Equipament
Mollet preveu construir un barri amb 2.800 vivendes
El pla urbanístic municipal troba resistència a la plataforma Salvem el Calderí, que assegura que l’àrea a edificar és una zona inundable.
Mollet del Vallès està en un moment clau de transformació urbanística amb l’aprovació del nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que inclou la urbanització de 35 hectàrees al barri del Calderí i zones adjacents, com Santa Rosa i els Pinetons. El pla contempla la construcció de fins a 2.800 vivendes, la meitat de protecció oficial, com a part d’un ambiciós projecte que, després de diversos anys de paràlisi judicial, busca donar resposta a la creixent demanda habitacional de la zona.
No obstant, el pla urbanístic troba resistència a la plataforma Salvem el Calderí, especialment després de la catàstrofe causada per la dana. Txus Carrasco, portaveu de Salvem el Calderí, assegura que aquest projecte "allunya Mollet d’un model sostenible" i apunta a la pèrdua de terrenys agrícoles, fonamentals per a l’autosuficiència alimentària de la ciutat. Al seu torn, fa una advertència sobre el risc que hi hagi inundacions: "El Calderí es troba en una zona inundable, i els aiguamolls actuen com a zones naturals d’absorció d’aigua. La recent catàstrofe a València hauria d’alertar-nos".
Carrasco assegura que, "tot i que la probabilitat d’inundació sigui baixa o mitja, és real, i prioritzar la seguretat dels veïns davant el benefici econòmic hauria de ser una responsabilitat ineludible de les administracions".
No obstant, des de l’ajuntament defensen que la Generalitat, concretament l’Oficina Territorial d’Acció i Avaluació Ambiental, va resoldre la declaració ambiental estratègica de la modificació puntual de pla general d’ordenació urbana en l’àmbit del Calderí, amb caràcter favorable. "Concretament respecte a l’informe emès per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en aquest tràmit ambiental, l’agència el va considerar favorable. L’acord que va aprovar aquesta modificació va ser recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia, entre altres consideracions les que esmenta el portaveu de Salvem el Calderí, i el recurs va ser desestimat pel TSJC, que va validar la proposta de desenvolupament urbanístic previst al Calderí", esgrimeixen fonts municipals.
Des de Salvem el Calderí s’han anunciat mobilitzacions amb l’objectiu de visibilitzar la necessitat de models urbans més sostenibles i segurs, ja que consideren que les infraestructures projectades comprometrien l’entorn natural i incrementarien els riscos derivats de fenòmens meteorològics extrems.
Llarg bloqueig judicial
Notícies relacionadesSegons l’ajuntament de la ciutat, aquest pla preveu disposar d’un total de 639.542 metres quadrats de terreny qualificat d’espai lliure, és a dir, zones verdes. S’aconsegueix d’aquesta manera un estàndard de 27.07 m² de terra d’espai lliure per cada 100 m² de sostre residencial, superant el mínim legalment establert.
El nou planejament disposa d’una xarxa verda de mobilitat amb àrees i itineraris relacionats i interconnectats que facin la connexió entre el nucli urbà i l’entorn natural. L’aprovació del POUM de Mollet es produeix després d’un llarg bloqueig judicial derivat d’un litigi promogut per un dels desenvolupadors del Calderí. Aquest estancament, que data de problemes legals sobre l’anterior pla urbanístic, va deixar la ciutat en uns llimbs i va paralitzar la construcció de vivenda nova i l’expansió d’infraestructures clau.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia