Els neozelandesos descarten repetir la Copa Amèrica a BCN

El defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, revela que s’han atret 2,56 milions de persones, però que a Barcelona ja no hi ha espai per créixer més.

Els neozelandesos descarten repetir la Copa Amèrica a BCN
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Incògnita resolta. Ja no farà falta que l’Ajuntament de Barcelona torni a reunir-se amb l’organització de la Copa Amèrica de vela per negociar. En un comunicat emès ahir a la tarda han sigut els mateixos neozelandesos els que han descartat repetir la pròxima edició a la capital catalana després d’haver mantingut una trobada amb responsables municipals. L’argument que donen els kiwis és que no hi haurà suficient espai per continuar creixent com pretenen.

Malgrat que el defensor del títol, flamant guanyador dissabte de la 37a edició, ha sigut sempre al·lèrgic a donar dades sobre l’esdeveniment, ahir sí que va revelar que ha atret 2,56 milions d’assistents entre el 22 d’agost i el 19 d’octubre del 2024, durant els 59 dies que ha durat l’esdeveniment.

"L’Emirates Team New Zealand ha completat una de les campanyes de la Copa Amèrica més exitoses de la història. Per al defensor, guanyar tres vegades seguides representa una oportunitat sense precedents per al creixement continu", asseguren els kiwis. Estan orgullosos de l’esdeveniment que han portat a terme a Barcelona i sempre l’han valorat. Però aquí s’acaba la història, amb el Moltes gràcies, Barcelona que onejava al pal del guanyador dissabte passat.

Més equips

Els neozelandesos també asseguren que han mantingut converses amb altres equips i consideren que compten amb "propietats valuoses" encara a desenvolupar, diuen. "Mantenim la ment oberta sobre quina és la millor manera d’aconseguir-ho amb un recinte, o diferents recintes, que puguin potenciar la següent amb una presència global més gran, més equips i més oportunitats generals d’expansió. Seria difícil ampliar el nombre d’equips en funció de l’espai d’infraestructura disponible a Barcelona", conclouen.

"Busquem augmentar l’audiència i la participació en diferents regions, territoris i grups demogràfics", assegura en la nota feta pública el conseller delegat d’America’s Cup Event (ACE) i de l’equip neozelandès, Grant Dalton. "A més, a partir de les converses inicials amb els equips, existeix un desig col·lectiu de veure un creixement comercial continu de la Copa Amèrica, com passa amb altres esports globals líders", va explicar. De fet, aquesta 37a edició de Barcelona és la primera en la qual s’han celebrat les dues regates preliminars en altres llocs, primer a Vilanova i la Geltrú, el setembre de l’any passat i, al novembre, a Jidda (Aràbia Saudita).

La reunió de balanç prevista entre Dalton i el seu equip amb els responsables municipals, que tenien la primera paraula a l’hora de sospesar si aspirarien a acollir una nova edició de la Copa Amèrica en un termini, segurament, de dos anys, es va fer ahir. En una entrevista diumenge, el tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, Jordi Valls, va assegurar que la capital catalana havia aconseguit els objectius que tenia amb la cita esportiva, una manera subtil d’allunyar la repetició dels interessos barcelonins.

Notícies relacionades

L’excusa de la falta d’espai encara no s’havia posat sobre la taula. De fet, fonts portuàries consultades per aquest diari asseguren que a principis d’aquest any s’havien mantingut converses amb ACE per assumir, almenys, dos equips més en el Port Vell. En una entrevista, Dalton també va admetre que, si era necessari, la infraestructura era suficient.

El descart per part de l’equip guanyador de la Copa de les Cent Guinees es produeix després de la reunió entre les dues parts i també després que València hagi verbalitzat novament a través de la seva alcaldessa la intenció d’optar a convertir-se en seu de la següent cita. El responsable kiwi sempre havia dit que prendria ràpid la decisió. Ho ha fet: tres dies.