El club dels 30 ‘runners’ extutelats de Barcelona
El projecte ‘Enforma Inspira’ va començar a córrer el mes de juny del 2020 sota el paraigua de la Fundació Èxit. "És una experiència brutal que ajuda a connectar i a integrar-se, i a més et marca un objectiu: entrenar", explica un dels participants.
Un grup de joves extutelats que formen part de l’equip de ‘runners’ Enforma Inspira. | JORDI OTIX
Shahid Ashraf té 32 anys. Pakistanès, va arribar a Barcelona amb 17 anys. Primer va estar en un centre d’acollida i després en un pis tutelat; destí, el segon, que correspon a alguns menors no acompanyats quan fan 18 anys. No a tothom.
Ben conscient de les dificultats que una persona pot passar amb un itinerari similar al seu, el Shahid va reflexionar sobre com ajudar els altres: "Vaig pensar què m’havia ajudat a integrar-me. Córrer, anar a la muntanya. I vaig creure que això podria ajudar nois que arribessin a la ciutat i estiguessin en la situació en què jo vaig estar". La Fundació Èxit va complir 20 anys el 2020, i es va proposar ajudar joves que haguessin passat per l’entitat i necessitessin suport per tirar endavant el seu propi projecte. La fundació posava un educador i altres voluntaris a la seva disposició.
"Vaig presentar el meu projecte a José Alonso, que treballava a Èxit. Ens va ajudar a organitzar-nos. I també a no frustrar-nos si un dia a un entrenament venia més aviat poca gent, o ningú". El Shahid va contactar amb centres com Èxit, Punt de referència i Camins, que treballen amb joves tutelats i extutelats: "Vam començar amb tres joves. Vam veure que funcionava, que venien al segon entrenament, i llavors vam decidir obrir-ho a més gent". I així va néixer Enforma Inspira, el grup de runners extutelats.
La pandèmia
La seva idea era que Enforma Inspira es posés en marxa el febrer del 2020, però poc després va arribar la pandèmia de la covid i el confinament. Finalment, entre juny i juliol d’aquell any, amb algunes limitacions encara –sis persones per grup com a màxim per restricció sanitària– per fer esport, van començar a córrer. "A partir d’allà vam anar creixent. Ara som de 25 a 30 joves fixos". La xifra varia, però Enforma Inspira no només corre.
També organitzen recollides d’escombraries a la muntanya, partits de futbol –juguen en un pavelló al costat de la Rambla– i sortides de caps de setmana, a les quals pot acudir altra gent. En l’actualitat, de la trentena de corredors cinc o sis són dones, si bé per lògica n’hi ha menys: el percentatge de dones que arriben soles des d’un altre país sent menors d’edat és clarament inferior.
Sergi Moreu té 49 anys, va estudiar Dret i treballa com a consultor en temes de protecció de marques a internet. És, també, voluntari en aquest projecte. "Seguia el Shahid a Instagram i el 2022 li vaig preguntar si podia ser voluntari". També li va fer una altra pregunta: "¿En què puc ajudar?". I va ajudar a constituir l’associació, a professionalitzar el projecte: "Si vols que t’ingressin diners necessites un compte bancari. Necessites fer factures, tenir NIF, saber com demanar ajudes a l’ajuntament. "El 2022 vam professionalitzar una mica el projecte", explica el Sergi. Aquell any van pujar a 18 corredors. Fins i tot el Sergi s’ha posat a córrer: "Corro i m’he apuntat a la meva primera marató".
Ciutat i muntanya
En la trobada amb aquest diari participen tres dels joves que integren el grup. Un és Ismail Errifaiy, de 22 anys, que viu a Barcelona des de fa sis anys. Va venir d’un poble del sud del Marroc. "Estic al grup des del segon o el tercer entrenament. Vam començar amb una carrera de la Mercè i la dels Bombers. Després carreres de trail, la mitja marató de Barcelona, una marató. A Bagà vam fer la mitja ultra", assenyala.
"És una experiència brutal, una carrera et dona l’oportunitat de connectar-te, afavoreix la integració dels joves. Tens un objectiu, sortir a entrenar", prossegueix l’Ismail, que treballa en la mateixa botiga d’esports que el Shahid i que també estudia: un grau superior d’Informàtica a l’Escola Pia de Nostra Senyora.
El més jove
Yassine ben Aissa té 18 anys i somriu en silenci. Va arribar a la capital catalana fa dos anys, d’una localitat pròxima a la de l’Ismail. És el més jove dels corredors. Va estar en un centre d’acollida i ara viu en un pis tutelat.
Està estudiant per treure’s l’ESO. Li agrada córrer i li van donar el contacte del Shahid: "Estic molt content amb aquest esport". També en mostra la seva satisfacció Moha Touil, de 24 anys, nou dels quals a Barcelona. Va venir de Tànger i treballa en un pis tutelat on resideixen persones amb discapacitat intel·lectual.
El grup entrena els dijous: un rodatge suau, un entrenament a les escales de Montjuïc. O van a la zona que està a sobre de les Llars Mundet, o al Tibidabo. També a l’Arc de Triomf. Tot això ho explica el Shahid, que rebutja qualsevol imatge de pobrets extutelats. Són, diu, gent implicada, i si algun no compleix se’l renya.
Vida pròpia
Notícies relacionadesEnforma Inspira té un suport clau: Salomon facilita el material. Va ser la marca qui s’hi va posar en contacte. A diferència d’altres casos que prefereixen no citar, en què van detectar que el suport venia de gent que volia fer-se la foto per quedar bé, remarquen que amb Salomon van perdre la por que monopolitzés el projecte o a què busqués posar-se la medalla.
"Ajuden amb material i donen diners. Creuen que el projecte pot créixer", explica el Shahid. I el Sergi relata que Enforma Inspira va ser presentat a Madrid al juliol, tot i que encara no hi ha grup. "A Girona hi ha un grup des d’abril, els falta una mica de logística: busquem algú que coordini els entrenaments. Ara anirem a Bilbao".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034