Construcció en marxa
El Besòs i el Maresme recuperarà l’escola per a adults 11 anys després
El Consorci d’Educació de Barcelona destina 520.347 euros a erigir el centre
«Necessitem gent que es formi al barri», assegura un dirigent veïnal
Les obres del nou centre per al barri més pobre de Barcelona comencen amb un any de retard i obrirà el setembre del 2025 després d’haver-se tancat el 2014, quan el govern Trias va optar per desplaçar-lo al Poblenou.
Any rere any, el mapa de la pobresa a Barcelona es torna de color vermell al Besòs i el Maresme. El barri, situat en un extrem del districte de Sant Martí, es posa de tons rojos en el pla que pinta els carrers on es declaren menys ingressos per habitant de la ciutat. Les dues seccions censals amb menys renda de la capital es localitzen al Besòs i el Maresme, una altra de la mateixa zona ocupa el novè lloc de la llista i una quarta és la divuitena menys adinerada de les 1.079 seccions de l’urbs, segons les dades corresponents al 2022 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Surten a la cua del balanç des de fa anys.
Amb aquest teló de fons, s’ha començat a construir la nova escola per a adults del barri. L’equipament es recupera després de tancar-se fa una dècada, quan el govern de l’exalcalde Xavier Trias va optar per desplaçar-lo al Poblenou el 2014. Les noves dependències s’edifiquen amb un any de retard sobre el que s’havia anunciat.
L’Ajuntament va avançar fa dos anys que el servei tornaria al Besòs i el Maresme. Ho va justificar per donar oportunitats d’accés al mercat laboral i posar un pal·liatiu a les necessitats del veïnat, que suma gairebé dos punts més d’atur que el conjunt de Barcelona. Al barri hi residien 1.393 persones sense feina el 2023, el 7,7% de la seva població activa. La taxa es manté estancada des del 2021 i supera el 5,9% d’atur que la ciutat va registrar l’any passat.
Les obres per tornar a aixecar un centre de formació van començar a finals de setembre en un solar del carrer Cristóbal de Moura, entre Puigcerdà i Josep Pla. El govern municipal va anticipar el desembre del 2022 que l’escola s’allotjaria primer en mòduls prefabricats. S’havien de començar a instal·la el setembre del 2023.
El districte de Sant Martí atribueix la demora a un canvi de planificació. Al principi, es va programar dividir la construcció en dues etapes, però s’ha acabat optant per aixecar l’edifici definitiu d’una sola vegada. "Finalment es fa en una única fase, i això ha suposat que les obres comencin més tard", addueix el consistori.
Terminis molt llargs
El Consorci d’Educació de Barcelona destina 520.347,46 euros a erigir l’escola. A la mateixa parcel·la s’ha aixecat també una promoció de vivenda pública. A més, queda pendent construir una escola bressol al terreny. Encara trigarà dos anys a començar a edificar-se. L’Ajuntament calcula que, una vegada que s’hagi redactat el projecte, les obres "s’iniciïn a finals del 2026".
"Ara hi ha bastanta feina, però la gent no té on deixar les criatures", observa el president de l’Associació de Veïns del Maresme, José Manuel López. Lamenta que el futur centre d’educació infantil s’entrevegi encara llunyà: "Són terminis molt llargs, quan és necessari crear estructura al barri. Si no, no tirarà endavant".
El govern municipal espera que l’escola d’adults "estigui llesta per a l’inici del curs 2025-2026". És a dir, d’aquí a menys d’un any. El Consorci d’Educació confirma que compta que les aules s’obrin als primers alumnes el setembre del 2025.
Tot i que tornarà al barri després d’11 anys d’absència, la pròxima escola no arrencarà de zero. En realitat, l’edifici que s’erigeix serà la seu d’un centre de formació d’adults ja existent, el de Palau de Mar. Es traslladarà després de dues dècades de provisionalitat al recinte de l’Escola Industrial, a l’Eixample.
L’escola d’adults va informar el maig del 2023 als seus estudiants que es traslladaria al barri del Besòs i el Maresme l’estiu del 2024; deu mesos més tard, va comunicar que el trasllat quedava ajornat durant un any. El Palau de Mar ofereix cursos de català, castellà, francès i anglès; classes d’informàtica, i educació secundària per a adults.
El retorn de la formació per a adults es va recollir en el compromís pel Besòs i el Maresme, subscrit pels grups municipals el juliol del 2022 per afrontar les mancances que pateix el veïnat, castigat també per l’aluminosi i els danys als blocs pendents d’un pla de rehabilitació. López postula que l’escola no n’hauria d’haver marxat: "Prestava un servei fonamental, va ser un atracament que la traguessin. Molta gent gran volia recuperar una oportunitat, formar-se i tenir estudis, encara que fossin primaris".
Notícies relacionadesLes classes per a adults van arrelar fa algunes dècades al lloc. Als 70 van ser un bàlsam per alfabetitzar treballadors, tal com es recorda aquests dies en un espai dedicat a la memòria dels barris riberencs del Besòs dins l’exposició amb què el festival Manifesta ha reobert la nau de turbines de les Tres Xemeneies.
En els últims anys, l’escola popular Martinet Solidari ha pres el testimoni i, a falta d’un centre oficial, ha continuat instruint immigrants perquè aprenguin castellà i català, i també avis que no volen privar-se de l’ensenyament que se’ls va negar de joves. "Sense feina és complicat sortir del barri per buscar formació, així que necessitem gent que es formi en una escola d’adults i espais de formació professional", defensa López.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Salut a la tercera edat La genètica dels superavis pesa més en la seva longevitat que els hàbits
- PEDERÀSTIA A L’ESGLÉSIA La víctima d’El Pilar va dir als capellans que era un "regal sexual"
- #METOO Més de 20 dones acusen Eduard Cortés d’assetjament sexual
- Ajudes La Diputació de Barcelona injecta 50 milions als ajuntaments
- La xifra de morts per la dana arriba a 158 i amenaça de créixer
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- José Luis Duran: "Per a una empresa, pagar el que li suposa una FP dual intensiva és ‘peccata minuta’"
- El Govern català revisarà els indicadors perquè els pacients "estiguin ben atesos"
- Salut emplaça a diagnosticar trastorns mentals greus
- Muntanyisme Mor un senderista de l’Hospitalet a l’entorn del cim Castell d’Acher