INFRAESTRUCTURES

Urgell patirà la fase d’obres més sorollosa els pròxims sis mesos

Una gran hidrofresadora perforarà fins a 50 metres de profunditat la cantonada de Consell de Cent en els treballs de prolongació de l’L8 dels FGC.

La calle de Urgell, entre Diputació y Consell de Cent.

La calle de Urgell, entre Diputació y Consell de Cent. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Darrere de les tanques de sis metres d’alçada i uns encara més gegants cilindres vermells, els veïns del carrer Urgell han vist arribar aquesta setmana una maquinària encara més colossal: la hidrofresadora que durant els pròxims sis mesos, amb un soroll sembla que inevitable, perforarà fins a 50 metres de profunditat la cantonada de Consell de Cent. La Generalitat, per si va quedar curta en explicacions abans no comencessin les obres de l’L8 de Ferrocarrils per sota de l’Eixample, ha programat aquesta setmana i dilluns que ve tres reunions amb veïns i comerciants afectats per aquests treballs, perquè sàpiguen que hi estaran exposats d’ara endavant.

Primer ha sigut el torn dels veïns de la Gran Via, al costat de la plaça Espanya, perquè per allà hi entrarà la tuneladora del ferrocarril. Ho farà a cobert, sota una carpa provisional d’uns 10 metres d’alçada. Dilluns que ve serà el torn dels veïns del parc de Joan Miró, per on s’extraurà la terra que devori la tuneladora. Però potser més interessant serà la reunió prevista per dijous, amb els sorpresos veïns de Consell de Cent amb Urgell, a qui en un primer moment es va informar que en aquesta cantonada es portaria a terme una obra menor enmig del context dels 412 milions d’euros que costarà realitzar el projecte. Una obra menor però que ha resultat ser més gran del que s’havia imaginat, i això que en realitat és només un avançament en miniatura del que d’aquí a uns mesos patiran els veïns de la confluència d’Urgell amb Buenos Aires.

Soroll i pols

La hidrofresadora és una maquinària d’alta enginyeria molt comuna en aquesta emna de feina, però poc habitual a l’Eixample. Permet, ras i curt, construir al subsol, a gran profunditat en aquest cas, murs de contenció previs al buidat de terres definitiu que donarà peu a tenir disponible una sortida d’emergències en aquest punt del recorregut. Serà a finals d’octubre quan la hidrofresadora començarà a treballar. Soroll i pols seran la quotidianitat d’aquest tram d’Urgell, sobretot en el punt més pròxim a Diputació, perquè serà on un equip secundari de la hidrofresadora tractarà la terra que s’extregui del subsol.

Notícies relacionades

Passats sis mesos, però, encara no arribarà la calma. Llavors començarà una segona fase, també de mig any, en què es perforarà la zona situada entre els murs de contenció. Prometen que no serà tan sorollosa. Sobre el calendari, tot hauria d’estar a punt perquè durant l’estiu del 2026 la tuneladora arribi a aquest punt del recorregut de l’L8.

Les molèsties per les obres són molt notables. El sacrifici, segons la Generalitat, val la pena.