PROJECTE ESTRATÈGIC

El Sabadell projecta un centre cultural per reforçar la capitalitat

L’ajuntament i el Banc Sabadell firmen un acord perquè a la plaça del Gas conflueixin la història, el llegat tèxtil de la ciutat, l’art i la dinamització cultural.

El Sabadell projecta un centre cultural per reforçar la capitalitat
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

"És un projecte estratègic per al Sabadell, però que va més enllà de la ciutat. Va més enllà del govern i d’aquest mandat. És un projecte que reverteix un greuge i dona sortida a una reivindicació històrica de la ciutat". Amb aquestes paraules va definir l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés (PSC), el nou pla que el govern local de la cocapital vallesana impulsa ara a la ciutat de la mà de la Fundació Banc Sabadell. Sabadell Centre de Cultura, una iniciativa per aglutinar història, art i dinamització cultural, aspira ara a convertir-se en un espai dedicat a la cultura i a reforçar la "capitalitat" de la ciutat. Per a l’alcaldessa de Sabadell, aquest projecte, que permetrà donar visibilitat a la col·lecció d’art de la Fundació Banc Sabadell, ha de ser un "catalitzador de la indústria cultural" i va celebrar poder presentar-lo com a colofó a la capitalitat de la cultura que Sabadell ha ostentat durant aquest 2024.

L’esquema plantejat dividirà aquest centre de cultura en tres espais de la cèntrica plaça del Gas de Sabadell, entre els quals, l’edifici de l’antic Museu del Gas, recentment adquirit pel consistori. A aquest, l’acord entre les dues institucions, permetrà sumar-hi dos espais més: la Casa Grau, un edifici protegit per Pla Especial de Protecció del Patrimoni (PEPS) i sense ús des de fa anys que serà rehabilitat, i l’edifici annex a aquesta. L’objectiu és desenvolupar un punt de trobada cultural, tal com es contempla en l’acord presentat ahir per l’alcaldessa Farrés i el president de la Fundació Banc Sabadell, Josep Oliu, segons el qual les dues institucions "es comprometen a treballar conjuntament per fer-ho possible".

En l’acte, al Teatre Principal de Sabadell, a pocs metres de la plaça del Gas, Josep Oliu va remarcar que la seva intenció no és fer un museu, sinó que el patrimoni que té la fundació s’ubiqui en un espai de "dinamització". Oliu va apuntar que des d’un inici ja contemplaven que la col·lecció d’art de la fundació s’ubiqués a Sabadell. Ara, el projecte està pendent del disseny i la coordinació del pla funcional, els projectes museològic i museogràfic. Per ara, les entitats responsables no han volgut concretar els costos tot i que sí que s’han aventurat a apuntar que la idea és que tot estigui llest el 2026. Tampoc es va voler mullar Oliu sobre si el futur del projecte estaria en perill en cas que es consumi l’OPA del BBVA al Banc Sabadell: "No contesto hipòtesis que podrien no ser reals".

Fons documental i artístic

Notícies relacionades

Segons l’acord, l’ajuntament aportarà els edificis així com la possibilitat d’ús de fons museístics: el del Museu d’Història, conformat per uns 30.000 objectes i que inclou una de les col·leccions arqueològiques més rellevants de Catalunya, de la península Ibèrica i del sud d’Europa; i el del Museu d’Art, amb 17.600 objectes de tots els llenguatges d’arts visuals històriques i contemporànies i que compta amb obres d’art d’artistes locals i d’àmbit català, des de principis del segle XIX fins a l’actualitat.

L’alcaldessa Farrés va explicar que l’actual museu d’història tancarà per donar pas al nou a l’antiga seu del Museu del Gas, mentre que el futur del Museu d’Art s’haurà de definir a partir d’ara.