Amèlia Fabregà: "Empoderem dones per augmentar la seva autoestima"

Empoderem dones per augmentar la seva autoestima

Empoderem dones per augmentar la seva autoestima

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El Centre de Formació Marie Curie es va inaugurar el juny del 2022. ¿En quin context va sorgir la idea d’impulsar-lo?

El 2017, l’Ajuntament i l’Hospital Esperit Sant van acordar que on estem ubicats, una antiga planta de l’hospital, passés a ser un centre de formació ocupacional gestionat per Grameimpuls [empresa pública municipal]. L’equipament era una prioritat del govern municipal per lluitar contra l’atur i fomentar l’ocupació a la ciutat. L’objectiu és ajudar les persones de Santa Coloma amb dificultats per entrar en el mercat de treball, especialment col·lectius de dones vulnerables, més grans de 45 anys, joves i perfils de llarga durada a l’atur.

El centre dona servei cada any a uns mil alumnes. ¿Quines són les formacions més reclamades per dones?

Toquem diferents famílies professionals: en temes d’administratius i gestió hi ha molta oferta informativa i aquesta especialitat continua liderant les peticions de dones. Toquem també l’àmbit agrari, jardineria o forestal: és una altra de les formacions més requerides per dones. I també serveis a la comunitat, que són especialitats d’àmbit sociosanitari: atenció a domicili i en residències. L’oferta és gran i la demanda molt alta. Nosaltres ens movem amb convocatòries, que té molt a veure amb la manera com està el mercat laboral. I treballem amb diverses modalitats: Formació Professional dual (mixta: formació amb pràctiques contractades en una empresa), telemàtica... I també tenim la metodologia de simulació d’empreses.

¿Per què consideren important posar el focus en la inclusió de dones en oficis tradicionalment masculinitzats?

Volem fomentar la capacitació per aconseguir l’empoderament de la dona enfocat a augmentar la seva autoestima. Un dels nostres programes, l’Iria, està dirigit exclusivament a dones de la ciutat. Mirem que les usuàries provin diversos oficis masculinitzats per potenciar que s’adonin que elles poden fer-ho. Per exemple, es toca fontaneria, climatització, construcció o electricitat. Està molt enfocat en la part pràctica: canviar un fluorescent o arreglar un endoll, per exemple. I també pensem què oferim després d’aquesta formació. Fem de pont entre aquesta formació i la inserció laboral via Grameimpuls.

Parlem d’oficis industrialitzats. ¿Quines qüestions s’han de valorar en perspectiva de gènere?

En l’àmbit de l’empresa s’hauria de potenciar més la conciliació familiar. En oficis industrialitzats també s’haurien de potenciar més les escoles bressol o flexibilitat horària. I el treball per objectius, per resultats, no tant depenent d’horaris. A més de les possibilitats de transport. Tot són necessitats del mercat laboral per a les dones que es formen amb nosaltres. De fet, en la nostra formació Iria els ensenyem algunes eines de seguretat. Sobretot, per demanar ajuda en situacions de risc.

¿Quins són els resultats d’inserció laboral específicament de dones?

Notícies relacionades

De dones en general, tenim al voltant d’un 80% d’inserció laboral. I d’oficis masculinitzats, aquí potser som al voltant del 50%. En general, són altes. És un col·lectiu que té ganes, en la majoria de casos s’han dedicat a família, nens... I quan són més grans, arrenquen. A través de la formació, la nostra missió és potenciar l’autoestima perquè se sentin capaces.

¿Té alguna experiència o anècdota d’alguna alumna que pugui explicar-se?

Una de les nostres especialitzacions és l’organització i gestió de magatzem. Per exemple, una dona ens va dir que tenia il·lusió de treballar en una feina qualificada. Ella tenia aquesta visió d’aconseguir el seu objectiu i estava embarassada d’un tercer fill. Va aconseguir tirar endavant la formació i l’empresa on va fer pràctiques se la va quedar contractada. És una història d’èxit en la qual ens va fer gràcia com de clara tenia ella la seva visió. La clau és quan ens diuen que elles ja es veuen capaces de fer coses com arreglar endolls a casa seva. Aquest he sigut capaç sempre és un moment bonic. Aquesta eufòria és molt valuosa per anar treballant amb el col·lectiu.