Can Ricart ¿sense Belles Arts?
La falta de finançament encalla la instal·lació d’un complex de la UB dedicat als estudis artístics a la nau central del recinte fabril del Poblenou, la rehabilitació del qual costarà almenys 16 milions d’euros.
Fa gairebé 10 anys que s’espera que un campus de la Universitat de Barcelona (UB) s’allotgi a l’antic recinte fabril de Can Ricart, al barri de Provençals del Poblenou. La futura ciutat universitària hauria d’estar dedicada a les Belles Arts però, tot i que ha viscut força vaivens perquè els plans es converteixin en realitat, es manté en punt mort: n’hi ha prou amb veure que el complex continua sense acollir classes ni alumnes. Davant la letargia que s’ha apoderat de les previsions per reocupar la històrica fàbrica tèxtil, el govern de l’alcalde Jaume Collboni es concedeix un any per decidir si convé descartar el centre universitari i buscar un altre pla que revivifiqui la construcció de mitjans del segle XIX.
"Fa massa temps que està aturat", va opinar el regidor de Sant Martí, el socialista David Escudé, en l’últim consell de barri de Provençals del Poblenou, celebrat la setmana passada. El consistori va aprofitar la sessió oberta als veïns per actualitzar en quin punt es troba la remodelació de Can Ricart: s’està rehabilitant el perímetre, s’aixequen vivendes i una residència d’estudiants i el pròxim pas serà reurbanitzar l’entorn dels edificis. En contrast amb les obres que estan eixorivint una parcel·la que va caure en un profund abandonament, la restauració i l’obertura de la deteriorada nau central per allotjar el campus continuen encallades.
"Han anat passant coses, però aquest espai segueix gairebé igual", va observar Escudé, que va verbalitzar la possibilitat que el complex de Belles Arts no s’instal·li a l’immoble industrial. En aquest sentit, va assegurar que l’ajuntament ha iniciat contactes amb la UB per "anar buscant opcions i alternatives a la mateixa universitat" al pol dedicat a la formació artística, fins i tot sense rebutjar que arribi a assentar-se algun dia a Can Ricart.
La dificultat és econòmica
Per la seva banda, la UB contesta a EL PERIÓDICO que no desisteix en el propòsit que la idea de crear un campus de Belles Arts es materialitzi. Això sí, admet que s’haurà de buscar una altra ubicació si no esquiva els obstacles que interfereixen el desembarcament a Can Ricart.
Tant l’Ajuntament com la universitat coincideixen que la dificultat és econòmica. "El projecte del campus de Belles Arts es manté, però la seva ubicació a Can Ricart està condicionada al finançament per a les obres de reforma i el condicionament de l’espai", assenyalen fonts de la Universitat de Barcelona.
Es va estimar que rehabilitar el recinte costaria 16,14 milions d’euros. La suma podria ser superior en cas d’actualitzar-se per adaptar-la a un disseny que, sense els diners garantits, no s’ha concretat.
"Desgraciadament, no hi ha hagut novetats sobre el finançament de Can Ricart en els últims mesos –comparteixen fonts de la UB–. Sense tenir el finançament lligat, no té sentit avançar en la redacció dels projectes". "És evident que la universitat no ha tingut sort al buscar el finançament necessari", va observar Escudé la setmana passada.
El govern municipal del PSC expressa que no vol que la incertesa sobre el futur del complex industrial s’allargui més enllà d’aquesta legislatura, que conclou el juny del 2027. En resposta a aquest mitjà, el districte de Sant Martí escurça encara més el termini límit per prendre una decisió. "La falta de transformació planteja la necessitat d’establir el pròxim 2025 com a data per definir el futur de les naus de Can Ricart", marca.
Escudé va plantejar el dilema clarament: "O bé la universitat accelera i fa el campus que fa tants anys que esperem o es busquen altres alternatives". La universitat admet que la incògnita s’arrossega des de fa temps i que, com abans s’aclareixi, millor. L’ajuntament i la UB van rubricar un conveni el 2015 perquè un parc universitari dedicat a les Humanitats i les Ciències Socials ocupés 6.780 metres quadrats de Can Ricart, declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) el 2008. Es tracta del màxim grau de protecció patrimonial.
L’alt cost del pla va portar el rectorat de la UB a reformular les seves intencions el 2017. Va anunciar llavors que promouria un projecte interuniversitari dedicat a les Belles Arts en part de les velles naus, construïdes a mitjans del segle XIX. El pla involucra 19 centres d’educació superior, incloses les principals universitats catalanes i institucions d’ensenyament artístic, com l’ESCAC, l’Escola de disseny Elisava, l’Escola Superior de Disseny i l’Institut del Teatre.
Notícies relacionades"Un tema molt complex"
La UB ressalta que "existeix el compromís per part de l’ajuntament, que és l’actor principal, com de tots els centres d’educació superior de trobar una solució." Remarca també que el pla és una "prioritat" per al sistema universitari català i que, tot i que es tracta d’"un tema molt complex", les institucions implicades "estan buscant totes les fórmules possibles per trobar finançament per tirar endavant el campus a Can Ricart".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme