El gimnàs extrem
Aquí es veuen cada dia cops de puny de cine i més caigudes aparatoses que passejant amb l’emèrit. Aquests són els únics estudis de grau –garanteixen– per als especialistes d’acció.
Aquestes classes tenen més girs de pel·lícula que les desgravacions del nòvio d’Ayuso. Tant t’apunten amb una pistola com et llancen pels aires o et cremen com un bonze. El cap d’estudis ha atropellat tots els seus alumnes. Diries que és un gimnàs fins que t’ensenyen un arsenal amb armes de tot tipus: catanes, pistoles, subfusells, fins i tot ampolles per estampar en algun cap. Aquí es veuen cada dia cops de puny de cine, salts kamikazes i més caigudes aparatoses que passejant amb l’emèrit.
Escac Stunt Academy. És una acadèmia que ensenya a sobreviure a més hecatombes que Bruce Willis en tota la saga de La jungla de cristal. Són els únics estudis de grau –garanteixen– per a especialistes de cine i acció. Dos anys de classes, de dilluns a divendres. Sembla més aviat el dia a dia de MacGyver. Et peguen, et disparen, t’atropellen, et llancen al buit. Molts d’aquests alumnes acabaran sent els dolents de les pel·lis. "Els que morim", assumeixen sense escarafalls. Tots acaben el curs llançant-se des del terrat de l’Escac. Uns 20 metres, quatre pisos de caiguda lliure.
En aquest gimnàs tenen catapultes humanes i sistemes de politges amb què se salta pels aires com en una explosió. Hi ha molt terra embuatat, llits elàstics, trampolins que fan més vertigen que els preus dels lloguers. In Extremis Club, es diu aquest gimnàs extrem. És a Barberà del Vallès. Al matí és el campus de l’acadèmia d’especialistes. Obre el públic a la tarda. "Tot el que imaginis –asseguren a la seva web– es pot fer realitat".
Tot just fa una setmana que ha començat el nou curs i ja estan ben plens de macadures. Són 29 alumnes del grau aquest any. La quarta promoció. Ja gairebé hi ha el mateix nombre de noies que nois. Hi ha qui ha vingut de França, Islàndia, Colòmbia, les Filipines. Es veuen actors, models, acròbates, una psicòloga. Tots addictes a l’adrenalina. D’aquí sortiran especialistes d’acció, potser fins i tot el doble de risc d’algun famós. Stunt, els diuen ara (significa literalment "escena de risc"). Això inclou –segons es veu per l’Instagram de l’acadèmia– des de sèries de Netflix com Mano de hierro fins a videoclips de Katy Perry.
Darrere hi ha l’empresa d’efectes especials In Extremis Film Services i l’Escac. La formació està inclosa a l’Escola Superior de Cine i Audiovisuals de Catalunya. A part del grau de dos anys, ofereixen un curs de nou mesos: Stunt Experience (els dissabtes).
Aquest matí toca classe de lluita escènica. Res a veure amb cap art marcial, t’aclareix el Bernat de seguida. "El que ensenyem és a aplicar-ho al cine. Amb espases, ganivets, bastons, pals de fregar...".
Bernat Albors et parla de baralles amb còctels molotov amb rutina d’oficina. 26 anys. És el cap d’estudis de l’acadèmia, el que atropella els seus alumnes, riu. Especialista en lluita escènica. Això significa que si li preguntes si li pots donar un cop de puny, ell et respondrà: "Sisplau". L’hi tornes a demanar amablement quan es posa dret: fa 1,88. Llances el puny a l’aire a l’estil Bud Spencer i, ¡zas!, el teu contrincant XXL acaba desplomat a terra amb pirueta de dibuixos animats.
¿Més assignatures? Lluita a mà armada –diu el Bernat–, armes de foc, trikking (puntades de peu acrobàtiques), caigudes múltiples, també interpretació. Enfocada sobretot a deixar que et matin. T’ensenyen de seguida a fer cara de dolent.
Hi ha pràctiques de bonze, atropellaments (tenen cotxes embuatats), air ramp (la catapulta humana). El Bernat és professor de rigging, "un sistema amb cordes, arnesos i politges per simular vols i explosions".
"Només per ser aquí, ja sou diferents de tothom". És una de les frases de benvinguda als alumnes. "Hi ha una part en aquest curs que és molt psicològica –justifica el David–. La gent des que neix fins que mor evita coses com que el peguin, que li disparin, que l’atropellin, que el cremin. I després hi ha aquest grup de gent –assenyala els nous alumnes– que ha vingut a això: al que la resta evita".
Descobrir noves pors
David Honrubia, Davis Boom en xarxes, 29 anys. És el director de màrqueting, professor de "control espacial": fa classes d’acrobàcies parkour, salts d’alçada, caigudes. Li encanten les caigudes i ser atropellat, diu amb un somriure d’orella a orella. Es va passar 20 hores tirant-se a la via del tren en el rodatge d’A ciegas 2. ¿Que si està ben pagat? "Depèn –s’encongeix d’espatlles–. Un especialista cobra mínim 500 euros per dia. Si l’únic que et demanen és una coreografia de lluita de quatre hores, sí que està molt ben pagat. Si et toca saltar d’un helicòpter i esquivar arbres... no, en absolut està ben pagat".
Notícies relacionades"Vull veure fins on puc arribar", diu l’Orane, 25 anys, especialista en parkour. "Hi ha un munt de coses per descobrir d’un mateix", assenteix al costat la Laura, 18, ella ve del circ. La Mhaiya –model filipina– el que vol és sortir de la seva zona de confort. "No tinc por de morir", deixa anar com si res la Joana, 26, amb samarreta d’Els goonies. ¿Moralina? "Costi el que costi, pots fer-ho. Tant és l’edat", respon l’Elena. "La més gran de la classe", es presenta, 39 anys. Psicòloga i actriu. "Soc aquí per descobrir noves pors i afrontar-les".
"En aquest curs hi ha molta gent que descobreix pors que no sabia que tenia –assegura el David–. I gairebé sempre són a les altures". T’assenyala una plataforma a uns 7, 8 metres. Des de dalt sembla l’abisme de Mordor. Tots els alumnes diuen que no seran capaços de saltar, assegura el professor. "Tots acaben fent-ho". ¿El truc? "Paciència", s’encongeix d’espatlles. Molta repetició. I, sobretot, deixar d’evitar el que se t’entravessa. Aquestes són trompades amb lliçó vital. "Tots els que entren aquí –assenteix– coincideixen que els canvia la vida".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034