Festival per a promoure el benestar emocional dels joves a Barcelona: una cita imperdible el 30 de novembre en el CCCB

‘Viva la vida’ tindrà un programa amb diferents activitats: ponències, taules de debat, tallers i un concert de Sofia Coll per a clausurar la jornada

L'esdeveniment està organitzat per Henka, una iniciativa de Sant Joan de Déu i Z Zurich Foundation

Performance pel Festival Viva la vida

Performance pel Festival Viva la vida / Ferran Nadeu

5
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La salut mental dels joves preocupa i organismes internacionals com l'OMS o UNICEF demanen mesures per a encarar la situació. Sis de cada deu adolescents van sentir, en major o en menor freqüència, algun símptoma de malestar emocional durant l'any 2023. Són dades de l'últim ‘Baròmetre Joventut, Salut i Benestar’ elaborat pel Centre Reina Sofia de Fad Joventut i Mútua Madrilenya.

Del mateix estudi es desprèn que són les dones les que afirmen tenir-los amb més freqüència. El 52,8% de les que van participar en l'estudi havien tingut més de cinc problemes amb alta freqüència enfront del 32,2% dels homes. Pel que fa a les edats, la franja més vulnerable és la situada entre els 20 i els 24 anys.

Ester Camprodon, psicòloga i adjunta a la Direcció Mèdica de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD) i directora del projecte Henka /

cedida

Ester Camprodon, psicòloga i adjunta a la Direcció Mèdica de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona (HSJD) i directora del projecte Henka, impulsat per l'hospital barceloní i la Z Zurich Foundation, afirma que “ens preocupa l'increment del malestar emocional dels nostres joves i adolescents. Podem aprendre a gestionar-ho de manera diferent. El projecte Henka és un programa de prevenció universal per a fomentar el benestar emocional dels joves, adolescents i el seu entorn amb accions específiques per a enfortir la resiliència.”

Per la seva part, Cristina Gomis, directora de Responsabilitat Social Corporativa de Zurich Seguros i representant de la Z Zurich Foundation a Espanya, ha assegurat “que des de la fundació s'impulsa el programa Henka, ja que ens importa i molt el benestar emocional dels joves i creiem que es pot i s'ha d'abordar des de la prevenció”.

Aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració i la implicació del Departament de Salut i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, ha arribat ja a prop de 100 centres educatius en el marc del programa ‘Escoles Resilients’, que ha beneficiat a més de 7.000 alumnes i 700 famílies. I, actualment, la iniciativa està expandint-se a altres zones d'Espanya com la Comunitat de Madrid o la Comunitat Valenciana i en altres sis comunitats autònomes.

Festival per a promoure el benestar emocional dels joves a Barcelona

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) acollirà el dissabte 30 de novembre el festival ‘Viva la vida’ de Henka. Un esdeveniment dissenyat per a donar visibilitat a temes relacionats amb el benestar emocional dels joves i el seu entorn, a més de fomentar el diàleg i la participació en el marc del programa de sensibilització de Henka.

El programa del festival ‘Viva la vida’ en el CCCB

La jornada estarà estructurada al voltant del concepte ‘Viatge de l'heroi’, una metàfora literària que descriu el procés de transformació personal a través de diferents etapes: des de la crida  a l'aventura, fins al retorn transformat. Per aquest motiu, el festival s'organitzarà a través dels tres espais que configuren el CCCB.

“Cadascun representarà conceptes com ‘El món ordinari’, la ‘crida a l'aventura i trobada amb mentors’ o la ‘transformació’ amb diferents activitats i tallers que permetran als usuaris enfrontar situacions quotidianes i desafiaments, a més de proporcionar diferents eines i sessions de la mà de professionals i referents”, apunten des de l'organització del festival. Amb tot això, es pretén impulsar un entorn de reflexió i d’aprenentatge que permeti el creixement personal en la capacitat de resiliència i control emocional dels participants.

A l’auditori del CCCB es duran a terme les ‘Henka Talks’, presentades per Ruth Jiménez, amb diferents ponències i taules de debat amb experts en salut mental. En el Pati de les Dones es realitzaran diferents tallers com un de DJ, rocòdrom, moviment conscient o el taller ‘guanya benestar amb Zurich’, en el qual els joves poden aprendre què són els riscos i com poden preparar-se a través de la prevenció. En el Hall es realitzarà el Henka Vídeo Pòdcast, presentat per Carla Rubio i Pau Joan Miquel, i el programa culminarà amb un concert de clausura de Sofia Coll a les 18.00 h.

'Performance' als Jardinets de Gràcia relacionada amb el Festival "Viva la Vida" /

Ferran Nadeu

On inscriure's per a participar en el festival ‘Viva la vida’?

El festival ‘Viva la vida’ s'ha plantejat posant focus en la sostenibilitat, on la gestió eficient, la reducció d'emissions i l'ús de materials sostenibles tindran també un paper fonamental, buscant compensar les emissions no reduïbles a través d'una acció de reforestació per a gaudir d'una iniciativa neutra en carboni.

Cartell del festival /

cedida

L'entrada és gratuïta i les entrades es poden aconseguir a través d'aquest enllaç.

La noia de la caixa

El passat 15 de novembre, en la Diagonal, a l'altura de CASA SEAT, va aparèixer una noia dins d'una caixa de fusta. Aquesta instal·lació representa la situació d'aïllament, angoixa i vulnerabilitat que poden experimentar les joves adolescents que no es troben en un bon moment emocional i que moltes vegades no acaben de trobar un espai adequat per a expressar les seves emocions. Des de l'estudi creatiu de ‘La Casa de Carlota’ es va posar en marxa aquesta instal·lació per a sensibilitzar i provocar en la ciutadania un debat sobre el benestar emocional i el foment de la resiliència en l'adolescència.

Què és el benestar emocional?

El benestar emocional és l'experiència subjectiva de sentir-se en harmonia amb un mateix i amb els altres. Quan tenim la capacitat de gestionar eficaçment les emocions, de mantenir relacions saludables tant amb un mateix com amb els altres i quan ens sentim capaces d'adaptar-nos als desafiaments de la vida, podem aconseguir benestar emocional. Realment, es tracta d'aconseguir un equilibri i una coherència entre el que pensem, la qual cosa sentim i el que fem. La vida està repleta de reptes i desafiaments que ens generen estrès i malestar. Per a aconseguir el benestar emocional haurem d'aprendre a normalitzar que les emocions desagradables són part de la vida, i que part de l'aprenentatge és tolerar el malestar que ens generen aquestes situacions i esdeveniments difícils, estressants o adversos, de tal manera que puguem aprendre d'ells, en comptes de sentir-nos superats i vençuts per ells.

El benestar emocional i la resiliència són conceptes íntimament lligats. La manera d'aconseguir benestar emocional és fomentant la capacitat de resiliència de les persones, de les famílies i dels contextos que els envolten, per exemple, centres educatius, comunitat de veïns, serveis sanitaris i sociocomunitaris. Com més resilients som i més resilient és el nostre context, tenim una menor probabilitat de desenvolupar problemes de salut mental i una major probabilitat de tenir un estat de benestar psicològic.