Barcelona plantarà 2.000 arbres ara i 7.500 fins al 2026

Els treballs han començat aquesta setmana amb la reposició de 42 plàtans al passeig de Gràcia i continuaran per tota la ciutat amb diferents espècies.

Barcelona plantarà 2.000 arbres ara i 7.500 fins al 2026
1
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Barcelona reprèn, després de dos anys de penúries hídriques, la plantada, i ho fa amb xifres majúscules, com es mereix la que sens dubte és una de les senyes d’identitat d’una ciutat amb un quart de milió d’arbres als seus carrers, cosa que permet, quan és més necessari, passejar per les voreres sota l’ombra de les fulles. Ha començat aquesta setmana la reposició de plàtans al passeig de Gràcia, on les baixes acumulades al començar aquesta setmana eren 42, però aquesta xifra no és res comparada amb la prevista d’aquí a finals de desembre, un període en què està previst plantar 2.000 exemplars de diferents espècies a tot Barcelona, i més encara des d’ara i fins a la primavera del 2026, que en seran 7.500.

Els 42 escocells del passeig de Gràcia que en menys d’una setmana tornaran a tenir el seu inquilí vegetal tenen una cosa especial, perquè es tracta de plàtans, una espècie en regressió en el conjunt de la ciutat des que es va constatar que la biodiversitat era millor que el monocultiu, però en aquesta avinguda es fa una excepció perquè se la considera, com la Rambla, un carrer indissociable del Platanus x hispanica. Les tasques de plantada iniciades aquesta setmana tornaran a aquest carrer l’aspecte perdut des que el règim de pluges no és el mateix que abans de la tempesta Gloria, o sigui, des del gener del 2020. La mortalitat causada per la calor i la falta de pluja ha sigut, per descomptat, més alta del que era habitual. Van morir el 2023 al voltant de 2.000 arbres a Barcelona.

Notícies relacionades

Aigües freàtiques

El pla que té sobre la taula la cap del departament d’arbratge de Parques i Jardins, Elisenda Lurbes, és ambiciós, pretén recuperar el terreny perdut i guanyar-ne més la primavera del 2026, amb aquestes 7.500 incorporacions anunciades. La missió és potencialment més factible gràcies a una tasca silenciosa que s’ha portat a terme mentre ha durat el decret de sequera. Barcelona ha fet créixer la seva xarxa de reg amb aigües freàtiques.