Barcelona perdona impostos al Barça per les obres

L’ajuntament ha concedit sis bonificacions en el que va del 2024 en l’abonament de tributs per la reforma de l’estadi, el Palau Blaugrana i altres instal·lacions, per valor de 153.000 euros.

Barcelona perdona impostos al Barça per les obres
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça espera el retorn al Camp Nou. Tot i que amb retard sobre els plans inicials, la reconstrucció de l’estadi encara l’últim tram perquè l’equip de Hansi Flick torni al coliseu futbolístic en una data inconcreta del 2025 (s’espera entre finals de gener i principis de març) i amb un aforament reduït a uns 62.000 espectadors, un 62% de la capacitat total prevista. Mentre les tasques prossegueixen de dilluns a divendres, amb permís extraordinari prorrogat per treballar durant les 24 hores del dia en espais interiors i tancats sense generar gaire soroll, l’ajuntament continua resolent tràmits de la remodelació del Camp Nou i altres instal·lacions de l’entitat presidida per Joan Laporta. Entre juny i octubre, el consistori ha aprovat al club sis descomptes en el pagament d’impostos per diferents obres.

La quantitat que el consistori ha eximit al Barça d’abonar en el que va del 2024 puja a 153.339,84 euros. La disminució s’ha aplicat a diferents quotes de l’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO), una mesura que és habitual per facilitar a promotors públics i privats certes obres estratègiques o emblemàtiques per a la ciutat. En el cas de la institució blaugrana, l’impost bonificat s’ha liquidat per la demolició de la tercera graderia del Camp Nou, unes reformes en el Palau Blaugrana, d’altres a l’antic Picadero –actual seu social i auditori del club– i l’adequació de l’aparcament d’autobusos per a aficionats del carrer d’Arístides Maillol.

Si no hi hagués hagut compensació, el Barça hauria d’haver sufragat 438.139,55 euros d’ICIO pels sis rebuts. Però amb el descompte, desemborsarà 284.799,71 euros. La rebaixa és del 35%, comú en tots els casos en què els grups municipals han acceptat atorgar-la.

El mateix percentatge de reducció es va aplicar el gener del 2023 a la primera llicència d’obres majors adjudicada per refer el Camp Nou. En tot cas, la factura era llavors molt més elevada i pujava a 7,93 milions d’euros. L’ajuntament va descarregar en aquell moment l’entitat de costejar 2,77 milions d’euros, amb la qual cosa l’import a transferir pel gravamen es va reduir a 5,15 milions.

El govern de l’alcalde Jaume Collboni assenyala que les deduccions al Barcelona corresponen a un dels supòsits que figura en l’ordenança fiscal municipal de l’ICIO. S’habilita una disminució del tribut a les construccions que el consistori declari "d’especial interès o utilitat municipal".

També passa amb les obres promogudes pel Barça, en les quals es presenten les "circumstàncies socials" que la normativa exigeix per alleugerir la càrrega. En aquest cas, se circumscriu a la condició perquè les obres catalogades d’interès es realitzen en espais qualificats d’equipaments.

Les bonificacions s’acorden en la comissió municipal d’urbanisme. Els regidors solen despatxar allà una bateria de propostes d’alleujament fiscal per a diferents obres i construccions que són classificades d’interès. Acostumen a votar-se en bloc, sense debat ni entrar en detalls sobre els motius de cada deducció. Per exemple, en l’última sessió també es va ratificar descomptar un 65% de l’ICIO a la junta constructora de la Sagrada Família, per uns arranjaments en un bloc del carrer de Mallorca que allotja l’Agrupament Escolta Gaudí. El patronat de la basílica havia de liquidar 38.000 euros i, amb la quitació, en sufragarà 13.300.

Demolició de la graderia

El gruix de les reduccions impositives que el consistori ha brindat al club el 2024 s’han concentrat aquest octubre. L’última comissió d’urbanisme va aprovar concedir quatre rebaixes en l’ICIO al Barça, per les quals el dispensa de pagar 111.914,06 euros.

Notícies relacionades

La quantitat més gran es treu per la llicència de demolició de la tercera graderia del Camp Nou. El consistori ha disculpat l’abonament de 91.752,88 euros per l’ICIO derivat d’aquests treballs aquest mes, i s’hi afegeixen 39.461,52 euros més de descompte pel mateix concepte el juny passat.

A més, s’ha exonerat el Barça de transferir 8.746,38 euros en el tribut per unes reparacions per patologies edificatòries a l’estadi. També se l’allibera de costejar 7.397,55 euros per unes modificacions al Picadero, 4.017,25 euros per millores en el garatge d’autobusos i 1.964,26 euros per unes reformes en el Palau Blaugrana el 2022, quan es van commemorar 50 anys de la construcció.