Ajuntament i Govern analitzaran els reptes del comerç i del lloguer de locals
Les dues institucions acorden crear un grup de treball conjunt per abordar el problema al mateix temps que des del consistori insisteixen en les «dificultats» d’una regulació.
Amb el debat ja obert sobre una possible regulació dels lloguers comercials, l’ajuntament i la Generalitat han acordat crear un grup de treball conjunt per analitzar els reptes del comerç i els lloguers de locals. La primera vegada que es va obrir la discussió política va ser en el consistori fa dues setmanes. En concret, en la comissió d’Economia, en la qual es va aprovar una proposició d’ERC que plantejava regular el preu dels locals comercials de la mateixa manera que s’està fent amb la vivenda. El govern municipal va mostrar la seva preocupació per la qüestió, que ara comparteix amb el Govern, tot i que insisteix en la dificultat de portar-la a terme.
La regidora de Comerç, Raquel Gil, és qui va aportar més novetats sobre aquesta qüestió en el ple municipal d’ahir en resposta a un prec d’ERC. La petició dels republicans és elaborar un cens de locals d’activitat econòmica en què s’especifiqui l’ús, la llicència concedida, el tipus de tinença, la superfície, les característiques i el preu del lloguer per definir les zones tensionades de Barcelona en lloguers de locals. La intenció és que pugui ser la base d’aquesta regulació i que fixi un índex de preus amb tal de limitar-los.
Gil va acceptar el prec amb "la intenció d’obrir el debat sobre un tema que preocupa al comerç de proximitat". Amb aquest objectiu, el govern municipal ja s’ha reunit amb el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i està en converses amb el secretari d’Empresa, Jaume Baró. Una vegada creat aquest grup, el compromís és acabar portant "el problema" a la Secretaria d’Estat de Comerç per "veure’n una anàlisi més general".
Respecte a l’elaboració d’aquest cens, l’ajuntament tindrà l’actualització del registre de locals de planta baixa a finals d’any. La regidora va recordar que està en marxa la comissió no permanent d’estudi sobre la simplificació administrativa de l’ajuntament i assegura que s’està treballant per disposar d’un cens únic de locals que "ajudi a centralitzar tota la informació i a agilitzar processos". Alhora, ajudarà a tenir "una radiografia més fidel del que passa a la ciutat".
De la mateixa manera que ho va fer en la comissió d’Economia, quan va decidir posar a sobre de la taula el debat d’una possible regulació dels lloguers comercials, Gil va insistir en "les dificultats que pot comportar una regulació d’aquest tipus, que no és neutra". Més enllà de regular-ho, va incidir en la necessitat d’obrir el debat i de fer altres polítiques públiques que ajudin a fer promoció del comerç de proximitat per "ajudar les persones que aixequen la persiana cada dia". En aquest sentit, va dir que tenen experiències que continuaran aplicant "més allà d’estrictament la del lloguer". "No se li escapa a ningú que serà complicat perquè el marc legislatiu no ho posa fàcil", va sentenciar.
Alguns dels dubtes que li sorgeixen al govern municipal, i que ja va expressar la mateixa Gil, són si seria una aplicació per a tots els locals de la ciutat, per a qualsevol tipus de negoci o bé si seria per a qualsevol empresa que ho requereixi. Per això va advocar per fer "una anàlisi molt més acotada". En qualsevol cas, en cap moment va avançar idees sobre com es podria aplicar.
Més de 3.000 euros al mes
Notícies relacionadesL’oferta en el mercat de lloguer suposa ara mateix abonar una mitjana de 3.025 euros al mes als nous contractes, (incloent-hi totes les zones i mides dels locals), segons dades del juny passat del col·lectiu Api.cat, la qual cosa representa un augment interanual superior a l’11%, tot i que s’assembla a xifres ja vistes en anteriors anys.
Els nous arrendaments doblen el cost del lloguer mitjà que s’està pagant en el conjunt de la ciutat incloent-hi les rendes més antigues, segons xifres de l’ajuntament. En concret, l’enquesta d’activitat del sector comercial a Barcelona va estimar a finals del 2023 un preu mitjà de 1.363 euros al mes –aquest any encara no s’ha actualitzat– i no marcava rècords.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim