Recta final al Port Olímpic

Barcelona traurà de nou a concurs fins a quatre restaurants del Balcó Gastronòmic. Aquest cop la licitació primarà les propostes culinàries amb una oferta diferent a la dels que ja estan oberts.

Recta final al Port Olímpic
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Gairebé tres mesos després que debutessin els primers restaurants de l’ambiciós Balcó Gastronòmic del Port Olímpic, l’actual saldo d’obertures que hi ha és de sis d’oberts, un en recta final d’obres i quatre més de tancats, la futura activitat dels quals es podria endarrerir fins a l’estiu. Aquests últims es concentren a la planta baixa, cosa que ha afectat l’escassa activitat en aquesta zona, davant el dinamisme de la planta superior. La celebració de la Copa Amèrica va portar a posposar la recerca d’operadors, però l’empresa municipal BSM, gestora del recinte, es disposa a obrir un nou concurs públic al desembre, que podria aglutinar els quatre espais sense ús, a fi que el balcó s’enlairi conjuntament per fi amb tota la força que estava prevista.

Costos molt alts

N’hi ha dos que van quedar buits la primavera passada quan els arrendataris van optar per baixar del projecte pels costos tan alts. Dos més continuen adjudicats, però els dos operadors han comunicat la probable sortida de l’acord, tot i que la decisió encara no és definitiva. El que sí que és clar és que l’ajuntament enfocarà d’una altra manera la recerca de nous operadors. Aquesta vegada prioritzarà una "oferta diferencial" respecte als negocis que ja hi ha en marxa, i que han tingut una bona acollida, en especial els caps de setmana i al migdia.

En una primera fase, es van establir diferents tipologies de cuina per afavorir la diversitat. L’actual oferta ofereix signes distintius en cada cas, però a la pràctica no falten els peixos, arrossos i plats mariners en bona part de les cartes, així que ara BSM és partidària d’obrir més el ventall. Primarà aquest criteri a l’hora de triar entre els projectes que es presentin a concurs, segons avança a aquest diari la seva directora, Olga Cerezo.

En l’actualitat, l’activitat gastronòmica és plena ala planta arran de carrer, on operen el rostidor basc Kresala, l’Eldelmar-Hermanos Torres, el singular El Tribut –de cuina catalana i un espectacular interiorisme inspirat en Gaudí–, i la cuina marinera de sempre d’El Cangrejo Loco. Aquest últim és l’únic operador que ja va ser al port en l’etapa anterior a la reforma integral i ja ha ampliat la seva clientela tan fidel. A sota hi ha oberts des d’estiu la cantina Casa Carmen, més informal, i el Superlocal, centrat en el producte de proximitat amb plats plens de gràcia. Abans d’un mes aixecarà la persiana el Nuara (del grup familiar de Ca la Nuri), que es va endarrerir a l’haver agafat el relleu d’un operador que també va baixar del projecte. I ja són operatives, igualment, les tres botigues gastronòmiques.

Amb el que no comptava BSM a hores d’ara, amb la Copa Amèrica ja acabada, era que hi hagués dos arrendataris de la planta inferior que es fessin enrere. Un és el negoci que s’havia de dir Platets, amb oferta de tapes, platets i vins i cerveses, i un altre era el projecte liderat pel xef Albert Ventura. Tots dos han explicat a aquest diari que els més probable és que no segueixin. En un cas busquen socis capitalistes i en l’altre un concepte gastronòmic que sigui competitiu i encaixi. Han comunicat la seva situació a l’empresa municipal, que espera una resposta definitiva d’aquí a no gaire. Comptaven amb un termini de quatre mesos per fer obres i començar a operar aquest estiu, quan els van ser entregats els espais. En un d’ells es van arribar a fer les preinstal·lacions, però no n’hi va haver cap que comencés les obres del disseny interior.

BSM ha optat per esperar a veure si es presenten les renúncies per escrit, per poder convocar una licitació conjunta dels dos locals que no tenien parella, més aquests dos, si escau. Seria més senzill portar a terme tota la tramitació i adjudicació alhora. Malgrat aquestes renúncies, l’ajuntament no rebaixarà ni alterarà els preus ni les condicions inicials que ja s’apliquen als altres establiments. Els quatre en qüestió tenen la mateixa mida, amb més de 500 metres quadrats de local i uns 200 de terrassa. El municipi estima que poden acollir unes 210 persones, tot i que dependrà de la separació entre taules.

Un any de retard

Notícies relacionades

El calendari amb què treballen és primer deixar un parell de mesos per al procés de presentació de candidats i després prendre una decisió a final de febrer o març. A partir d’aquell moment, els seleccionats tindrien quatre mesos per condicionar els locals.

Una de les raons per les quals molts grups d’hostaleria no van presentar candidatura i alguns s’han anat fent enrere són les condicions sobre l’activitat. Els horaris de restaurant impliquen poder tancar fins a les tres de la matinada els caps de setmana, però la música ha de tenir un volum moderat i no s’hi pot ballar. No poden fer de discoteques, tot i que sí que poden oferir copes i còctels fins a aquella hora. Un altre aspecte és el preu dels lloguers, que oscil·la entre 35.000 i 42.000 euros. Alguns creuen que obliguen a apujar el tiquet de caixa per obtenir prou rendibilitat i que estan per sobre del preu de mercat.