L’antic Hospital de la Santa Creu encara la seva esperada reforma

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que comparteixen la propietat, mantenen reunions per abordar la intervenció de l’espai a vuit o 10 anys vista.

L’antic Hospital de la Santa Creu encara la seva esperada reforma

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant més de cinc segles, entre 1414 i 1926, l’antic Hospital de la Santa Creu va ser el complex sanitari més important de Barcelona. Ubicat al Raval, el seu edifici és un imponent recinte rectangular amb pati central entre els carrers de l’Hospital i del Carme. Des de 1931 és la seu de la Biblioteca de Catalunya i acull també la biblioteca de la Santa Pau i Santa Creu, l’antiga Escola Massana, la sala d’exposicions La Capella, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya i els jardins de Rubió i Lluch. Fa anys que els veïns reclamen una intervenció per rehabilitar el complex i dotar-lo d’usos comunitaris, però encara hauran d’esperar almenys 10 anys.

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat afronten ara la reforma pendent en l’àmbit de l’antic hospital. El regidor de Ciutat Vella i tinent d’alcalde, Albert Batlle, va explicar en el Consell de Barri del Raval dilluns passat que les dues administracions han mantingut reunions per abordar la intervenció en aquest espai, que situa en "un horitzó de vuit o nou anys". Batlle admet que veure tot l’àmbit finalitzat probablement requerirà una dècada perquè és una actuació "multimilionària" amb múltiples expedients i tramitacions. "Comencem a tenir avanços pressupostaris", va precisar davant els veïns, que van forçar el debat en la trobada davant la falta de notícies.

El principal objectiu del govern municipal és que els equipaments que estan ubicats al recinte mantinguin l’ús comunitari i, en termes de patrimoni històric, "que no caiguin a terra". De fet, la setmana passada ja es va haver de fer una intervenció a la Reial Acadèmia de Farmàcia pel deficient estat del sostre. "Són espais patrimonials i complicats i necessiten aquestes intervencions", va afirmar Batlle.

Per portar a terme aquesta actuació serà necessària la coordinació de l’ajuntament i la Generalitat, ja que comparteixen la propietat dels equipaments. En concret, Batlle va explicar que les dues administracions estan "posant al dia coses que havien quedat en l’aire" i que ara volen concretar. "Estem treballant per poder presentar projectes que donarem a conèixer tan aviat com els tinguem definits", va dir.

Notícies relacionades

El Miquel Àngel, un dels representants de la Xarxa Veïnal del Raval, va retreure a l’ajuntament que no informa sobre el calendari ni les inversions. "Pensàvem que eren qüestions que tenien més avançades", va lamentar en el Consell de Barri en resposta a Batlle. "La primera prioritat hauria de ser tenir una biblioteca digna de barri", va dir en al·lusió a la Biblioteca Sant Pau i Santa Creu, al carrer del Carme. Té una ampliació pendent dins del recinte històric de l’antic hospital, segons el marc del Pla Director de Biblioteques de Barcelona 2030. "No actuïn amb titulars de premsa, volem que ens expliquin com ho faran i què tenen previst", va insistir.

L’entitat veïnal també reclama algun espai de gestió comunitària. Batlle no va tancar la porta, però va deixar caure que les oportunitats "no s’esgoten" a l’antic hospital i que aquest tipus d’experiències poden ubicar-se també en altres enclavaments del Raval. Intervenir en l’entorn del recinte és part fonamental del projecte de transformació de la Sant Creu i Sant Pau.

Temes:

Barcelona Govern