Més de 35.000 firmes de suport a les terrasses en tot just un mes
La croada entre la FAVB i la patronal sobre les terrasses cobertes genera una participació històrica i agreuja els atacs.
La croada que s’ha reobert entre la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i el sector de la restauració va camí de ser la més dura fins ara. El Gremi de Restauració de Barcelona va contractar ahir presentant ni més ni menys que 35.634 firmes de suport recollides en tot just un mes en defensa de les terrasses i el seu actual model a Barcelona, cosa que marca el rècord local en una iniciativa de participació ciutadana d’aquest tipus. El col·lectiu presumeix de no haver hagut d’esgotar el termini legal per a aquesta mobilització, amb la qual repliquen una acció similar de la FAVB que es va saldar recentment amb 18.000 per reivindicar substancials retallades en la normativa vigent. "El combat democràtic l’ha guanyat el gremi", manté el seu director, Roger Pallarols.
La patronal va aprofitar la roda de premsa celebrada ahir al matí per qüestionar de nou el procediment portat a terme per la federació, ja que els documents de firma no adjuntaven el text detallat informant de les dràstiques retallades que aquesta última reclama a l’Ajuntament de Barcelona, van insistir. Ja han sol·licitat al consistori que s’examinin les suposades "irregularitats". El gremi denuncia també l’"assetjament" del qual estan sent objecte els seus representants a les xarxes socials per part de l’"òrbita" de l’entitat veïnal. "Es pot discrepar des del respecte", va insistir Pallarols.
Poder de mobilització
En un context més tens que mai entre les dues entitats, els restauradors van treure pit pel seu poder de mobilització i suport ciutadà. El seu director va explicar que no volen obrir una guerra sinó "respondre a un atac". Que la seva campanya de recollida es basava a recolzar l’activitat i l’ordenança actual, segellada el 2018 entre totes les parts, i que ara vol modificar la FAVB. La patronal hotelera va recordar que ja va fer concessions horàries i sobre el mobiliari de les terrasses per arribar a un acord, i que si ara va enrere tornaran a la càrrega amb les seves peticions originals, incloent-hi qüestionar la retallada impulsada ja en zones calentes com Enric Granados. Va insistir que la capital catalana és la gran ciutat espanyola on "ja es tanquen abans".
Els restauradors recolzen la posició de l’alcalde Jaume Collboni de deixar les coses com estan i no reobrir el debat que ja va ser conegut com la guerra de les terrasses en el primer període de mandat d’Ada Colau, i quan la ciutat havia heretat la polèmica normativa impulsada per l’exalcalde Xavier Trias. Arribar a un consens va ser èpic, i reobrir-lo no és la prioritat de la ciutat, consideren el PSC i altres grups municipals.
No obstant, la federació de veïns opina que les molèsties que provoquen moltes terrasses i la seva "invasió" de l’espai públic mereixen un enduriment de les regles i amb aquesta finalitat va obrir l’esmentada recollida de firmes.
Notícies relacionadesImmediatament, els hotelers van contraatacar amb la seva pròpia mobilització –Ens veiem a les terrasses–, amb una participació rècord, que queda per davant d’altres iniciatives ciutadanes, com la de la remunicipalització de Barcelona (va obtenir 26.389 firmes), l’anterior campanya Salvem les terrasses (també del gremi, amb 18.138) o la ciutadana sobre el Zoo del segle XXI, entre d’altres.
La clau de la resposta, diu el director del gremi, és haver mobilitzat per primera vegada tant restauradors associats a la patronal com als que no ho estan.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els diagnòstics de diabetis greus en joves es multipliquen a Espanya
- Presó per a un home acusat de matar la seva parella al Priorat
- IA per buscar espermatozoides
- Espanya redueix les seves emissions un 5,5% l’últim any