MOBILITAT

La renovació de les escales de Montjuïc comença pel Poble-sec

La reforma té un cost de 7,8 milions, 3,6 de finançats amb fons europeus

Les obres dels elevadors mecànics ‘perdonen’ el Barça, es faran per trams i està previst que s’acabin el primer trimestre del 2026.

La renovació de les escales de Montjuïc comença pel Poble-sec
2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les obres per renovar les escales mecàniques de Montjuïc van començar ahir i s’allargaran fins a la primavera del 2026. L’objectiu de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), promotor de les actuacions, és canviar els 22 elevadors que donen accés als museus de la muntanya i als recintes que acullen esdeveniments multitudinaris, com l’estadi olímpic Lluís Companys i el Palau Sant Jordi. De moment aquesta setmana es començarà amb una d’aquestes, tot i que no era la prevista inicialment. L’objectiu era començar les obres a les escales que donen accés al Museu d’Art Nacional de Catalunya (MNAC) i també a l’Estadi, on encara es continuen disputant els partits del Barça, a l’espera de conèixer-se quan podrà tornar a jugar altra vegada al Camp Nou.

Mínima afectació

Finalment s’ha optat per iniciar la renovació amb les del carrer de la Guàrdia Urbana, que accedeixen al passeig de Jean Claude Nicolas Forestier. Aquest és un dels punts més allunyats de l’itinerari de pujada, per la qual cosa tindrà una mínima afectació per als aficionats del Barça. D’aquesta manera, les afectacions per als ciutadans que decideixen pujar a peu per la muntanya no haurien de ser gaire significatives, tot i que és possible que allarguin els temps de trajecte caminant. No obstant, els visitants tindran com a alternativa altres escales mecàniques situades per la zona en el mateix itinerari d’accés.

Per portar a terme el calendari establert per renovar la resta de trams d’escales, BSM tindrà en compte la programació del Parc de Montjuïc i de l’Anella Olímpica per minimitzar l’afectació als visitants en els períodes de més activitat. També volen evitar les actuacions simultànies sobre les escales amb més afluència, com les de l’avinguda Reina Maria Cristina i les d’accés al MNAC i a l’Anella Olímpica, per oferir alternatives.

Notícies relacionades

La substitució de les escales, instal·lades el 1992, es portarà a terme per fases, amb la intenció que estiguin totes canviades el primer trimestre del 2026. En aquest primer tram s’instal·larà un nou model d’escales, més eficient i energèticament sostenible. Incorporaran un sistema de control remot i monitoratge per optimitzar-ne el funcionament i garantir-ne la disponibilitat. L’actuació compta amb un pressupost de 7,8 milions d’euros, dels quals 3,6 milions estan finançats amb fons europeus Next Generation.

L’Ajuntament de Barcelona va treure a concurs la renovació de les 22 escales mecàniques el desembre passat. La licitació d’obres només garanteix que se n’executin 12, les més prioritàries, mentre que la resta dependran de la "disponibilitat econòmica". Les altres 10, tot i que la intenció d’executar-les totes és ferma, no és clar que es modernitzin. Vist que és un element que sol avariar-se, la licitació inclou tres anys de garantia, període en què l’empresa guanyadora també es farà càrrec del manteniment de la infraestructura. Les escales mecàniques de Montjuïc s’han convertit pràcticament en un mode de transport. Cada any registren 30 milions d’usos de qui vol pujar per disfrutar de l’oferta que s’hi ofereix.