Colau s’acomiada defensant el seu llegat i carregant contra "les elits"

«És bo no seguir ni a les institucions ni als llocs per inèrcia», afirma l’exalcaldessa en el seu adeu a l’Ajuntament de Barcelona. Collboni li entrega una rèplica de la vara d’alcalde i anuncia que li atorgarà la Medalla d’Or de la ciutat.

L’exalcaldessa Ada Colau, ahir, en el seu comiat  com a regidora de l’Ajuntament de Barcelona. | JORDI COTRINA

L’exalcaldessa Ada Colau, ahir, en el seu comiat com a regidora de l’Ajuntament de Barcelona. | JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ada Colau ja és oficialment exregidora de l’Ajuntament de Barcelona. El seu càrrec d’alcaldessa el va deixar fa un any i mig quan va ser investit alcalde Jaume Collboni. Malgrat els rumors sobre el seu futur més immediat, que la situaven en múltiples càrrecs lluny del consistori, es va quedar com a líder de BComú a l’oposició. Fins al ple d’ahir. És la data que va fixar per acomiadar-se després de 3.423 dies a l’ajuntament des de la seva investidura el 13 de juny del 2015. Ho va dir per activa i per passiva els últims mesos i tampoc ho ha obviat ara: "És bo no seguir ni a les institucions ni als llocs per inèrcia". Amb aquesta premissa, Colau es va acomiadar de la que ha sigut casa seva durant més de nou anys.

L’exalcaldessa va reivindicar el llegat que ha deixat a Barcelona, amb un model que "feia temps que no hi havia a la ciutat". "Barcelona és una ciutat valenta, republicana, feminista, que només pertany a la seva gent", va expressar. En aquest sentit, va repassar els projectes impulsats, com els "milers de vivendes de lloguer", la pacificació de carrers per fer una "ciutat més verda i saludable", la protecció dels entorns escolars i la unió del tramvia per la Diagonal. "Hem fet coses que ens deien que eren impossibles", va emfatitzar.

En la llista d’agraïments, entre els quals destaquen especialment la seva "família de BComú", treballadors municipals i els diferents grups polítics, va remarcar que el principal agraïment és "per a aquesta ciutat valenta i innovadora que va votar la primera dona alcaldessa, de família humil, activista i amb un grup que era anomalia del sistema". "Només en una ciutat màgica, valenta i rebel poden passar coses tan increïbles com aquesta", va ressaltar.

Dones

També va dedicar unes paraules a les dones de la ciutat, que "han aixecat els barris en els moments més difícils", com Neus Català (supervivent dels camps d’extermini nazi), la lluitadora antifranquista Maria Salvo, la referent veïnal Emilia Llorca i l’activista Custodia Moreno. El moment més emocionant, en què no va poder contenir les llàgrimes, va ser quan va fer "una declaració d’amor" a la seva mare, que li ha ensenyat "les coses més importants de la vida" i els seus "valors ètics", i a la seva amiga Vanessa, malalta de càncer.

No va tenir cap dubte en afirmar que el que més l’ha decebut de Barcelona són "les elits", contra qui va carregar titllant-les de "provincianes, mediocres i avaricioses", i davant les quals insisteix a impulsar polítiques que "els parin els peus". "Quan vam veure que havíem de tocar privilegis i tocar elits molt poderoses, va començar la guerra bruta", va recordar. No va faltar una menció a les 20 querelles arxivades per polítiques que van impulsar. "Malgrat les querelles i les fake news, vull agrair que ningú va tirar la tovallola", va dir.

Notícies relacionades

La líder d’ERC, Elisenda Alamany, va destacar de la seva trajectòria haver "obert camí", i la portaveu de BComú, Janet Sanz, li va demanar que carregui piles per tornar a ser "la veu del poble", però els altres portaveus van mantenir un discurs fred i amb poc reconeixement. El líder de Junts, Jordi Martí, li va dir que les seves paraules no són les mateixes que faria l’exalcalde i exlíder del grup, Xavier Trias. Va ser especialment dur el líder del PP, Daniel Sirera, que li va dir que el millor que ha fet ha sigut anar-se’n. Gonzalo de Oro, de Vox, li va desitjar que "la salut la disfruti ben lluny d’aquí i que no torni a Barcelona ni de vacances".

L’alcalde, Jaume Collboni, va reconèixer que la trajectòria de Colau és "única en la història de Barcelona" i va destacar la seva "capacitat de treball, valors i coherència". Va anunciar que li atorgarà la Medalla d’Or de la ciutat, com va fer al juliol amb l’exalcalde Xavier Trias. Una cosa que no va fer amb l’exlíder del grup municipal de Junts va ser donar-li una rèplica de la vara de comandament municipal, que distingeix l’alcalde (ja l’hi va entregar Colau el 2019 quan Trias va marxar). Aquesta ha sigut l’última imatge del comiat de Colau més de nou anys després d’haver sigut elegida alcaldessa de Barcelona.