Les mascotes augmenten a BCN un 30% en 5 anys
El registre municipal, si bé ofereix un retrat parcial, confirma la tendència a l’alça des de la pandèmia, especialment al districte de Sant Andreu, el que registra una ràtio més alta per població.
Mujer pasea con su perro dentro de una tienda de mascotas /
Les mascotes formen part del paisatge quotidià de Barcelona des de fa anys, però la seva presència ha crescut visiblement després de la pandèmia. Es pot constatar sense dificultat a qualsevol barri de la ciutat cap al tard, l’horari estrella per treure a passejar el gos. No obstant, no és fàcil verificar exactament quants animals de companyia hi ha actualment a la capital catalana i quant han augmentat.
Dues estadístiques miren de posar xifres a la tinença de gossos, gats i altres espècies presents a les llars. D’una banda, el Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya reuneix en un arxiu les dades de totes les mascotes de les quals tenen constància els professionals de la cura animal. El total creix cada any i el 2023 ja en constaven 174.714 a la ciutat, més que nens de menys de 12 anys empadronats. Amb tot, l’estadística oficial de Barcelona és el Registre Censal Municipal, en què és obligatori inscriure les noves mascotes i mantenir actualitzada la seva informació bàsica.
EL PERIÓDICO ha bussejat en les dades d’aquest cens, que no distingeix entre els gossos, els gats i altres mascotes, però confirma amb molta claredat la tendència a l’alça. El juny del 2019 hi havia registrades a la ciutat 65.214 mascotes de qualsevol espècie. Cinc anys després, el juny del 2024, són 84.636. Això suposa un increment de 19.422, és a dir, del 29,8%.
Més enllà d’afinitats i animadversions individuals, per a la ciutat és un autèntic repte gestionar totes les implicacions de l’augment, des de la neteja dels carrers fins als conflictes entre veïns.
Un augment rellevant
Portaveus oficials confirmen que l’Ajuntament de Barcelona observa "un augment rellevant en els últims anys" del nombre de mascotes a la ciutat. Matisen, no obstant, que una part del 30% d’increment "s’explica per l’entrada en vigor [el setembre del 2023] de la llei de protecció dels drets i el benestar animal, que entre altres mesures obliga a identificar els gossos, gats i fures amb un microxip".
Les dades de l’últim semestre reflecteixen que hi ha una acceleració d’incorporacions al cens, si bé l’auge és previ. Durant el període 2019-2022 consten entre 200 i 300 noves altes cada mes i el 2023 es disparen a 456 de mitjana. En termes anuals, es van censar més de 4.000 mascotes el 2019, l’any del confinament van caure gairebé a la meitat i el 2021 i el 2022 van rondar les 3.000.
El diferencial entre l’arxiu dels veterinaris i el cens municipal suggereix que persisteix un volum indeterminat de mascotes sense registrar i possiblement també sense microxip. Per aconseguir que aquesta comunitat es redueixi, des del 2021 el consistori ha impulsat "diverses campanyes informatives a peu de carrer sobre la tinença de gossos, per donar a conèixer la normativa i la necessitat de censar-los", recorda. "Els informadors també han portat a terme enquestes sobre tinença de gossos, en les quals s’explica l’obligatorietat d’identificar-los", afegeix l’administració local, que aprecia "una millora de la conscienciació ciutadana" en els últims anys.
Segons el padró animal del municipi, els 10 districtes tenen una passió molt dispar per les mascotes. L’Eixample i Sant Martí van al capdavant en números absoluts, amb més de 9.000 empadronats no humans a cada territori. Tot i així, es pot al·legar que són els més poblats amb diferència, amb la qual cosa no és estrany que tinguin més gossos i gats que la resta.
Però no sempre com més llars, més mascotes. Al ponderar les dades segons el nombre d’habitants, sobresurt el districte de Sant Andreu. És el que té més animals de companyia censats per cada 100 habitants: concretament, 5,63. El segueixen Nou Barris amb 5,47 i Sants-Montjuïc amb una ràtio de 5,39. És a dir, un de cada vint veïns té registrada una mascota.
Vist al revés, els territoris on la proporció de mascotes censades per habitant és més baixa és Ciutat Vella: 3,88 per cada 100. És l’únic districte amb una ràtio inferior a quatre. Pot ser que sigui per la gran densitat del nucli antic, amb pisos petits i carrers estrets, o per la població estrangera i temporal que acull, que podria desconèixer la necessitat de donar d’alta les mascotes. Els següents són l’Eixample (4,4 per cada 100), Sarrià-Sant Gervasi (4,68) i Sant Martí (4,79). La resta supera el llindar de 5.
Sant Andreu
Notícies relacionadesIgual que en el conjunt de la ciutat, a tots els districtes ha crescut el cens de mascotes amb força. Sant Andreu torna a encapçalar la llista amb una pujada del 33,24%, ja que n’ha incorporat 2.184 en un quadrienni. La segona posició és per a Sant Martí (31,96%) i la tercera, per a Nou Barris (31,89%). Per contra, Ciutat Vella és la zona amb menys increment censal (24,48%), precedida per Sants-Montjuïc (24,90%) i per Sarrià-Sant Gervasi (27,53%).
Finalment, dues curiositats sobre modes i preferències dels amos de gossos i gats a Catalunya. Segons el Col·legi de Veterinaris, el 21% dels gossos donats d’alta el 2023 eren mestissos. Les races de gos més populars van ser el chihuahua, el border collie i el caniche. Quant a gats, gairebé el 80% de noves inscripcions eren de raça europea. Els noms de gos més posats eren Kira, Coco, Nala, Luna i Lola. Dos d’aquests també formen part del top 5 per a gats, format per Luna, Coco, Mia, Simba i Nala.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia