Roc Blackblock renova i amplia un mural de Neus Català

L’obra s’inaugurarà avui amb la presència dels alumnes de l’IES Quatre Cantons, amb els quals el muralista ha col·laborat en un projecte de memòria.

Roc Blackblock renova i amplia un mural de Neus Català
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’artista urbà Roc Blackblock ha renovat aquests dies el mural que va dedicar a la militant d’esquerres i supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück Neus Català en un mur que està ubicat al barri del Poblenou.

L’obra, que havia quedat deteriorada pel pas del temps, es troba en una paret que ha servit els últims 10 anys per mostrar diversos símbols de la resistència contra el feixisme. Situada al carrer Vidal i Valenciano, Blackblock hi va pintar un mural antifeixista amb una imatge pertanyent a la pel·lícula El odio, que el 2015 va incorporar un mural antifeixista.

Aquell mateix any va tenir lloc un fet que l’artista mateix considera "un episodi graciós": una brigada de neteja va tapar la frase Estima la música, odia el feixisme per allò que el consistori esborra les frases que considera que inciten a l’odi. "A mi em sembla vandalisme", afirma Blackblock, a qui també van eliminar un mural sobre el rei emèrit a les Tres Xemeneies del Paral·lel. El primer episodi va passar amb Ada Colau com a alcaldessa. De seguida es va convidar l’autor a tornar a escriure aquelles paraules. El 2018 es va renovar el mur amb un retrat de Neus Català, a qui l’artista ja havia dedicat altres homenatges. La imatge va ser vandalitzada amb una esvàstica: "No era gaire grossa, però era dolorós".

Milicianes

Ara l’autor del mural l’ha renovat amb una nova imatge de Català acompanyada de les milicianes Fanny Schoonheyt, una holandesa que va combatre amb la República i era coneguda com la reina de la metralladora; Concha Pérez Collado, una barcelonina que es va morir el 2014 als 98 anys, i l’activista anarquista Emma Goldman.

"Vaig conèixer Neus Català. Ella no ens va conèixer: era molt més gran", diu Roc Blackblock, que la va visitar al poble dels Guiamets. Hi va anar amb la seva dona i les seves filles: "Jo els deia: ‘Espero que algun dia us adoneu de qui heu conegut’".

Blackblock, que ara pinta amb brotxa –abans ho feia amb esprai i plantilles–, s’hi dedica des de fa 25 anys, tot i que abans ho combinava amb altres feines: "Em dedicava a la il·lustració i als tatuatges". Fa tres anys que està embarcat en un projecte de memòria històrica que s’anomena Murs de bitàcola: "Pinto imatges de memòria popular i comunitària". Tot i que en aquest cas no és així, intenta pintar-les en llocs que van ser escenari dels fets sobre els quals es fa memòria i hi afegeix un codi QR que enllaça a un text que explica la història associada a l’obra; per exemple, a l’Espluga de Francolí, on es va fer el comiat de les Brigades Internacionals. Fa poc va ser a Astúries pintant un mural pel 90è aniversari de la revolució de 1934.

Inauguració

Notícies relacionades

El mural de Poblenou és una de les obres que realitza dins de Murs de bitàcola, amb el suport de l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB (EUROM) –del qual l’artista assegura que rep un suport decisiu– i en col·laboració amb els alumnes de l’institut Quatre Cantons. De fet, són els mateixos alumnes del centre els que han fet la invitació a la inauguració d’aquest dilluns del nou mural de Vidal i Valenciano, que suposa el tancament de Her story, un procés al qual han dedicat sis setmanes a estudiar la història de dones i dels seus contextos.

"He obert una col·laboració amb instituts i escoles. Tenia pendent arreglar aquest mural quan un professor del Quatre Cantons em va dir que treballarien el paper de la dona en la història", explica. Tot va encaixar.