Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
Els convocants parlen de "protesta històrica" que obre la porta a noves mobilitzacions, com una vaga en el pagament de la renda, per forçar mesures que frenin "l’especulació".
FOTOS | Manifestación histórica en Barcelona contra los alquileres abusivos /
Una marea de pancartes i crits va inundar ahir els carrers de Barcelona en una multitudinària manifestació per exigir una cosa tant bàsica com difícil en aquests temps: un lloguer just. Segons la Guàrdia Urbana, 22.000 persones es van unir a la protesta, mentre que els organitzadors van elevar la xifra fins als 170.000 assistents.
La marxa, convocada pel Sindicat de Llogateres, va començar les cinc de la tarda a la cèntrica plaça de la Universitat, on els càntics van ressonar amb força al voltant de la consigna principal: "S’ha acabat. Baixem els lloguers". La protesta s’erigeix com un nou capítol en la lluita per l’accés a l’habitatge en una ciutat cada vegada més cara i inaccessible. Entre les reivindicacions principals destaca l’exigència d’una rebaixa del 50% en els preus del lloguer i la implementació de mesures urgents per frenar la crisi de l’habitatge.
"Nou cicle polític"
Persones arribades de múltiples municipis de Catalunya es van afegir a una marxa que els mateixos convocants van descriure com un "esdeveniment històric". "Estem davant la manifestació per la vivenda més gran de la història de Catalunya. Això marca l’inici d’un nou cicle polític sobre el dret a l’habitatge. S’ha acabat", va resumir Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres.
La mobilització, que pretenia ser un punt d’inflexió, no acaba aquí. Els organitzadors van anunciar que la protesta és només el començament d’una "revolta" que continuarà amb una vaga de lloguers que ja s’està cuinant.
El Sindicat de Llogateres assegura que més de 4.000 col·lectius van donar suport a la convocatòria, inclosos sindicats com CCOO, UGT o CGT, associacions veïnals, organitzacions ecologistes i múltiples casals i ateneus de diferents municipis de Catalunya.
Els convocants van posar sobre la taula quatre reivindicacions "urgents": baixar els lloguers un 50%, contractes indefinits, recuperar vivendes buides, turístiques i de temporada per a l’ús residencial, i acabar amb la compra especulativa.
"La situació de l’habitatge actualment és insostenible", assegura el manifest del moviment català per la vivenda que acusa a rendistes, bancs i fons voltor de realitzar un "negoci rendible a expenses de les classes populars". També retreuen als polítics les "promeses buides i les lleis cosmètiques" que han permès que els lloguers i les hipoteques "pugin sense control".
"Que pagui el turista"
A mesura que la marxa avançava, les pancartes i consignes reflectien el sentiment general. "Treballo a jornada completa, però no puc permetre’m un lloguer a Barcelona", lamentava un jove amb un cartell que deia Que el turista pagui el meu lloguer. Famílies senceres, adults grans i joves es van afegir a la protesta, deixant clar que la crisi de la vivenda afecta totes les generacions.
La portaveu del Congrés d’Habitatge de Catalunya, Marta Espriu, va denunciar la greu situació residencial a Catalunya, que, va asseverar, "lidera el nombre de desnonaments en l’Estat espanyol". "Més de 400.000 pisos estan buits, mentre el mercat de lloguers de temporada continua creixent descontroladament".
Visita a la Casa Orsola
Notícies relacionadesLa protesta es va dirigir cap a la Casa Orsola (Calàbria amb Consell de Cent), un edifici que s’ha convertit en símbol de la resistència contra l’especulació immobiliària. Des d’allà van continuar cap al punt final, la plaça dels Països Catalans, on els parlaments que van tornar a denunciar els alts preus i la falta de polítiques de regulació van acabar tancant la convocatòria.
Hi va haver mobilitzacions en altres ciutats de Catalunya. A Tarragona, prop de 700 veïns es van manifestar convocats per sindicats locals de vivenda, denunciant com els lloguers turístics i de temporada han disparat els preus en l’àrea metropolitana. A Girona, unes 400 persones van marxar des del barri de Santa Eugenia fins al centre, i van alertar sobre la proliferació de pisos turístics. Finalment, a Lleida, unes 150 persones es van reunir a la plaça Ricard Vinyes, per exigir una reducció dràstica dels preus i denunciant pràctiques de racisme immobiliari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça