andic. També sap estar sempre al seu lloc i trasllada optimisme l’advocat Miquel Roca, a qui vaig saludar quan estava amb Carlos Godó i Alfonso Rodés. Entre els 1.100 convidats va aparèixer Pilar Rahola, acompanyada del seu inseparable Robert Cerdán. Ells dos van ser dels pocs o poquíssims que no es van aixecar cada vegada que la resta ovacionava el Rei. Van compartir taula amb la directora editorial de Columna, Glòria Gasch, que ara, en el seu paper d’escriptora, acaba de publicar i presentar el llibre Ara, i cada demà (Empúries).

Fer seure tots els convidats no va ser fàcil, però se’ns va citar amb tanta previsió que el timing va ser impecable. El president del BBVA, Carlos Torres, va demanar que volia compartir taula amb els escriptors abans que amb els empresaris. Potser volia evitar alguna foto incòmoda. Alba i Rosa Tous van seguir la tradició dels seus pares i no van faltar a la cita, com també ho van fer Rosa Clará i Josep Artigas, o l’empresari del pernil Enrique Tomás. Del món de la comunicació hi havia Luis del Olmo, Júlia Otero, Matías Prats, Mónica Carillo, Ramon Pellicer i un llarg etcètera de col·legues de professió. Directes de l’hotel, van arribar en un autocar de l’organització una d’aquestes parelles inseparables –fa 32 anys que estan junts– i adorables, i que no és cap altra que la de Boris Izaguirre i Rubén Nogueira. ¡Ah! Seria imperdonable oblidar-me de l’estimada periodista i escriptora Pilar Eyre, que va concedir gairebé tantes entrevistes com les guanyadores. En fi, que no hi va faltar ningú.

Notícies relacionades

Un apunt sobre el discurs de la guanyadora, Paloma Sánchez-Garnica, que, sense desmerèixer la resta de parlaments, va ser del millor de la nit. Les seves paraules sinceres, emotives i plenes de contingut et porten a la necessitat de llegir el seu llibre, Victoria.

Doncs sí, el Rei s’ho passa bé a Barcelona. Se sent còmode, somriu, saluda, riu, s’abraça i, en el seu discurs, va anomenar Pepe a Creuheras, en una mostra més de proximitat i de sentir-se com a casa. A més, durant el sopar va enraonar a fons amb el president de la Generalitat, que tenia assegut al costat. La tranquil·litat institucional ha tornat i el Rei n’és un dels principals beneficiats. S’han acabat aquells temps en què els polítics catalans només el saludaven de portes endins per evitar la foto. Per cert, al pujar a entregar el premi a les guanyadores, va rebre una nova ronda d’aplaudiments. En total, cinc ovacions en un parell d’hores. Ni els toreros.

Temes:

Barcelona BBVA