Llum verda a la pujada de l’aigua amb l’abstenció dels Comuns
L’AMB aprova inicialment la nova tarifa per al 2025, que ja havia apujat per a aquest 2024 després d’una dècada de congelació, a Barcelona i 22 ciutats de la seva àrea.
Llum verda a l’increment del preu de l’aigua a Barcelona i 22 ciutats de la seva àrea per al 2025. El consell metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir una pujada tarifària d’un 5,95% de mitjana, que es traduirà en un encariment d’uns dos euros de mitjana –en els casos de menor consum serà menys– per rebut bimestral per llar.
L’aprovació inicial de la nova tarifa, encara no definitiva a falta de possibles al·legacions els pròxims mesos, va prosperar en el Ple de l’AMB amb els vots favorables de les grans formacions polítiques excepte els Comuns, que es va tornar a abstenir després de fer el mateix l’any passat. També es van abstenir els grups municipalistes Junts per Tiana, Acord i Compromís per Torrelles i Vivim Montcada i Reixac. El PP i Vox van votar en contra.
A més de Barcelona, l’increment tarifari afecta també els municipis integrats a la concessió d’Abemcia, la societat mixta formada per Aigües de Barcelona (70%), Criteria (15%) i la mateixa AMB (15%). Entre aquests hi ha altres grans ciutats metropolitanes com l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet. Fora d’aquest àmbit queden vuit ciutats més, Sant Cugat del Vallès, entre les quals, on la gestió de l’aigua ha passat competencialment a mans de l’AMB després de tres anys amb la concessió en uns llimbs.
Aquest increment del 5,95% per a Barcelona i les 22 ciutats de la seva àrea se situa per sota del que demanava Aigües de Barcelona, que era un 6,32%. Tal com detalla l’informe tècnic que sustenta la pujada, després de revisar la sol·licitud, l’AMB va optar per satisfer la demanda de l’empresa, però no en la totalitat i amb diversos matisos. El més destacat és que en els dos primeros trams de consum, és a dir, els que afecten als veïns que gasten menys aigua, l’augment serà del 2,9%, cosa que equival a un repunt equiparable al de l’increment de l’índex de preus de consum (IPC) i que suposarà aproximadament un encariment d’un euro al mes. En canvi, per als que més aigua consumeixen, la pujada arribarà al 6,72%.
Les raons
Notícies relacionadesEl 2024, el preu de l’aigua ja es va incrementar en un 11% aproximadament, després de més d’una dècada de congelació. És a dir, un rebut mitjà va passar de 42 euros a uns 47 euros. Ara, aquest rebut de 47 euros passarà a ser d’uns 49 euros aproximadament. És a dir, la nova pujada és de la meitat que la que va operar per a aquest 2024, que va ser avalada amb els vots favorables del PSC, Junts, ERC i la ja citada abstenció dels Comuns.
Les raons que sostenen l’increment del cost del subministrament hídric les esgrimeix Aigües de Barcelona en el document tècnic de l’AMB. En primer lloc, s’esmenta l’augment de l’IPC com a context ineludible. Però l’argument principal fa referència a les obres previstes per fer front a la sequera actual, en què Aigües de Barcelona considera que hi ha hagut certes modificacions a l’alça. Hi ha diversos exemples d’obres que el Govern veu prioritàries: l’ampliació de la potabilitzadora de la Trinitat, les millores als pous de Sant Joan Despí i la potabilitzadora de Sant Feliu de Llobregat. Totes aquestes infraestructures, operades per Aigües de Barcelona, són clau per garantir el subministrament metropolità. Una part de les inversions tenen el suport de la Generalitat, però en altres casos ha sigut la companyia la que ha assumit certs costos.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034