"Així no es pot viure"

Les famílies del bloc públic ‘desafortunat’ a la Marina del Prat Vermell denuncien deficiències molt greus. "Ens estem en pisos de protecció oficial –es lamenta una mare– i se suposa que les famílies haurien d’estar protegides, però no ve ningú a solucionar aquesta situació".

"Així no es pot viure"
3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Famílies del bloc de 68 vivendes de protecció oficial de la Marina del Prat Vermell han emprès accions legals contra la promotora de l’immoble, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), per una sèrie de deficiències a les instal·lacions de les seves llars. A més de les constants avaries en el sistema d’aigua calenta i calefacció, assenyalen altres problemes com fuites d’aigua que comporten factures elevades, defectes en el sistema de ventilació i parets i ascensors que se sobreescalfen.

"Així no es pot viure", afirma Cristina Coll, mare de família monoparental amb un lloguer social en aquest bloc, ubicat al carrer Cal Cisó. La Cristina ha rebut factures desproporcionades per culpa d’unes fuites d’aigua que no va detectar a temps, perquè les calderes estan situades a l’escala, fora dels pisos. "Si tens fuites, no te n’adones", assegura. Al detectar un consum anòmal, la companyia d’aigua va tallar el subministrament preventivament i va emetre una factura de 2.500 euros, que després d’una bonificació es va reduir a 840 euros. Coll espera igualment que li tornin la despesa, ja que ho atribueix als problemes que arrossega el bloc. "El meu pare em va haver de deixar els diners", es lamenta. I afegeix: "A més de les fuites, fa tres anys que m’estic aquí i cada mes em quedo sense aigua calenta. Estem en pisos de protecció oficial i se suposa que aquestes famílies estem protegides, però no ve ningú a solucionar aquesta situació. És vergonyós".

Falta de respostes i suport

Per la seva banda, Chelo Gómez, una altra veïna amb un lloguer social i mare monoparental, també denuncia la falta de respostes i de suport. "En moltes ocasions ens sentim desemparats", assenyala. La Chelo remarca la seva frustració: "La meva intenció és viure aquí els set anys de contracte que tinc, que són ampliables, però n’estic tipa i no hi estic a gust".

Un pèrit independent contractat pels veïns ha detallat en el seu informe diversos defectes ocults i problemes tècnics a l’edifici. Pel que fa al sistema de subministrament d’aigua, apunta que està mal dissenyat, ja que es connecta mitjançant "mangueres acoblades directament a la xarxa general d’aigua, sense que hi hagi cap comptador", un fet que col·loca la comunitat de propietaris en una situació "alegal" i els exposa a sancions i sobrecostos per consums erronis. A més, l’informe assenyala que a les vivendes hi falten descalcificadors. Segons el pèrit, aquesta carència pot perjudicar les instal·lacions a llarg termini, a causa de la duresa de l’aigua de la xarxa pública en aquesta zona.

Ventilació defectuosa

El bloc de vivendes públiques de Cal Cisó també carrega amb una freqüent transmissió de pudors entre vivendes, a causa d’un sistema de ventilació defectuós que permet la reversió del flux d’aire. En aquest sentit, el pèrit assenyala que s’haurien d’instal·lar vàlvules antiretorn o de sectoritzar les conduccions. A més, remarca que els equips de ventilació en les àrees tècniques de l’edifici no estan acabats.

Una altra font de molèsties per a les famílies són les altes temperatures que hi arriba a haver en algunes parets de les vivendes, que limiten amb els forats d’ascensors. Segons l’informe, per aquesta galeria vertical hi "transcorren conduccions calentes d’evacuació de fums de calderes que evidentment estan més aïllades", que fan inhabitables certes habitacions de les vivendes en les èpoques de l’any més caloroses.

Notícies relacionades

Així mateix, indica que la calor a l’interior els ascensors és "insuportable" a causa d’aquestes sortides de fum, cosa que podria comprometre la seguretat i confort en l’ús d’aquestes instal·lacions. Segons Ecoenergies, aquesta instal·lació seria "temporal". També relacionat amb els ascensors, l’informe remarca que n’hi ha quatre que van necessitar reemplaçament de cables el 2023, malgrat que l’edifici va ser inaugurat el 2020, cosa que podria apuntar a una baixa qualitat relacionada amb els materials o una instal·lació inadequada.

El calvari de mancances al bloc ha portat les famílies de Cal Cisó a presentar una demanda contra la promotora de l’immoble. El procés es podria allargar durant uns quants anys. Ara per ara, l’audiència prèvia del judici està prevista per al desembre del 2025.

Temes:

Barcelona Calor