Barcelona climatitzarà 30 nous centres educatius l’any que ve

El pla Clima Escola, impulsat per l’ajuntament, ha completat els treballs en les primeres 24 escoles i inicia ara una segona fase. L’objectiu final és millorar el confort tèrmic en 170 centres amb 100 milions d’euros procedents de la taxa turística.

Barcelona climatitzarà 30 nous centres educatius l’any que ve
4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona segueix endavant amb el pla Clima Escola, que busca millorar el confort tèrmic en els centres escolars de la ciutat. Per al 2025, el consistori té previst climatitzar 30 centres educatius més, després de completar els treballs en les primeres 24 escoles, que han format part de la primera fase del pla iniciat aquest estiu passat. Aquesta iniciativa, impulsada per l’ajuntament a través del Consorci d’Educació de Barcelona, es finança íntegrament amb el recàrrec de l’impost turístic. En el seu conjunt, el pla Clima Escola preveu climatitzar 170 escoles abans del 2030 i, per a això, compta amb un pressupost total de 100 milions de l’impost turístic.

La primera fase del pla, que va començar l’estiu del 2024, ha consistit en la instal·lació de sistemes de climatització en 24 centres educatius, amb un cost de 14,16 milions d’euros. Aquests sistemes permetran tant refredar les aules a l’estiu com també escalfar-les a l’hivern de manera més eficient i sostenible. El sistema està en funcionament en el 90% dels centres intervinguts i, segons va dir ahir en roda de premsa el regidor d’Educació, Lluís Rabell, a finals d’octubre "acabaran de posar a punt" les escoles restants.

Plaques fotovoltaiques

La intervenció inclou instal·lar sistemes d’aerotèrmia per a la renovació de l’aire, sistemes de control domòtic i la col·locació de plaques fotovoltaiques en els centres, cosa que permetrà generar part de l’energia necessària per al seu funcionament. De fet, s’espera que en alguns moments de l’any es produeixin excedents d’energia, que podran ser abocats a la xarxa o compartits amb altres centres, segons l’ajuntament.

Així, el pla contempla la retirada dels antics sistemes de calefacció amb radiadors i calderes per substituir-los per aquestes tecnologies més netes i eficients, que redueixen les emissions de CO2 i contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic.

Una vegada completada la primera fase, el 2025 començarà la climatització de 30 centres educatius més, amb una inversió prevista de 17,7 milions, també provinents de l’impost turístic. Per a l’elecció dels centres per climatitzar en aquesta nova fase, s’han prioritzat aquells que presenten més necessitat "de climatització", com algunes escoles al districte de Sants-Montjuïc, afectades per les obres de l’estació de Sants, segons han explicat des del consistori.

En aquesta segona fase s’espera beneficiar un total de 9.401 alumnes, que s’afegiran als 8.373 estudiants dels 24 centres de la primera fase. Així, per al curs escolar del 2025-2026 s’arribaria a un total de 17.774 estudiants amb aules climatitzades.

L’Ajuntament de Barcelona pretén resoldre així el repte de la climatització de les aules, ja que els últims anys el problema s’ha agreujat amb successives onades de calor que han coincidit amb el curs escolar en marxa. En total, s’espera beneficiar uns 55.000 alumnes quan s’hagin climatitzat els 170 centres previstos.

"Ciutat pionera"

La segona tinenta d’alcalde, Maria Eugènia Gay, va destacar que portar endavant aquest pla suposa "un gran pas cap a la sostenibilitat i perquè Barcelona sigui una ciutat pionera". Així mateix, va dir que a més de la inversió en infraestructures, el pla Clima Escola "serveix per dotar els alumnes de benestar ambiental i igualtat d’oportunitats".

A més, Gay va exposar que l’augment de la taxa turística a Barcelona, que actualment està en el cost màxim permès, que és de quatre euros per persona i nit, "permetrà continuar consolidant aquest projecte i dotar-lo econòmicament en els següents exercicis", ja que aquest pla es finança íntegrament amb la recaptació d’aquest impost.

El sistema educatiu a Catalunya és responsabilitat de la Conselleria d’Educació. No obstant, el manteniment i gestió dels edificis recau en els ajuntaments per a les escoles de primària, mentre que els instituts depenen del Departament. En aquest context, el pla de l’ajuntament de Barcelona se centra a climatitzar 170 centres educatius de la seva competència, que inclouen 149 escoles de primària, dues d’educació especial, tres instituts municipals i 16 instituts escola. Els instituts que no estan sota la responsabilitat municipal, la majoria queden fora del pla. Rabell va dir: "El pla és ambiciós i pel que sabem, la música sona bé" a Educació".

Els centres educatius seleccionats

Aquests són els 30 centres educatius triats per ser intervinguts durant l’any 2025: A Ciutat Vella, l’escola Parc de la Ciutadella; a l’Eixample: escola Auró, escola Joan Miró, escola Diputació, escola Ramon Llull, escola de la Concepció, escola Carlit; a Sants-Montjuïc: escola Mossèn Jacint Verdaguer, escola Pràctiques, escola Jaume I; a les Corts: escola Pau Romeva; a Sarrià-Sant Gervasi: escola Poeta Foix; a Gràcia: escola Sagrada Família, escola La Sedeta, escola Rius i Taulet.

Notícies relacionades

A Horta-Guinardó, els centres que podran comptar amb nous sistemes de refrigeració són l’institut escola Coves d’en Cimany, l’escola Mas Casanovas, l’escola Els Pins i l’escola Torrent de Can Carabassa; a Nou Barris, l’escola Timbaler del Bruc i l’escola Palma de Mallorca; i a Sant Andreu, l’escola L’Estel i l’escola Mestre Enric Gibert i Camins.

Igualment, al barri de Sant Martí, els centres educatius que es veuran beneficiats seran l’escola Dovella, l’escola L’Arenal de Llevant, l’escola Concepción Arenal, l’escola Miralletes, l’escola Rambleta del Clot, l’escola Prim i Les Acàcies.