La radiografia de la Rambla detecta 800 veïns i 460.000 turistes a l’any
Amics de la Rambla impulsa l’estudi i la recollida de dades del passeig a fi de reconnectar-lo amb els barcelonins a partir de millorar els fluxos de visitants i modificar-ne els usos. De moment, s’hi han instal·lat cinc sensors per comptar passejants.
Retratar-se per decidir cap a on avançar. La Rambla de Barcelona vol aprofitar l’accelerada de les seves obres de reurbanització (acabaran el 2027) per preparar millores i definir els seus reptes de futur, i per a això el nou Observatori de la Rambla ha començat a analitzar una allau de dades que componen la foto del moment. No es pot parlar encara d’afluències, perquè només s’hi han instal·lat cinc sensors de control, que a més discriminen els passejants repetits, en comparació amb l’estudi de fa un dècada. Però es constata que el vial suma 800 veïns empadronats (el 52%) estrangers, 328 empreses amb 2.800 llocs de treball i uns 450 milions anuals de facturació. El seu tràfec turístic és molt més aclaparador amb la concentració de 460.000 visitants allotjats (2023), que suposen 1,6 milions de pernoctacions a l’any.
Aquesta radiografia que posa els fonaments del canvi en enfocaments turístics, socials, de mobilitat i d’activitat econòmica ha sigut fruit de la col·laboració publicoprivada, destaca Pau Bosch, el president d’Amics de la Rambla, entitat que lidera la iniciativa. Amb un ús tan intensiu, el carrer més popular de Barcelona "requereix més esforç i atenció", va insistir abans de donar pas ahir a les xifres de l’Observatori, que té com a soci estratègic GetYourGuide, empresa líder en experiències de viatge.
El que sí que descarta Bosch és la idea dels cent milions de visitants anuals que va oferir un estudi de recompte del 2014, en el qual no es discriminaven les repeticions dels milers de treballadors i veïns que passen una vegada i una altra per la zona al llarg d’una jornada. Els cinc sensors col·locats fa uns mesos encara no permeten la comparativa i, a més, coincideixen amb les obres. Però el president de l’eix té clar que la xifra real de visitants únics diaris està molt per sota d’aquella dada.
Quant als resultats "objectius" obtinguts ara, el vicepresident segon de l’associació, Ángel Díaz, creu que són essencials per pensar "el paper de la Rambla en el futur", després d’accelerar-se l’obra. "És un moment fonamental de decisions importants que parteixin del coneixement", assenyala Díaz. L’Observatori és un projecte experimental de trobada i reflexió impulsat per l’associació amb la col·laboració de l’ajuntament, resumeixen. Una de les seves prioritats era recopilar informació sobre la realitat del vial, de la social a l’econòmica i turística.
En la presentació d’ahir es va destacar, entre altres dades, que a la Rambla resideixen prop de 800 persones, de les quals un 48% tenen la nacionalitat espanyola. Entre els estrangers, un 40% són de països europeus; el 28% venen d’Àsia; el 22%, del continent americà, i un 10%, d’Àfrica. Per edats, un 46% tenen menys de 35 anys, un 41% tenen educació universitària i la despesa mitjana de les llars és de 24.500 euros, amb una renda mitjana de les llars de 28.200, és a dir, per sota de la mitjana de Barcelona, que és de 32.000 i 42.600 euros, respectivament.
Segons el recompte, i amb dades extrapolades de l’INE, hi ha registrades més de 320 activitats empresarials, unes 16% de les quals estan liderades per autònoms. En total, un 32% són activitat comercial i un 22% hostaleria. Les empreses amb presència a la Rambla facturen més de 450 milions d’euros a l’any i donen ocupació a més de 2.800 persones.
Les dades s’han treballat també en altres àmbits territorials més amplis. Així, a la Rambla dels 15 minuts (la que es recorre partint de punts clau com la plaça de Catalunya o Colom) hi ha més de 16.000 empreses, que facturen gairebé 13.000 milions d’euros i ocupen més de 88.000 persones.
Però un de les claus de l’Observatori és conèixer al detall la presència de turistes, de cara a elaborar polítiques futures. A partir de les dades d’inAtlas-Informa, s’estima que el 2023, de 460.000 d’allotjats, un 76% dels turistes van ser estrangers, i van superar el 69% de mitjana a Barcelona. D’aquests, un 75% es van allotjar en hotels i pensions (també superior al 71% de la ciutat) amb una despesa mitjana per turista de 1.041 euros, que de nou està per sobre de la mitjana local, de 896 euros. En apartaments turístics van ser un 10% del total.
Preservació del llegat
Notícies relacionadesA més, GetYourGuide aporta dades sobre la contractació de visites i experiències turístiques a la Rambla i a la ciutat de Barcelona des dels principals mercats emissors, inclosa Espanya. El preu mitjà de les reserves és de 29 euros, i un 30% de les reserves es fan el mateix dia i un 37% durant la setmana prèvia.
El gran repte és la "preservació del seu llegat", amb una visió constructiva de futur i sostenible, alhora que "ambiciosa", insisteix Díaz. Per la seva banda, el comissionat municipal de Ciutat Vella, Iván Pera, destaca la importància de compartir aquest "diagnòstic" per canviar tant el hardware com el software de l’emblemàtic passeig.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034