La reforma de l’últim barri de cases barates de BCN es retarda
L’inici de les obres a les primeres vuit vivendes de Can Peguera, preludi de la rehabilitació integral del veïnat, es posposa fins a la primavera del 2025 per «raons pressupostàries».
Tomás de Pablo i la seva dona van empaquetar gairebé tota la seva vida fa més de mig any. Les pertinences omplen un quart del domicili on han criat tres fills, nou nets i una besneta a Can Peguera, l’últim reducte de cases barates que queda dret a Barcelona. Esperen un reallotjament que es va encallar la primavera passada. "Un senyor de l’ajuntament va venir al febrer. Ens va avisar que preparéssim les caixes i no les tanquéssim. Havíem de sortir entre finals de maig i primers de juny, però es va parar", explica el Tomás.
La vivenda que el matrimoni habita des de fa 55 anys és una de les vuit de la mateixa illa de cases per la qual ha de començar la rehabilitació integral dels 616 domicilis del barri, tots de planta baixa i gairebé centenaris. Són propietat de l’Institut Municipal de l’Habitatge de Barcelona (IMHAB) i molts pateixen d’humitats i un revestiment insuficient davant la calor, el fred i el soroll.
Notícies relacionadesEls inquilins de l’illa de cases seran ressituats durant un any en llars deshabitades de Can Peguera, mentre es remodelen les estances, s’aïllen les parets i es canvia la instal·lació dels subministraments. Després de frustrar-se al juny, la mudança es va ajornar al desembre, però ara es posposa a la primavera del 2025, segons va anunciar la tinenta d’alcaldia Laia Bonet en l’última comissió municipal d’urbanisme. L’Ajuntament atribueix el retard a "raons pressupostàries, cosa que ha comportat revisar i ajustar" el projecte d’obres. Es desconeix quant costarà la remodelació completa de Can Peguera, que no té calendari.
L’ajornament disgusta els veïns, que no saben amb exactitud la data de trasllat. "A aquest pas, estaran entorn d’un any amb tot ficat en caixes", calcula Pep Ortiz, president de l’Associació de Veïns de Can Peguera, un barri singular per la seva trama uniforme de casetes per a treballadors. La reconstrucció de les primeres vuit llars s’ha de desencallar abans d’emprendre’s la de la resta del barri, pendent d’una reforma en profunditat des que la previsió de demolició que va penjar sobre les vivendes a partir del 1976 es va derogar el 2011. "Lluitem des d’aleshores per un barri digne i de qualitat. Ja han passat quatre mandats. Moltes vivendes són del 1929, i les més noves, del 1952, amb unes deficiències brutals", avisa Ortiz.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034