Albiol instal·larà unes 400 càmeres amb IA a Badalona

És la partida més gran de dispositius que posarà en marxa la ciutat, i fins ara estaven concentrats a la zona del Pavelló Olímpic.

Albiol instal·larà unes 400 càmeres amb IA a Badalona
1
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La fórmula de l’alcalde Xavier García Albiol (PP) contra la inseguretat a Badalona passa per la implantació sistematitzada de videovigilància. L’Ajuntament de Badalona licitarà l’any que ve unes 400 càmeres repartides per la tercera ciutat més poblada de Catalunya (225.957 habitants). Els dispositius preveuen implementar tecnologia d’intel·ligència artificial (IA) per treballar en matèria de prevenció de la criminalitat. Segons les últimes dades del Ministeri d’Interior del primer semestre del 2024, la criminalitat convencional va créixer un 10,5% a Badalona, sobretot en tràfic de drogues (+47%), robatoris amb força en domicilis (+13%) i lesions i baralles tumultuàries (+11,5%).

Es tracta de la partida més gran de càmeres de videovigilància que posarà en marxa la ciutat. El 2023, Badalona va sol·licitar a la Conselleria d’Interior la implantació d’unes 50 càmeres per vigilar l’àrea del Pavelló Olímpic del Joventut de Badalona. Les anteriors peticions es remunten a la primera alcaldia de Xavier Albiol el 2011, quan es van activar unes quantes càmeres en el polígon de Can Ribó (7) i a la zona del centre comercial Màgic Badalona (5). Per dimensionar la mesura, les noves 400 càmeres de Badalona són unes quantes més de les que el 2022 va sol·licitar l’Ajuntament de Barcelona per al Port (377), un punt calent de delinqüència a Catalunya.

La inversió en videovigilància de Badalona va en la línia del nou sistema de seguretat metropolitana que impulsa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Juntament amb les alertes ciutadanes a través d’una app mòbil, la implantació de càmeres de seguretat a les ciutats és una de les seves principals concrecions.

Empresa mixta

Notícies relacionades

L’última novetat d’aquest sistema metropolità és la creació d’una empresa mixta integrada per l’AMB i un operador privat que gestionarà polítiques sobre seguretat a les ciutats de l’àrea de Barcelona. Per procedir a la configuració de la nova societat, l’AMB licitarà primer el servei durant el primer trimestre de l’any que ve.

L’AMB va encarregar al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) una enquesta ciutadana amb una mostra de 800 entrevistes el mes de maig passat, que conclou que vuit de cada deu veïns de l’àrea metropolitana de Barcelona recolzen les mesures referents a la seguretat com una aplicació mòbil d’alertes ciutadanes o un servei de vigilància nocturna als carrers.