BCN, candidata a convertir-se en epicentre de la sostenibilitat
Segons un estudi, l’àrea metropolitana podria en 10 anys duplicar l’absorció de CO2, augmentar un 150% la biodiversitat marina i produir l’aliment del 35% de la seva població.
BCN, candidata a convertir-se en epicentre de la sostenibilitat
L’àrea metropolitana de Barcelona podria cobrir el 35% de les necessitats de fruites i verdures de la seva població en una dècada, gairebé el doble de l’actual 19,1%. Aquest objectiu, que s’aconseguiria recuperant sòls agrícoles abandonats i augmentant la productivitat, és una de les dades destacades de l’informe Capital Natural, presentat ahir. La investigació, impulsada per Nactiva i la UPF Barcelona School of Management, planteja un full de ruta perquè la ciutat lideri a escala mundial en regeneració natural, sostenibilitat i economia verda.
L’informe posiciona Barcelona com a candidata per convertir-se en un epicentre de sostenibilitat global. L’estudi identifica cinc àmbits clau a la regió de Barcelona per a la intervenció: els rius Llobregat i Besòs, el parc natural de Collserola, el litoral, els parcs agraris com el Parc Agrari del Llobregat i la ciutat mateixa. A això se suma la necessitat de restaurar i protegir espais agrícoles com el Maresme, que, a més del seu valor ambiental, són fonamentals per a la seguretat alimentària.
A més, l’informe esmenta espais forestals de l’àrea metropolitana, com són Collserola i el Montseny, que juguen un paper crucial en la captura de carboni i la protecció contra el canvi climàtic. Actualment, segons les dades de Nactiva només el 15% de les 17.236 hectàrees de bosc metropolità són explotades, cosa que permet capturar 14.000 tones de CO2 anuals. No obstant, l’estudi assenyala que duplicar la superfície gestionada al 30% incrementaria la captura a 18.000 tones anuals, que suposaria un augment del 26%.
Exemples internacionals
L’informe també aposta per accelerar la regeneració marina. Gràcies a noves tecnologies i projectes inspirats en exemples internacionals, com els esculls artificials de Nova York o com el projecte de regeneració de dunes a Miami, es preveu la instal·lació de més de 3.000 unitats de regeneració marina en els pròxims 10 anys. Això permetria un increment del 150% en biodiversitat, a més de duplicar la capacitat de segrest de carboni i generació d’oxigen a la regió.
Accions com la recuperació de dunes i la instal·lació d’estructures regeneratives al Port Olímpic i el Port de Barcelona ja han demostrat la seva eficàcia, amb la reaparició de 739 espècies registrades en l’entorn costaner.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça