El preu dels nous lloguers de locals duplica la mitjana actual

L’oferta actual en arrendaments d’establiments a Barcelona implica abonar 3.025 euros al mes en nous contractes, segons l’escola d’API / L’import mitjà que es pagava en el conjunt de la ciutat era de 1.363 euros a finals del 2023

El preu dels nous lloguers de locals duplica la mitjana actual
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb la proposta sobre la taula de l’Ajuntament de Barcelona de posar límit als lloguers dels locals comercials, l’evolució dels preus i el cost dels arrendaments estan en el punt de mira. ¿S’estan disparant? L’oferta en el mercat de lloguer suposa ara abonar una mitjana de 3.025 euros al mes a nous contractes (incloent-hi totes les zones i mides de locals), segons dades del juny del col·lectiu Api.cat, cosa que representa un augment interanual superior a l’11%, tot i que s’assembla a xifres assolides abans. Els nous arrendaments doblen el cost del lloguer mitjà que s’està pagant en el conjunt de la ciutat incloent-hi les rendes més antigues, segons xifres de l’ajuntament. L’enquesta d’activitat del sector comercial a Barcelona va estimar a finals del 2023 un preu mitjà de 1.363 euros al mes –que aquest any encara no s’ha actualitzat– i no marcava rècords.

L’escola i associació d’agents de la propietat immobiliària situen el preu del metre quadrat a la ciutat de Barcelona (juny) en 16,07 euros, amb un increment del 6,3% anual en aquest concepte, sempre prenent com a base la seva anàlisi de l’oferta disponible, que al juny era de 8.831 locals. La mitjana que es paga per un baix comercial s’ha incrementat en els últims mesos, després d’haver baixat el 2023.

El nou repunt és el que ha originat el debat sobre una possible regulació de cara a la contenció de preus. Com va informar aquest diari, l’Observatori de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) estimava que els preus haurien escalat en un any gairebé un 10% fins al setembre passat, prenent com a base anuncis de grans portals immobiliaris. Aquesta xifra és la que va portar el grup municipal d’ERC a presentar en comissió de govern una proposta per regular les rendes, que es va aprovar amb el suport del PSC i BComú. El seu objectiu és evitar que els increments acabin amb les botigues de proximitat, que no poden competir en costos amb la grans cadenes i franquícies.

Amb el debat obert sobre la limitació de les rendes –el comerç dels eixos turístics està en contra del control de preus, i el dels barris, a favor– i moltes incògnites encara sobre una potencial implantació, la radiografia de l’oferta que ara es contracta a la ciutat és molt diferent dels preus mitjans que es paguen en el conjunt dels negocis oberts, nodrit per tota mena d’establiments, zones, mides (la mitjana de la ciutat és de 135 metres quadrats, segons dades municipals) i qualitats.

L’últim informe d’Api.cat sobre el panorama comercial de Catalunya assenyala en el capítol de Barcelona l’Eixample com el districte amb la nova oferta de lloguers mitjans més alts (4.036 euros al mes) i un dels preus per metre quadrat també més alts (17 euros). El segueix de prop Ciutat Vella, a 4.013 euros de renda mitjana, tot i que el metre aquí cotitza molt més (24 euros), malgrat que els locals solen ser més petits. La dimensió dels immobles fa que altres districtes en què el preu que es paga per cada metre quadrat és igual al de l’Eixample, com ara Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, tinguin lloguers mitjans més baixos, de 2.970 euros i 3.129, respectivament.

En canvi, els nous arrendaments més assequibles, tant per la cotització com per la mida mitjana, es troben a Sant Andreu (1.584 euros) i Horta-Guinardó (1.409). Nou Barris té oferts preus superiors, ja que comptabilitza immobles disponibles més grans. També a Sants-Montjuïc, Sant Martí i les Corts s’estan llogant locals a una mica més de 2.000 euros al mes, tot i que s’obtenen espais més petits. En conjunt, l’increment més gran l’últim any s’ha produït el segon trimestre, al pujar un 4,2% respecte a l’anterior, destaquen els API.

Malgrat això, diferents consultores i immobiliàries coincideixen a emfatitzar que els eixos comercials de cada barri són els que tiren a l’alça dels preus de lloguer, mentre que els carrers secundaris i les vies menys transitades viuen una altra realitat, amb demanda a la baixa i preus per sota de la prepandèmia.

El retrat de la situació que viu el comerç en termes de lloguers es completa amb les xifres dels contractes vigents. Segons l’Observatori del Comerç de la ciutat i les últimes dades de tancament del 2023, la capital catalana comptava amb un preu mitjà de 1.363 euros mensuals en el conjunt de l’oferta de locals en planta baixa que estan llogats. En els últims mesos ja s’ha incrementat, com reflectirà la següent enquesta.

En aquest cas les dades s’obtenen sondejant els comerciants, amb una mostra de 2.400, dels quals més del 71% estaven en règim de lloguer. I cal tenir en compte que una cinquena part no saben o no van voler confessar quant paguen de lloguer. La distribució per franges de rendes, però, porta a fer-se una idea de la situació local i a entendre la preocupació del sector als barris davant la possibilitat que s’acabi un contracte en botigues de proximitat i hagin de llançar-se al voraç mercat immobiliari a buscar un altre arrendament.

Notícies relacionades

Per exemple, l’any passat, gairebé un 36% dels establiments tenien lloguers de menys de 1.000 euros, entre els quals n’hi havia un 9% per sota dels 600, essencialment per a locals petits, amb contractes de molts anys o en ubicacions poc cotitzades.

En canvi, en l’altre extrem del panorama comercial, n’hi havia un 17% que ja estaven per sobre dels 1.800 euros, seguits per gairebé un 27% pels quals s’abonaven entre 1.000 i 1.799 euros al mes.