4.000 veïns de la Florida participen en un estudi pioner sobre salut

El barri de l’Hospitalet, densament poblat i amb una nombrosa immigració, forma part d’un projecte espanyol per analitzar per què emmalalteixen les poblacions. El seguiment durarà 20 anys.

Imagen de archivo de unos vecinos en el barrio de La Florida de LHospitalet de Llobregat

Imagen de archivo de unos vecinos en el barrio de La Florida de LHospitalet de Llobregat / Laura Guerrero

1
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Un total de 4.000 veïns del barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat participaran en un macroestudi pioner i d’àmbit estatal que busca estudiar per què emmalalteix la població i que pretén impulsar una medicina "de precisió", és a dir, una atenció sociosanitària que pugui comprendre millor l’origen de les malalties i ajudar així a tractar-les, però també preveure-les.

Els investigadors realitzaran un seguiment a aquestes persones durant 20 anys per conèixer-ne l’evolució i, amb els resultats, mirar d’anticipar els riscos d’emmalaltir que té cada persona. Els veïns de la Florida no seran els únics que participaran en aquest estudi Cohort IMPaCT, un projecte la mostra final del qual aspira a incloure l’ambiciosa xifra de 200.000 persones, de les quals 24.000 seran de Catalunya. Així, a l’Hospitalet l’estudi inclourà la població atesa pels equips d’atenció primària Florida Nord i Florida Sud, una àrea poblada per unes 50.000 persones.

Josep Basora, director de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i investigador principal de l’estudi a Catalunya, va explicar que el projecte integra diferents àmbits, amb realitats demogràfiques i socioeconòmiques dispars, de manera que la radiografia final permeti establir conclusions i indicacions per a cada tipus de realitat. En el cas de la Florida-les Planes, a més de pels "estàndards d’excel·lència" dels centres de salut participants, Basora explica que l’Hospitalet i aquest barri en concret els permet treballar amb un perfil de "diversitat" de la població que no tenen en altres llocs.

Notícies relacionades

Així, un dels objectius del projecte és estudiar també com afecten les desigualtats socials: "Ja sabem que tenen influència sobre la malaltia. Això ho constatarem i ha de tenir després una translació en la planificació". De fet, la Florida és un dels barris amb més índexs de vulnerabilitat i immigració de Catalunya, a més de comptar amb el quilòmetre quadrat més densament poblat de la Unió Europea (UE). Elements comuns a molts barris perifèrics de l’àrea metropolitana de Barcelona i que, sobretot en matèria de densitat, destaquen a l’Hospitalet.

La Florida és una de les sis zones de Catalunya on ja ha arrencat l’estudi, juntament amb l’àrea del Baix Francolí, al Camp de Tarragona; el delta de l’Ebre; Manresa; Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles i Martorelles, quatre zones urbanes i dues de rurals.