Pas a pas

Com accedir als pisos des de 430 euros de la promoció Illa Glòries de Barcelona

MANU MITRU / VÍDEO: EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest desembre s'obre el termini per sol·licitar un dels 238 pisos de la promoció d'habitatge públic Illa Glòries a Barcelona, amb lloguers que parteixen des de 430 euros al mes. Aquesta promoció, ubicada entre la Gran Via de les Corts Catalanes i el carrer dels Encants Vells, consta de quatre edificis amb dos patis interiors destinats a usos veïnals, que s'habilitaran com a espais d'estada i àrees de joc infantil. L'ajuntament ja ha donat a conèixer el calendari. A finals de desembre es coneixerà la llista d'admesos, al gener de 2025 es farà el sorteig i les claus es lliuraran a finals de primavera.

A continuació, t'expliquem els requisits per accedir a aquests habitatges i com sol·licitar-ho, pas a pas.

Requisits

  • Estar inscrit al Registre de Sol·licitants d'Habitatges de Protecció Oficial. Aquesta inscripció es pot realitzar a qualsevol Oficina d'Habitatge (amb cita prèvia), a través del telèfon 010 o al web del Registre. Aquí et deixem una guia pas a pas.

  • Ser major d'edat.

  • Estar empadronat a la ciutat de Barcelona.

  • No tenir cap habitatge en propietat.

  • No superar els ingressos màxims establerts pel reglament, que varien segons el tipus d'habitatge. En general, el límit d'ingressos anuals és de 58.000 euros.

Pas a pas

Si compleixes amb tots aquests requisits, inclòs el d'inscriure't al Registre, el següent pas és apuntar-te específicament al projecte de l'Illa Glòries. Això es realitza a través del Consorci d'Habitatge de Barcelona (aquí el web). Hauràs de seleccionar si t'apuntes a la promoció d'Illa Glòries per accedir a un pis de lloguer assequible o a un de Dret de Superfície.

Dels pisos oferts, 125 s'adjudicaran en règim de lloguer i 113 en règim de dret de superfície. Aquest últim implica que la propietat continuarà sent de l'Administració pública. El resident serà propietari de l'habitatge durant 75 anys, cosa que permet deixar en herència els anys restants. Aquesta fórmula és similar a la compra d'un habitatge: primer cal aportar un 20% del preu de l'immoble (entre 50.000 i 64.000 euros, depenent de les dimensions) i després pagar una quota mensual durant 30 anys, que oscil·la entre 600 i 750 euros. Passat aquest temps, no es pagaran més quotes fins que finalitzi la concessió. D'aquesta manera, l'ajuntament s'assegura que el sòl mai deixi de ser públic.

Per a aquesta modalitat de Dret de Superfície, els aspirants han d'acreditar ingressos mínims anuals de 29.000 euros i no superar 6,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència. En el cas d'una única persona, el límit és de 74.577 euros, i per a una unitat familiar de quatre o més membres, de 82.000 euros.

Procés d'adjudicació

Notícies relacionades

Un cop tancat el termini de sol·licitud, es procedirà a revisar les sol·licituds i verificar si els aspirants compleixen els requisits. Posteriorment, es realitzarà un sorteig davant notari per adjudicar els habitatges als sol·licitants admesos. Està previst que la llista completa d'aspirants es publiqui al desembre, i el sorteig se celebri a finals de gener. El lliurament de claus està previst per al segon trimestre de 2025.

Reserves per a col·lectius específics

És important destacar que part dels immobles estaran reservats per a certs col·lectius:

  • 3% per a persones amb mobilitat reduïda que necessitin un habitatge adaptat.

  • 25% per a reserva territorial, és a dir, per a persones que resideixin als barris propers a la promoció: El Fort Pienc, Sagrada Família, El Parc i la Llacuna del Poblenou, El Clot, i El Camp de l'Arpa del Clot.

  • 10% per a famílies monoparentals.

  • 30% per a joves menors de 35 anys.

  • 32% restant per al contingent general.