Nou càrrec municipal

Barcelona nomena Carmen Zapata ‘alcaldessa’ de la nit

El sector de l’oci nocturn aplaudeix la nova figura pel seu caràcter «conciliador»

Sota el càrrec de comissionada, liderarà les polítiques de la ciutat en l’àmbit nocturn, equilibrant els interessos del sector i dels residents. Serà la primera que exerceixi aquesta funció a Espanya.

Barcelona nomena Carmen Zapata ‘alcaldessa’ de la nit
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Carmen Zapata serà la nova comissionada de la nit –un càrrec que en altres països es denomina alcalde o alcaldessa de la nit– a Barcelona. Amb àmplia experiència en el sector musical i cultural, es converteix en la primera que exercirà aquesta funció a Espanya. El nomenament suposa una aposta decidida de l’ajuntament de Jaume Collboni per millorar la gestió de la vida nocturna de la ciutat, en l’àmbit de l’oci i la cultura, però en total coordinació amb l’àrea de Seguretat i altres serveis municipals, com va remarcar ahir el tinent d’alcaldia Albert Batlle. S’ha optat, finalment, per un perfil tècnic en lloc de polític.

El nou càrrec suposa un model de govern nocturn que faciliti el "diàleg" i la col·laboració entre els diferents interessos involucrats en la vida nocturna de la ciutat, va remarcar. Coordinarà i executarà el pla d’acció aprovat per la Taula Ciutadana per a una nit cívica i segura. Aquesta taula, impulsada a finals del 2021, integrava 80 agents i entitats que representen administracions, veïns i sector nocturn. Però faltava designar un líder que també identificarà les necessitats de Barcelona per actualitzar les seves normatives, va destacar, i que exercís de frontissa entre totes les parts. L’elegida no ve a desplegar polítiques de nit, ni a "patrullar" la ciutat, va manifestar, mentre feia broma amb el clauer de Batman que li van regalar ahir perquè s’ocupi de la ciutat que no adorm.

Excel·lent acollida

Batlle va emfatitzar que la trajectòria de Zapata destaca per la defensa de la tasca cultural de les sales de música –va ser gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya–, així com de la igualtat de gènere i la diversitat del sector. Està acostumada a tractar amb els interlocutors del sector i coneix bé la figura de l’alcaldia de la nit que han desenvolupat ja mig centenar de ciutats de tot el món (com Nova York o París), on va assegurar que funciona en la resolució del 30% dels problemes. No obstant, ella prefereix anomenar el seu nou càrrec "comissionada". L’alcaldia de la nit barcelonina s’enlaira sense que el sector hagi participat en l’elecció d’aquesta figura, ni fos informat de la presentació en roda de premsa d’ahir. No obstant, el nomenament va rebre ahir l’aplaudiment del sector. La patronal Fecalon va enaltir la seva trajectòria, coneixement del sector i caràcter "conciliador".

Participació i diàleg

La seva missió no serà fàcil perquè ha d’equilibrar mesures que afecten residents, representants de la restauració, l’oci nocturn, la cultura, les associacions juvenils i els serveis de seguretat i de prevenció, entre d’altres, va relatar el tinent d’alcaldia.

L’alcalde Jaume Collboni va firmar un decret que posa en marxa el Consell de la Nit de Barcelona, com a òrgan de participació ciutadana i diàleg. Integra tots els actors implicats en la nit, així com els grups polítics municipals, amb el repte de donar una "resposta estratègica i proactiva a la vida nocturna de Barcelona".

Notícies relacionades

El consell haurà de fomentar el diàleg i intercanvi d’experiències entre els àmbits representats, rebre informes periòdics i avaluar el pla d’acció, així com centralitzar les propostes d’actuació. També pretén desenvolupar polítiques que millorin el que passa a la capital catalana quan una majoria de ciutadans dormen.

La nova comissionada té estudis en Dret, comunicació i mitjans, destaca el consistori, i és una interlocutora habitual en debats especialitzats en la indústria de la música, amb més de dues dècades d’experiència. Ha sigut una tenaç defensora de les sales de música i ha tractat habitualment amb les administracions locals, amb la Generalitat i el Govern central. També va ser sòcia fundadora i expresidenta de l’Associació de Dones de la Indústria de la Música, creada l’any 2016 i multipremiada.