Barcelona tornarà a ser al novembre la capital mundial de les ‘smart cities’

El principal saló internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents se celebrarà del 5 al 7 de novembre al recinte de la Fira

Barcelona tornarà a ser al novembre la capital mundial de les ‘smart cities’
3
Es llegeix en minuts

De nou, Barcelona tornarà a ser la capital de les ciutats intel·ligents (smart cities), a través d’un esdeveniment internacional que cobra cada vegada més protagonisme. Es tracta de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), el principal saló internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents, que celebrarà la seva edició més important fins ara del 5 al 7 de novembre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

Les dades revelen l’auge d’aquesta iniciativa, que l’any passat ja va registrar també cotes rècord. La superfície d’exposició per a l’edició del 2024 augmentarà en un 30% i sota el lema "Live Better" (Viure millor), l’edició del 2024 aprofundirà en les estratègies necessàries per transformar les metròpolis en espais sostenibles, eficients i habitables i reunirà 1.100 expositors representants de 850 ciutats i més de 600 experts per perfilar junts un futur urbà més ètic.

La trobada d’aquest any reunirà més de 600 ponents i experts internacionals per compartir les últimes experiències i avanços en transformació urbana. Són vuit els temes principals sota els quals s’estructura el certamen del 2024: tecnologies habilitadores, energia i medi ambient, mobilitat, governança, vida i inclusió, economia, infraestructures i edificis, i seguretat i protecció.

Al llarg de dos dies de sessions, metròpolis de tot el món compartiran projectes, experiències i les tecnologies desenvolupades per posar-los en pràctica. Amb l’assistència de representants de més de 850 ciutats, entre els països i ciutats expositors figuren Alemanya, l’Aràbia Saudita, l’Argentina, Àustria, Bèlgica, el Brasil, el Canadà, la Xina, Dinamarca, Espanya, els Estats Units, Estònia, França, l’Índia, Irlanda, Itàlia, el Japó, Luxemburg, Malàisia, Noruega, els Països Baixos, Polònia, Portugal, el Regne Unit, la República de Corea, Suècia i Ucraïna.

Canviar la manera de viure

El director de l’Smart City Expo World Congress, Ugo Valenti, assegura que l’esdeveniment "pretén establir una estratègia comuna per a la innovació urbana: millorar el benestar, crear oportunitats i fomentar una millor relació amb el nostre planeta i les nostres comunitats. Si volem viure millor, hem de canviar la nostra forma de vida, aprofitar la tecnologia, la innovació i la col·laboració. El que volem és oferir un punt de trobada perquè tots els implicats es reuneixin i tracin un full de ruta de cara a un demà millor".

Empreses líders de tot el món mostraran les últimes solucions i tecnologies per millorar la mobilitat, els serveis públics i la participació ciutadana, entre les quals Saudi Aramco, Axis Communications, Dahua Technology, Dassault Systèmes, Dell/Nvidia, FCC Medio Ambiente, Hail City, KHNP, KPMG, Madinah City, MDEC, Microsoft, New Murabba, Nova Cidade, PNY, PWC, Roshn Group, Smart Ports – Piers of the Future i Veolia.

A més, l’SCEWC aprofundirà en l’edició d’aquest any en el paper que exerceixen les start-ups en el seu procés de desenvolupament de noves tecnologies. Amb aquest fi, l’esdeveniment estrenarà l’Innovation Playground, un espai per connectar els principals actors de l’ecosistema global de la innovació, incloent-hi start-ups, inversors, governs, corporacions i centres d’investigació. A més a més, l’SCEWC també celebrarà la tercera edició del Barcelona Deep Tech Summit, un esdeveniment de Barcelona Activa centrat en l’emprenedoria cientificotecnològica i les spin-offs universitàries.

La cita del mes que ve a la Fira comptarà amb alguns dels principals pensadors de l’àmbit urbà. Entre els 600 ponents destaquen Ruha Benjamin, Majora Carter, Stephanie Hare i Melati Wijsen. Benjamin és una reputada experta en la desigualtat basada en la tecnologia que ha centrat el seu treball en la intersecció entre raça, tecnologia i societat.

Notícies relacionades

Carter és una estratega de la revitalització urbana guardonada i defensora del medi ambient coneguda pels seus esforços per transformar el sud del Bronx, el seu barri de naixement a Nova York. Hare és especialista en l’impacte de la tecnologia en les polítiques públiques, els drets humans i la justícia social; i Wijsen és activista mediambiental i cofundadora de Bye Bye Plastic Bags, un moviment juvenil per reduir els residus plàstics.

L’SCEWC també acollirà una nova edició dels World Smart City Awards per reconèixer les iniciatives i projectes més destacats en el sector de la innovació i la transformació urbana. Amb un total de 429 candidatures procedents de 64 països, la 13a edició d’aquests guardons és la més gran fins ara.