Raquel Gil: "La Constitució no recull el dret a llogar un local"
Quan fa anys que el debat sobre la contenció del lloguer de la vivenda està obert, i ha donat peu a límits establerts, aquests dies se n’ha obert un altre de semblant en relació amb el preu dels lloguers comercials. El va propiciar ERC, però el govern municipal de Barcelona el va entomar. Raquel Gil, regidora de l’àrea, considera que és diferent el cas d’una vivenda que el cas d’un comerç.
¿Creu que hi ha un problema a Barcelona amb els preus dels locals comercials?
Tenim un debat obert sobre la vivenda i la regulació del preu, i això ha fet que la gent també miri altres casos. Hi ha comerços petits, de proximitat, que quan els demanes quins problemes tenen, te’n diuen dos: la falta de relleu generacional i els lloguers. La mitjana del lloguer dels locals comercials a Barcelona és d’uns 1.300 euros. No apreciem que el preu porti al tancament dels negocis, i estem recuperant els nivells d’activitat comercial precovid. Ara n’hi ha que pateixen a l’hora de renovar el lloguer, malgrat que no passa el mateix a totes les zones.
Els comerciants del centre i els dels barris veuen d’una manera molt diferent la possibilitat de limitar els lloguers comercials. ¿Això la sorprèn?
No. En l’imaginari del petit comerciant hi ha la por d’una pujada del lloguer. I aquí apareixen els dubtes: ¿hem de tractar de la mateixa manera els casos del passeig de Gràcia que els casos de Sants-Montjuïc?; ¿si regules lloguers, ho fas en funció de la zona o de qui ve a llogar?; si no poses límits a una gran superfície comercial, perquè té una gran capacitat econòmica, però en canvi limites el lloguer a un petit comerciant, ¿això farà que els petits en lloguin més o, per contra, que els propietaris busquin inquilins que disposin d’un pressupost alt?
¿Ho estan estudiant?
Acceptem el prec d’ERC i hem d’obrir un debat. És una qüestió que escapa a les competències municipals però que existeix, i en alguns casos hem de donar suport al petit comerç i plantejar mesures, com ajudes al lloguer al comerç de proximitat.
¿Limitar el lloguer comercial requeriria modificar la legislació?
Amb l’actual normativa no és possible. El debat s’ha de posar sobre la taula però potser cal començar per aspectes previs a la limitació, perquè estaríem canviant el marc de la relació entre privats. Seria un canvi molt radical.
Si s’acaben establint aquests límits al lloguer comercial, ¿a qui correspondria?
A l’Estat. No és el mateix una vivenda, que té una funció social, i tothom entén que es posin límits al preu, que una activitat econòmica, que pot necessitar una promoció en el cas del comerç tradicional i de proximitat, però molta gent protestaria si es donessin ajudes a comerços d’un altre tipus. La regulació ha de ser diferent. La Constitució recull el dret fonamental a la vivenda, no al lloguer d’un local comercial per desenvolupar-hi la teva activitat. No es pot igualar a la protecció que dones a la vivenda.
¿Què opina de casos com ara el de la pastisseria Brunells, els actuals responsables de la qual expliquen que el propietari del local, Narcís Brunells, no els va cobrar traspàs a canvi de mantenir el negoci de la pastisseria? ¿La continuïtat dels negocis històrics dependrà que hi hagi gent que renunciï a cobrar molts més diners d’una gran marca?
És la gran pregunta i és el que estem abordant amb altres administracions. Hem creat un grup de treball amb la Generalitat i analitzem tots plegats què hi podem fer. Potser subvencions o compra pública de locals. Hi ha diferents opcions i caldrà veure-les abans d’arribar al límit del lloguer. És cert que els establiments emblemàtics que tenen més garantida la viabilitat són aquells en què la propietat està implicada en el negoci.
¿Quants establiments emblemàtics hi ha a Barcelona?
Dos-cents nou.
¿I, per exemple, en el cas d’aquests 209, es podria actuar amb més facilitat per evitar tancaments per increment de preu?
Estem mirant què fan París o altres grans ciutats que a més de la protecció patrimonial defensen l’activitat que es fa al local, el tipus de negoci. Aquí estava previst fer-ho en una llei de patrimoni catalana que va quedar sense aprovar en el mandat anterior. El que demanem a la Generalitat és que protegeixi no només el local sinó també l’activitat. Nosaltres donem subvencions de manteniment d’aquests espais.
Barcelona, segons assenyalen les dades, va bé econòmicament, però en canvi manté alertes com aquesta, la d’uns lloguers comercials que són prohibitius. ¿Són unes morts d’èxit?
Notícies relacionadesAixò dels locals no és de Barcelona i prou, sinó que es tracta d’un fenomen global, que té a veure amb els canvis de tendència. Tenim la sort de ser una ciutat global i també que les grans marques vulguin ser a Barcelona amb botigues físiques.
No ens agrada, com a ciutat, que proliferin les botigues de records i coses semblants. ¿Com ho podem impedir?
Estem en una fase d’anàlisi. En alguns casos hem vist que s’ha prioritzat la part urbanística per sobre de la promoció econòmica. De vegades no només es tracta de prohibir el que no vols que passi, sinó de veure com propícies activitat econòmica que sí que sigui interessant per a la ciutat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034