URBANISME

El Clínic preveu estrenar el campus entre BCN, l’Hospitalet i Esplugues el 2035

El 2026 es llançarà un concurs internacional d’arquitectura per al projecte

Juan Echániz coordinarà la comissió de seguiment que presideix el conseller Dalmau i que es va constituir ahir. La Generalitat vol que el gran centre de salut tingui parada de metro.

El Clínic preveu estrenar el campus entre BCN, l’Hospitalet i Esplugues el 2035
3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La Generalitat posa calendari a l’esperada ampliació i trasllat de l’Hospital Clínic de Barcelona. Ahir es va constituir la comissió mixta de seguiment del projecte, que permetrà alçar el nou campus de salut a les pistes esportives que la Universitat de Barcelona (UB) té al costat de l’avinguda de la Diagonal, a la frontera entre la capital, l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat. En aquest marc, el Govern situa la inauguració i posada en marxa el 2035. Una data una mica més optimista que els terminis que estudiaven els mateixos gestors de l’hospital, que veien l’estrena entre el 2035 i el 2040.

Una altra novetat destacada és el nomenament d’un coordinador per a la comissió: l’arquitecte i gestor públic Juan Echániz liderarà amb el conseller de Presidència, Albert Dalmau, les gestions per materialitzar el projecte. Actualment, Echániz és comissionat de Projectes Estratègics de la Diputació de Barcelona i té una llarga trajectòria en administracions públiques locals, on principalment ha ocupat càrrecs vinculats a planificació urbana.

La comissió té reptes importants a resoldre, com la distribució d’usos al futur espai, el finançament de la construcció o les infraestructures de mobilitat. Un exemple d’aquest últim punt és la prolongació de l’L3 del metro des de Zona Universitària fins a Esplugues, clau per als milers de treballadors, estudiants i pacients que atraurà el nou Clínic. Com ja va avançar EL PERIÓDICO, s’haurà de modificar el projecte que la Generalitat ja tenia redactat i que preveia una parada al pròxim hospital de Sant Joan de Déu. El Govern vol que "el traçat tingui una estació en l’àmbit del nou campus" perquè l’extensió de l’L3 proveeixi els dos centres sanitaris. El projecte refet hauria d’estar a punt el 2028 perquè les obres comencessin a continuació i estiguessin acabades alhora que el campus.

El grup acabat de constituir també haurà de crear el consorci que gestionarà el Clínic de la Diagonal. Per guanyar agilitat, comptarà amb dos grups de treball amb missions específiques. Un abordarà el finançament i un altre redefinirà els usos que tindrà l’actual equipament del carrer de Villarroel una vegada consumat el trasllat. Aquest espai i els altres que actualment utilitza el Clínic viuran en la pròxima dècada "una transformació progressiva i adaptativa", diu el Govern. Dit planerament, se les apanyarà amb els recursos disponibles en cada moment, fins i tot en l’anhelada estrena a la Diagonal. La iniciativa municipal per desbloquejar la parcel·la buida del carrer de Provença, on l’hospital podrà guanyar 19.546 metres quadrats de sostre, li donarà una mica d’oxigen a mitjà termini. El consistori va pronosticar que aquest annex es construirà "a partir del 2028".

Tràmits laboriosos

En paral·lel, l’agència metropolitana Barcelona Regional ja redacta des de fa uns mesos un document de criteris per a la transformació de la zona, que entregarà el primer semestre del 2025. Serà la base per als laboriosos tràmits d’ordenació urbanística, que el Govern preveu condensar entre el 2025 i el 2027.

Com ja es va anunciar, un altre moment clau serà el llançament d’un concurs internacional d’arquitectura el 2026 per al projecte arquitectònic i urbanístic. El certamen s’alimentarà dels estudis previs elaborats pels 13 alumnes del màster d’Arquitectura Hospitalària de la UB i Clínic, que es fa únicament aquest curs. Així s’arribaria al 2027 amb la paperassa urbanística molt encarrilada i una pluja d’idees d’arquitectes de tot el món. Aquesta conjunció permetria tenir redactats el 2028 els projectes constructius definitius. I del 2029 al 2035, licitació de les obres i la seva execució.

Notícies relacionades

"Sortim contents d’una reunió molt positiva entre totes les administracions i amb els agents implicats", va valorar Dalmau a la sortida de la sessió. Com a principal fruit va ressaltar que "per primera vegada" hi hagi "una data" prevista per a l’estrena. "Avui es posa en marxa la maquinària", va celebrar. El Clínic del 2035, va confiar, posicionarà l’àrea de Barcelona i en conjunt Catalunya "com una regió pionera a Europa en tot l’àmbit assistencial" i tindrà "una pota d’investigació" vital per a l’economia del futur. Dalmau va emmarcar aquest projecte "estratègic" en un moment en el qual el país "amplia i planifica" la infraestructura sanitària a múltiples fronts i va citar com a exemples les millores previstes als hospitals Trueta i del Mar.

El futur Clínic suposa un salt d’escala en tots els sentits. El campus complet inclou 300.000 metres quadrats de sostre.